Opfinder af drænrør vil melde Kystdirektoratet til politiet for hærværk

27. maj 2008 kl. 14:402
Manden bag de halvanden meter lange drænrør, som skal beskytte vestkysten mod bølgernes hærgen, hævder, at Kystdirektoratet har begået hærværk ved at fylde sand på en del af den kyststrækning, som skulle bruges til at vurdere hans opfindelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Opfinder Poul Jakobsen fra Skagen Innovation Center (SIC), der står bag de omdiskuterede drænrør på den jyske vestkyst, vil anmelde Kystdirektoratet til politiet, skriver han i et brev til Transportministeriet, som direktoratet hører under.

Samtidig indklager han tre eksperter for Rådet for Videnskabelig Uredelighed. Eksperterne, DTU-professor Jørgen Fredsøe og Hans Burcharth, professor ved Aalborg Universitet, har udarbejdet hver deres rapport for Transportministeriet. Konklusionen er, at drænrørene ikke kan bruges som kystsikring.

Derudover har Poul Jakobsen også indklaget kystteknisk chef i Kystdirektoratet, Per Sørensen, for Rådet for Videnskabelig Uredelighed.

(Foto: Rapport af Jørgen Fredsøe) Illustration: Rapport af Jørgen Fredsøe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Poul Jakobsen har Kystdirektoratet begået »hærværk« mod forsøget med drænrør på en del af den 11 kilometer lange forsøgsstrækning ved Hvide Sande. I strid med aftalen har Kystdirektoratet sandfodret 700 meter af det nordlige referenceområde uden rør, lyder anklagen fra Poul Jakobsen.

Referenceområdet skulle bruges til at sammenligne kysterosionen med de områder, hvor der var drænrør. Anklagen mod de tre eksperter går på, at de på intet tidspunkt har forsøgt at stoppe eller protestere imod sandfodringen i forsøgsområdet.

»Sandfodringen er foregået efter en helt bevidst og efter nøje strategi, idet Kystdirektoratet efterfølgende har hjulpet eksperterne med at skrive deres konklusioner på Burcharths kontor i Aalborg.... Dette beviser efter vor mening, at der har været en sammensværgelse imod SIC i projektgruppen,« skriver Poul Jakobsen i sin politianmeldelse.

Ifølge Poul Jakobsen har eksperterne også foretaget 1.443 regnefejl i strandbredden i de udkast til den endelige rapport, som Poul Jakobsen har haft mulighed for at se.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve politianmeldelsen er endnu ikke sendt direkte til Midt- og Vestjyllands Politi, men er i første omgang sendt til Transportministeriet sammen med et brev til transportminister Carina Christensen (K), hvor Poul Jakobsen lader ministeriet afgøre, om anmeldelsen skal sendes videre.

DTU-rapport: Referenceområde eller ej - rørene virker ikke

Det har ikke været muligt at få fat i Jørgen Fredsøe, Hans Burcharth eller Kystdirektoratet for en kommentar, men DTU-professor Jørgen Fredsøe har i sin egen rapport forklaret, hvordan referenceområderne var mere eller mindre ubrugelige. Dels fordi de naturlige variationer på kyststrækningen langt overskygger enhver rørvirkning, dels fordi referenceområdet ikke var repræsentativt.

Ifølge Jørgen Fredsøe var et af de ikke-repræsentative referenceområder faktisk udpeget til Poul Jakobsens fordel. Et af områderne lå nemlig i et såkaldt vindskår, hvor fraværet af revler på havbunden gav bølgerne mulighed for at ramme kysten hårdere. Det fik kysten til at erodere voldsommere i området uden rør, og rørene fremstod derfor som en succes.

Jørgen Fredsøes konklusionen om, at rørene ikke virker, er derfor ikke baseret på synligheden af erosion i forsøgsområdet, men i højere grad på laboratorieundersøgelser af rørene og undersøgelser af rørenes effekt til at dræne en strand.

»Rørenes dræningseffekt højest udgør en halv promille af det vand, der skal tømmes fra en strand fra ferskvandsafstrømning, højvande og tidevand. Det er altså fuldstændigt ligegyldigt,« konkluderer Jørgen Fredsøe.

Opfinder: Mine drænrør er en kæmpe succes

Ifølge Poul Jakobsen er forsøgsprojektet ved Hvide Sande tværtimod en stor succes.

»Resultatet af SIC-projektet efter tre år med miljøvenlig kystbeskyttelse udført over 11 kilometer mellem Hvide Sande og Nymindegab viser, at der er stor klitopbygning og fremrykning ud for de to rørområder, som er drænet med vertikale dræn,« skriver han i sin egen rapport, der er baseret på uvildige opmålinger af ingeniørfirmaet Carl Bro.

Drænrørene går under navnet PEM (Pressure Equalization Method) og er lodrette og hule med en længde på omkring halvanden meter og en indre diameter på seks centimeter. Rørene har slidser, der er cirka 0,2 mm tykke på den nederste halvdel.

Den øverste del af røret er lukket bortset fra et lille luftfilter øverst på toppen.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
Journalist -
27. maj 2008 kl. 16:13
Journalist

Godt set. Der er ikke tale om rustent sand, men om erosion af kysten. MVH Thomas Djursing, Ingeniøren.

1
27. maj 2008 kl. 16:02

...konklusionen om, at rørene ikke virker, er derfor ikke baseret på synligheden af korrosion i forsøgsområdet

  • hvordan skulle det i grunden også vise sig? Rustent sand, måske?? :)