Opfinder af superlet beton vinder tung pris
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Opfinder af superlet beton vinder tung pris

Lavere vægt og større spændvidde er nogle af fordelene ved det såkaldt superlette betondæk, som professor Kristian Hertz fra DTU i dag præmieres for. Dansk Betonforening har tildelt Kristian Hertz Betonprisen 2015 for at have udviklet og - gennem virksomheden Abeo - kommercialiseret betondækket.

»Kristian Hertz har gennem de senere år udmærket sig som mønsterbryder og iværksætter i en ellers ofte noget konservativ branche. Han har hermed demonstreret, at man kan kombinere forskningsbaserede og innovative tekniske ideer med stringente forretnings- og kommercialiseringsplaner,« lyder begrundelsen fra formanden for bedømmelseskomiteen, Christian Munch-Petersen, Emcon A/S.

Læs også: Dansk betonelement nytænker 60 år gammel konstruktion

Abeo vandt sidste år Ingeniørens Globalpris for den samme opfindelse. Den gang forklarede Kristian Hertz, at han fik ideen til de superlette konstruktioner ved at betragte Romerrigets bygmestres arbejde.

»Romerne brugte lag af beton med forskellig lethed i samme konstruktion. Det var her, jeg fik ideen til at kombinere moderne stærk beton med den lette, som det sker i SL-dækket. Det giver et langt bedre spænd, lavere vægt og en mindre miljøbelastning i fremstillingen. Noget, som moderne byggeri efterspørger,« forklarede han til ing.dk.

Læs også: Ud med stilladserne: Kollaps åbner for broer som samlesæt

Dækket er blevet brugt i flere byggerier, blandt andet på DTU, Krøyers Plads og Gammel Hellerup Gymnasium. Desuden har Abeo bygget en mindre vejbro med dækket og håber, at større broopgaver vil komme fremover.