Opfordring fra Nasa: Hjælp os med at samle viden om solformørkelser
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Opfordring fra Nasa: Hjælp os med at samle viden om solformørkelser

Den 21. august vil en skygge glide for solen og skærme for dens lys, når der på hele det nordamerikanske kontinent kan opleves solformørkelse.

Mens hovedparten af kontinentet kun vil kunne se en delvis formørkelse, vil man i et bælte på tværs af 14 amerikanske delstater kunne opleve en total solformørkelse. Men uanset om solens stråler er helt eller delvist afskårede af månen, der hvor man opholder sig, vil Nasa gerne have de amerikanske borgere til at dokumentere formørkelsen.

Læs også: Solformørkelsen, der ændrede verden - var det fup eller fakta?

Med projektet Globe har den amerikanske rumfartsorganisation derfor inviteret til at deltage i et omfattende 'citizen science'-program, hvor borgere via en app skal indsamle data om temperaturen på tværs af kontinentet under solformørkelsen.

Disse klimadata vil Nasa bruge til at få en bedre forståelse af, hvordan Jordens energisystemer virker.

Læs også: Kæmpelyn skal fotograferes fra rumstation og hjælpe klimaforskere

Månen fungerer som en stor, tæt sky

Når Solens bestråling af Jorden bliver blokeret under en formørkelse, vil Månen groft sagt have samme effekt som en stor, tæt sky. En mindre grad af solenergien vil nå Jordens overflade på grund af Månen. Det forklarer Nasa om årsagen til, at de indsamler data fra formørkelsen.

For selvom en solformørkelse og en sky er to forskellige fænomener, vil de rent matematisk blive simuleret ens i modeller over Jordens energisystem. Ved at samle omfattende data fra både jordoverfladen og satellitter undervejs i solformørkelsen vil Nasas forskere være bedre stillet til at modellere energibalancen på Jorden.

Læs også: Solformørkelse truer Europas elsystem

Fordi Månens dimensioner i modsætning til skyers er meget velkendt, kan observationerne fra solformørkelsen bruges til at lave nogle detaljerede 3D-modeller for solstrålingens interaktion med 'måne-skyen'.

Dermed kan man på sigt forbedre de nuværende klimamodeller markant. Her optræder skyer nemlig ofte kun som et éndimensionelt objekt, mens skyer i praksis spreder og reflekterer Solens stråler ud fra sin tredimensionelle form, og det kan solformørkelsesdata altså rette op på.

Læs også: Forskere: Klimakoks er i fuld gang med at ændre Jordens skyer

Millioner af amerikanere i total formørkelse

Med Globe-programmet håber Nasas forskere, at borgere over hele landet vil bidrage med data fra formørkelsen. Og hvis bare en brøkdel af tilskuerne til solformørkelsen samler data ind, vil det bidrage betydeligt til Nasas undersøgelse.

Ifølge hjemmesiden greatamericaneclipse.com er solformørkelsen nemlig noget, som mange eklipse-entusiaster gerne kører langt efter. På hjemmesiden kan man dels finde et kort over solformørkelsens omfang forskellige steder i USA, men også læse, hvor eklipseturisterne med størst sandsynlighed vil fare hen.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor dækker Månen Solen set fra Jorden?

I de områder, hvor den totale solformørkelse kan opleves, lever omkring 12,25 mio. amerikanere. Men ifølge Great American Eclipses beregninger vil mellem 1,85 mio. og 7,4 mio. mennesker fra resten af landet valfarte til den totale solformørkelses rute.

Hovedparten forventes at få det unikke, astronomiske fænomen at se i delstaten South Carolina, hvor op mod 2,2 mio. ventes at opsøge synet af den totale solformørkelse.

Se, hvordan Nasa vil bruge solformørkelsen til at forstå Jordens energisystemer bedre:

"Disse klimadata vil Nasa bruge til at få en bedre forståelse af, hvordan Jordens energisystemer virker."
Men den normale opfattelse er ellers at alt vides og enhver tvivl er upassende.
Kan 97% måske alligevel ikke vide alt hvad der er at vide?

  • 1
  • 8

Hvorfor skal dine kommentarer altid bygge på platte stråmænd?


Det er vel ikke en stråmand, når 97% er enige om hvordan klimaet afhænger af menneskenes udledning af CO2.
Hvordan kan en solformørkelse give mere viden? En begivenhed som kun tager 2 minutter, og kun sker måske 2 gang om året et eller andet sted på Jorden.
Skyer derimod sker næsten dagligt overalt på Jorden, ligesom Solen forsvinder jævnligt, når det bliver nat.

  • 1
  • 5