Opgør på vej med elektronik, der er designet til at bryde sammen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Opgør på vej med elektronik, der er designet til at bryde sammen

Illustration: Christian Østergaard

Når printeren står efter to år og en uge, eller telefonens batteri pludselig kun holder et par timer, er det ikke nødvendigvis en tilfældighed. Der kan være tale om såkaldt ‘programmeret forældelse’, hvor producenter ikke har interesse i, at elektronik holder længere end højst nødvendigt.

Det vil Europaparlamentet til livs ved at fremme produkter, der er mere holdbare og som kan repareres. I dag er meget ny elektronik ikke nødvendigvis bygget til at blive reparareret. I nogle tilfælde er enkeltdele i elektronik indkapslet i lim, se de er umulige at skille ad.

Den tendens vil parlamentet til livs, blandt andet for at nedsætte de ca. 17 kg elektronikskrot, som hver europæer producerer om året. Det skriver Europaparlamentet i en pressemddelelse.

Læs også: Sjældne jordarter går tabt, fordi der ikke er penge i dem

»Vi skal gøre det muligt at reparere alle produkter på markedet. Vi må sikre, at batterier ikke længere limes ind i et produkt, men skrues ind, så vi ikke behøver smide en telefon ud, når batteriet dør. Vi skal sørge for at forbrugerne er opmærksomme på, hvor længe produkterne holder, og hvordan de kan repareres,« siger de grønnes parlamentsmedlem Pascal Durand fra Frankrig, som udtaler sig på vegne af parlamentet.

Frivillig mærkningsordning

Selv om parlamentsmedlemmerne langer ud efter elektronikproducenterne i den betænkning, parlamentet netop har vedtaget om emnet, er der ikke vedtaget bindende lovgivning i EU-systemet endnu.

Betænkningen opfordrer EU-Kommissionen til at stable en frivillig mærkningsordning på benene. Den skal gøre forbrugerne opmærksomme på ‘produktets holdbarhed, miljømæssige designfunktioner, mulighed for at blive opgraderet i takt med den teknologiske udvikling samt produktets reparationsegenskaber’.

Der kan således være udsigt til endnu et mærke på elektronikprodukterne i forretningerne.

Læs også: Robotter med kunstig intelligens skal fjerne batterier fra elektronikaffald

Reparation skal være muligt

En del af baggrunden for reaktionen fra EU-systemet er, at borgerne ønsker sig større muligheder for at reparere elektronikken.

Ifølge en undersøgelse gennemført af det europæiske Eurobarometer i 2014 ønsker hele 77 pct. af de europæiske forbrugere sig at kunne reparere deres produkter i stedet for at skulle udskifte dem.

Parlamentet anbefaler derfor blandt andet tiltag, der kan understøtte lettere reparation. Anbefalingerne fra parlamentet lyder:

Læs også: Privatdetektiver afslører elektronikklunsere for Miljøstyrelsen

 • Robuste kvalitetsprodukter, der nemt kan repareres: Der skal etableres 'minimum-modstandskriterier' fra designstadiet for alle produktkategorier
 • Hvis en reparation tager længere tid end en måned, bør garantien forlænges, så den matcher reparationstiden
 • Medlemslandene bør skabe incitamenter, der fremmer produktionen af holdbare produkter, som kan repareres, og som styrker reparationer og salg af genbrugsprodukter. Det kan hjælpe med at skabe arbejdspladser og reducere mængden af affald
 • Forbrugere bør have mulighed for at henvende sig til en uafhængig reparatør: tekniske, sikkerhedsmæssige eller software-løsninger, der kun kan repareres af bestemte virksomheder eller aktører, bør modvirkes
 • Vigtige komponenter, såsom batterier og LED-komponenter, bør ikke fastgøres i produkterne, medmindre det skyldes sikkerhedsmæssige hensyn
 • Reservedele, som er uundværlige for produkternes funktionsevne og sikkerhed, bør stilles til rådighed 'til en pris, der svarer til produktets art og levetid'
 • En definition på EU-niveau af 'planlagt forældelse' og et system, der kan teste og opspore 'indbygget forældelse', bør indføres sammen med 'passende afskrækkende foranstaltninger for producenter'

Hvad hjælper det at telefonen kan holde i 10 år, hvis der ikke længere laves ny og sikker software til telefonen og dens styresystem ikke længere serviceres?

Windows servicerer ikke længere Windows XP, som derfor hurtigt får virus. Computere fra den tid tillader derimod heller ikke nyere versioner end XP. Skrotpladsen er derfor eneste mulighed, uanset computeren er i perfekt stand.

Nye Apps kan ikke installeres på iPhone 4. Så selv med en perfekt fungerende iPhone 4 og et perfekt batteri, er den ikke noget værd alligevel.

Hvorfor skulle Apple lave en telefon som kan holde i 10 år, hvis de holder op med at servicere den efter 4 år, hvilket er et klassisk Apple-trick.

At tvinge Apple til at servicere gamle telefoner ville være dyrt for forbrugerne, og hul i hovedet, med mindre man også vil tvinge tusindvis af App-udbydere til også at opdatere deres Apps til gamle telefoner.


Minder meget om EUs "Gratis Rooming i EU til alle". Hvilket bare betyder folk som ikke bruger deres telefoner i andre lande, alligevel skal betale for rooming i andre lande, da servicen ikke kan fravælges.

Det lyder godt, men tænker man det bare det mindste igennem, kan man godt se hvor regningen ender.

 • 12
 • 27

Bent, jeg er delvist enig med dig, nu har jeg arbejdet lidt med apps førhen, og grunden til nogle apps kun supportere nyere iOS eller Android versioner kan være mange, såsom, skærmopløsning, processor hastighed osv... og især Apple kræver at appen skal skrives forskelligt til iOS 3 i forhold til iOS 4 osv.. og så kræver det desuden en kæmpe ekstra indsats på udviklings-, test- og dokumentationssiden for udvikleren af en app hvis Apple skal kunne godkende den til alle tidligere frigivede software, det bliver en ekspotentiel matrix... det samme gælder naturligvis også for Windows versioner, Andriod versioner.. så jeg vil mene det giver mening for producenterne at rykke fremad teknologisk og give det fulde udbytte på nye devices, i stedet for at supportere fx Windows XP på en helt ny PC...

Til gengæld, og jeg tror det er det der er det store problem, oplever vi som forbrugere jo ofte at det koster 4-5x prisen at skifte toner i en laserprinter, end det gør at købe en helt ny model (selv hvis man tager det i mente at tonerne i ny printere kun er fyldt 20-50% op). Tørretumblere, vaskemaskiner, og opvaskemaskiner, har man hørt flere gange at en pumpe eller lignende er designet til at "dø" om det så sker via software eller hardware at den faktisk brænder af efter 2år og et par uger er sagen ligegyldigt efter min mening, for fact er at det ofte koster lige så meget for en ny pumpe, motor eller hvad det måtte være, i forhold til hvad en ny komplet maskine koster, det er DET vi skal ud over!!!

 • 29
 • 0

Der er stor forskel på Planlagt forældelse og Teknologisk forældelse.
EU vil kun planlagt forældelse til livs, hvilket vil være fantastisk for din ovn, dit køleskab, din printer, din støvsuger og din varmepumpe, men ting som smartphones, computere og TV vil stadig blive erstattet løbende, da den teknologiske udvikling går så stærkt at de ikke kan følge med, hvis de skal opdateres og holdes sikre.
Hvis der ikke ses op den teknologiske forældelse (mulighed for modulbaseret opgradering), batter forslaget ikke meget. Men det er da en start på et stort problem. Vi lever som om at kloden har ubegrænsede ressourcer og EU hjælper med at sætte fokus på det med dette forslag.

 • 36
 • 0