Raastoffernes Mobilisering - kan anbefales alle til almen oplysning, der aktivt deltager i den aktuelle "grønne omstilling" - meget er efter nødvendighedens lov gjort før ...
Til glæde for vore mange teknologihistorisk interesserede læsere er Ingeniørens digitale arkiv, ‘Ingeniørernes danmarkshistorie’, netop blevet udvidet med fire værdifulde ældre tekniske bogværker på i alt ca. 8.000 sider.
Mest markant er det nok, at vi med tilladelse fra Gyldendals Forlag har digitaliseret 1. og 4. udgave af ‘Opfindelsernes Bog’ fra hhv. 1881 og 1926.
Ingeniøren bragte i 2007 en hyldestartikel om ‘Opfindelsernes Bog’ af DTU-professor emeritus Ulrik Krabbe (1916-2010):
»Jeg vil fortælle om bogen, som er et vidunderligt værk,« skrev professoren og forklarede bl.a., hvorfor den så mange år efter sin udgivelse stadig var værd at læse.
Krabbe havde genlæst 4. udgave, der udkom som hæfter hver 14. dag over tre år, og kunne købes som et firebindsværk på 2.700 sider i 1926. Den udgave var redigeret af den i datiden kendte populærvidenskabelige forfatter, fysikeren Helge Holst (1871-1944) »under medvirken af mange Fagmænd«.
‘Opfindelsernes Bog’ er ikke kun imponerende på grund af den kolossale mængde yderst sagkyndige informationer på alle tænkelige tekniske områder. Ulrik Krabbe fremhæver desuden de mange refleksioner med tanker om fremtidens tekniske udvikling, som bogens forfattere fremlægger, f.eks. at man både forudser energimanglen og nævner risikoen ved udvikling af atomkraft.
Således inspireret, men også tilskyndet af flere læsere, har vi nu gjort det muligt for alle og enhver at læse, bladre og søge på ordniveau i både udgaven fra 1926 og i den noget større 1. udgave af ‘Opfindelsernes Bog’, som udkom i syv bind fra 1877 til 1881 og er på i alt godt 4.000 sider.
Når vi valgte at digitalisere netop de to udgaver af ‘Opfindelsernes Bog’, skyldes det, at afstanden på knap 50 år mellem dem dækker en interessant periode i dansk og international teknologiudvikling. Søgning i teksterne kan ske enten alene i kategorien ‘Ingeniørbøger’ eller i sammenhæng med alle tidsskifterne i arkivet.
Desuden har vi i samme omgang digitaliseret det mindre kendte værk ‘Råstoffernes mobilisering’ fra 1942. Det er en bog i samme genre, der giver en detaljeret oversigt over datidens metoder og teknikker til udvinding af alle væsentlige råmaterialer. Udgivelsen var inspireret af mangelsituationen under den tyske besættelse fra 1940 og beskriver bl.a. udvinding af brunkul og tørv, som blev væsentlige danske energikilder i disse år.
Endelig har vi, med tilladelse fra DTU Diplom, medtaget bogen ‘Københavns Teknikum 100 år, Danmarks Industrihistorie’, der blev udgivet i 1980 i anledning af jubilæet. Den beskriver teknikum-uddannelsens og nogle nøgleindustriers udvikling i perioden, herunder f.eks. historien bag firmaerne Brødrene Gram og Grundfos.
Digitaliseringsprojektet, som vi gennemfører sammen med IDA – Historisk Teknologi (HITEK), rummer således nu både 10 forskellige ingeniørtidsskrifter fra 1892 til 2006 på i alt 325.000 sider og i alt ca. 12.000 sider ingeniørbøger.
Med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond planlægger vi desuden i samarbejde med DTU’s bibliotek og DTU Teknologihistorie en yderligere udvidelse med nogle interessante, ældre tekniske tidsskrifter fra bibliotekets kælder.
Find alle ingeniør- bøgerne på bit.ly/ingbog
Raastoffernes Mobilisering - kan anbefales alle til almen oplysning, der aktivt deltager i den aktuelle "grønne omstilling" - meget er efter nødvendighedens lov gjort før ...
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard