Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Klar til jobsamtale: Lad være med at være dig selv

PLUS.
‘Du skal ikke være dig selv. Erhvervspsykologens guide til at få det job, du gerne vil have’. Af Lars Lundmann, Mental Press, 206 sider, 219 kroner. Illustration: Lars Lundmann

Det lyder som et oprør mod et nærmest naturgivent råd inden for jobsøgning, når erhvervspsykolog Lars Lundmann i sin nye bog allerede i titlen kommer med opfordringen »du skal ikke være dig selv«.

Men hvem i alverden skal man så være, hvis man vil øge sin chance for at score drømmejobbet? Det korte svar lyder: »Du skal være den version af dig selv, der mest effektivt overbeviser din kommende arbejdsgiver om, at han eller hun skal vælge dig.«

Sagen er nemlig den, at vi ikke bare er os selv. Der er mange forskellige bud på, hvem vi er, forklarer Lars Lundmann:

»Det er en fin tanke, at du kun skal tage et job, der er dig. Spørgsmålet er bare, hvad det vil sige at være dig. Vi er alle forskellige i forskellige situationer. Sammen med din mor er du på én måde, med dine børn på en anden måde, med vennerne på en tredje måde og med dine kolleger og chefen på en fjerde og femte måde.«

Andre misforstår alligevel

Der er mindst tre gode grunde til ikke at være sig selv, når man søger job, forklarer erhvervspsykologen. For det første er det alligevel sjældent, man toner rent flag i den situation:

»Hvis du f.eks. er arbejdsløs og meget ked af situationen, vil du så sidde og fortælle din måske kommende chef, at du er deprimeret og træt af det hele? Er præmissen, at man skal være sig selv, er det jo sådan, man burde gøre. Men det vil de færreste nok vælge,« understreger han.

For det andet kan du aldrig regne med, at andre tolker det, du siger, på samme måde, som du selv gør, og derfor vil de i mange tilfælde misforstå ting, du fortæller om dig selv, forklarer han:

»Lad os antage, at du fortæller, at du kan lide at være aktiv og bevæge dig og illustrerer det ved at sige, at du har besteget Kilimanjaro. Det fortolker arbejdsgiveren ikke nødvendigvis på den tilsigtede måde, men opfatter det måske som pral.«

For det tredje er formålet med din ansættelse ikke at være dig selv, men at løse nogle opgaver. Og her afhænger din succes ikke af, om du er dig selv, men om du løser opgaverne godt nok:

»Pointen er, at det er lidt irrelevant, hvad du selv synes om din indsats. Det er andre, der vurderer, om du har succes ud fra dine resultater.«

Modsatrettede karaktertræk

Men rummer vi trods alt ikke alle en kerne af nagelfaste værdier, der er forankret i os? Ikke hvis man spørger Lars Lundmann:

»Folk kan godt opleve, at de har en kerne, men der er stor forskel på folks selvopfattelse og på, hvad de gør. Samtidig er det så som så med faste værdier. Kigger vi på nogle af dem, der burde havde de stærkeste og mest stabile værdier, nemlig politikere, så ændrer deres værdier og adfærd sig tilsyneladende også hele tiden. Så selv forbillederne på faste værdier har heller ikke så faste værdier endda.«

Det ændrer dog ikke på, at det er det, arbejdsgiverne gerne vil høre, og bogen tager netop afsæt i, at du derfor bliver nødt til at tage højde for, at arbejdsgiverne ikke kan vurdere dig korrekt, når du søger job.

Lars Lundmann påpeger, at vi alle rummer diametralt modsatte personlighedstræk. Således kan den, der opfatter sig selv som introvert, sagtens være ekstrovert i visse sammenhænge og opdyrke den side af sig selv, hvis det er nødvendigt for at bestride drømmejobbet:

»Min pointe er, at man ikke skal føle sig forpligtet til at fortælle, at man er dybt introvert, hvis virksomheden leder efter en ekstrovert medarbejder, for vi rummer alle flere sider: Vi er både introverte og ekstroverte, robuste og skrøbelige. Det afhænger af den kontekst, vi indgår i, og i den sammenhæng har organisationerne et ansvar for at støtte medarbejderne i at udvikle sig.«

Ifølge Lars Lundmann er det vigtigste spørgsmål, man kan stille sig selv, når man søger job, om man kan blive motiveret. Oplever man sig selv som introvert og indebærer jobbet en masse kundekontakt, må man mobilisere sin ekstroverte side for at honorere kravene, eller alternativt påvirke det i en anden retning.

»Men man skal være parat til at bede chefen om hjælp, hvis man efter et par uger opdager, at det ikke går godt, så man kan få mere feedback, komme på kurser og grave den ekstrovert side frem – eller få hjælp til at lave justeringer i jobbet.«