Operatører raser over rapport om mobilmasters skadesvirkning

Ved den højeste udsættelse for stråling fra en mobilmast blev befolkningen udsat for en fem til otte gangere højere risiko for at få kræft end normalt. Sådan lyder konklusionen i en opsigtsvækkende undersøgelse af et specifikt område med mobilmaster i den østrigske kommune Hausmannstätten.

Bag undersøgelsen står myndighederne i delstaten Steiermark. Datagrundlaget rækker fra 1.november 1984 til og med 31.december 1997 med fokus på en mobilmast med NMT 450 - forgængeren til vores nuværende mobiltelefonsystem.

Masten var placeret på den lokale telefonstation og sad otte meter over jorden. Eftersom mobilmasten blev taget ud af brug i 1997, er strålingen rundt om den blevet simuleret.

sendemast mobilmast antennemast Illustration: Privatfoto

Personer, som boede i mindst 5 år i en radius af 1200 meter fra masten, indgår i undersøgelsen. Kræfttilfælde fra fem år efter, at masten blev taget i brug til fem år efter, at masten blev taget ud af funktion, indgår i grundlaget, da tidsforskydningen svarer til den tid, som kræft kan udvikle sig på.

Af 2543 personer opfyldte 1309 de vilkår.

»Virkningen var især udtalt for bryst- og hjernesvulster,« skriver doktor Gerd Oberfeld i undersøgelsens sammenfatning.

Ingen har fastslået mobilmastens virkning

Men efter offentliggørelsen løb mobiloperatørerne i Østrig straks til domstolen og krævede, at undersøgelsen blev trukket tilbage. Stridspunktet er, siger de, at mobilmasten overhovedet ikke var i brug på det beskrevne tidspunkt eller en NMT 450. Den første mobilmast i det undersøgte område blev først sat op i 1994 og var for GSM.

Doktor Gerd Oberfeld fastholder resultatet, og siger, at hans oplysninger stammer fra en ansat fra Østrigs tidligere Post- og Telefonvæsen. Omvendt hævder mobiloperatørerne, at de har skriftlig dokumentation fra Post- og Telefonvæsenet på, at sådanne oplysninger om sendere i området aldrig har fandtes.

Nu har den ansvarlige myndighed, Bundesministerium für Verkehr, Innovation und Technologie, undersøgt sagen og oplyst, at alle oplysninger om det nedlagte NMT 450-nettet er blevet slettet.

Topografi forplumrer resultat

Så længe der hersker uenighed om datagrundlaget, mener Kræftens Bekæmpelse, at man ikke bør tillægge den østrigske undersøgelse nogen værdi.

»Har masten været operationel, er resultatet værd at kigge nøjere på,« siger Joachim Schüz, leder af afdelingen for biostatistik og epidemiologi hos Kræftens Bekæmpelse.

Men er det vitterligt tilfældet, er der stadig lang vej til, at undersøgelsen kan anvendes, understreger Joachim Schüz.

Han hæfter sig ved, at det er kompliceret at undersøge kræfttilfælde i forhold til placeringen af mobilmasten. Blandt andet fordi strålingen fra masten fungerer lidt ligesom lyset fra et fyrtårn. Så selv om man bor næsten klos op af masten, kan man leve lige under strålingen og undgå den højeste udledning.

Den højeste udledning afhænger også af topografien, ligesom der er bygninger, der reflekterer eller blokerer for strålingen.

Dokumentation

Environmental Epidemiological Study
Anklage fra FMK, brancheorganisationen for Østrigs mobiloperatører
Delstatens svar på anklagerne

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Følgende er blot en lille del af den dokumentation for helbredsfaren ved mobilteknologi - specielt mobilmaster - som myndigheder ikke vil anerkende eksistensen af...

2003: Santini, et al. Frankrig - Betydelige helbredsgener opleves indenfor 300m radius fra mobilmaster.

Zwamborn et al. Holland - 3G stråling giver fysisk ubehag i laboratorieforsøg med mennesker.

2004: Wolf & Wolf. Israel - Firedobbelt kræftrisiko i 300m radius fra mobilmaster.

Eger et al. Tyskland - Tredobbelt kræftrisiko i 400m radius fra mobilmaster (kendt som "Naila study").

Oberfeld et al. Spanien - Betydelige helbredsgener opleves i nærheden af mobilmaster.

Adlkofer et al. Internationalt samarbejde. EU-rapporten "REFLEX" offentliggøres og konkluderer, at mobilstråling forårsager genetiske skader ved ikke-termiske niveauer.

2005: Walker et al. England - Store kræftklynger identificeres i områder af mobilmasters højeste stråleintensitet.

2007: Seger et al, Israel - Mobilstråling udløser kræftmekanismer i celler efter kun 5-10 minutter.

Abdel-Rassoul, Egypten - Betydelige helbredsgener opleves i nærheden af mobilmaster.

BioInitiative rapporten offentliggøres og gennemgår 2000 videnskabelige rapporter vedr. ikke-termiske biologiske effekter fra elektromagnetiske felter.

Links til ovenstående gives ved forespørgsel.

 • 0
 • 0

Denne østriske undersøgelse synes blot at være endnu et bevis på, at folk bliver syge af deres angst for noget, de ikke ved, hvad er. Det er også forekommet i Danmark, at mange kunne "mærke" strålingen fra en mast, der endnu ikke var taget i brug.

 • 0
 • 0

Erik, du skriver:

Denne østriske undersøgelse synes blot at være endnu et bevis på, at folk bliver syge af deres angst for noget, de ikke ved, hvad er.

Sjovt nok er tomatplanter også syge af skræk overfor GSM mobilstråling ..og selvfølgelig ved en tomatplante ikke hvad -det- er. Se undersøgelsen her: http://tinyurl.com/22jece

 • 0
 • 0

Når man vil undersøge de (formodet) svage helsevirkninger af forskellige ”miljøpåvirkninger” skal man være ekstremt omhyggelig med udvælgelsen af den ”kontrolgruppe” man vil sammenligne med – alder, socialstand, boligforhold m.m. skal matche. Desuden skal både undersøgelsesgruppen og kontrolgruppen være så stor, at statistikken bliver meningsfuld. Ifølge oplysningerne i http://www.heise.de/newsticker/Streit-um-K... synes det ikke at være tilfældet.

I den indledende artikel her på ing.dk nævnes det, at: »Virkningen var især udtalt for bryst- og hjernesvulster,« skriver doktor Gerd Oberfeld i undersøgelsens sammenfatning.”

Så vidt jeg kan se, baseres den ”udtalte virkning” m.h.t. hjernesvulster på to tilfælde. Det er alt for lidt til, at man kan tillægge det nogen mening.

Jeg har ikke megen indsigt i evt. virkninger af EM-stråling, men den omtalte undersøgelse synes at kunne bruges som et eksempel på, hvad man i alt fald ikke skal gøre, hvis man vil påvise noget – og den manglende kontrol at, om senderen faktisk har været i brug i den antagne periode, reducerer tilliden yderligere.

 • 0
 • 0

Jeg lider af plegisk migræne og Hortons Hovedpine og får helsidige lammelser under anfald. Jeg har lagt mærke til, at mine synsforstyrrelser og føleforstyrrelser og smerter bliver stærkere, når jeg taler i mobil, så jeg slukker den altid, når jeg har anfald. Det er lidt upraktisk, for så kan ingen komme i kontakt med mig. Opkast og lammelser er jo en knap så heldig kombo når man bor alene, Jeg vil gerne kunne bruge min mobil i nødtilfælde - og har bestilt bredbåndstelefoni hos telia, så jeg får fastnet på kabel. Jeg kender en, der også har migræne og holder af at opholde sig i familiens sommerhus i Rørvig, hvor der ingen dækning er for hverken mobil eller internet. Han bruger i stedet nmt. Hvad er det og hvordan prøver jeg om det er bedre for mig? Hvor køber man et abonnement. Jeg har prøvet at google, men er vist lidt for meget humanist til den slags :)

I får et finsk ordsprog med på vejen (Ekvivalent til: Kast ikke perler for svin - svin spiser jo olden)

Jorden er altid frossen for lade svin :)

Og når det gælder den her slags info er jorden åbenbart frossen for mig, selvom jeg ikke er særligt lad...

Mvh

Lena Henningsdatter

 • 0
 • 0

Nej, jeg ved, det blev brugt sidste år - han skrev speciale i Rørvig og brugte det med en antenne ud af vinduet. Sejlere bruger det. Måske har andre købt de gamle master. Ved du noget om det? Jeg må hellere spørge ham selv - jeg har vist email adressen.

Men tak for respons.

 • 0
 • 0

De fleste radioamatører kender denne grundregel: Når man sætter en ny mast op, så vil der ofte komme nogle klager over radiostøj indenfor den første måned eller to. Vent derfor et stykke tid med at sætte antennekabel til den. Alle klagere kan få forevist antennen uden kabel.

Det skærer drastisk ned på antallet af klager man får, når der rent faktisk kommer strøm på (og dem kan man tage tilsvarende mere alvorligt).

 • 0
 • 0

Kære Steen

Tak, jeg læser det, når jeg bliver rask. Jeg har gemt en kopi - men læser bedst på papir. Lcd-skærme er også svært. Jeg tager solbriller på og bruger max computeren 15 min ad gangen, når jeg har anfald. Når jeg er rask er slet ikke så følsom - så er det bare lidt ubehageligt. Hvilken computerskærm burde jeg købe, når jeg nu har det sådan? Jeg har et billedrørs-tv - det går fint.

Jeg fik en voldsom allergisk reaktion på maxalt smelt i forgårs - et eller andet idiotisk firma har proppet migrænemedicin med aspartam. Enhver ved da, at migrænikere ikke kan tåle phenylalaninkilder. Jeg får dårlig mave og mild migræne bare jeg spiser tre stykker sukkerfri tyggegummi. Pakken var umulig at åbne og de var vanvittigt dyre. Altså, jeg er ikke pivet - min smertetærskel er faktisk lidt for høj til at det altid er praktisk. Jeg er gammel konkurrencebryder og har vundet konkurrencen som Vanløses stærkeste kvinde i vægtløftningskonkurrence to gange :)

Lakrids er dermod rigtigt godt og lægger bund i blodtrykket. Mit systoliske blodtryk cykler op og ned, når jeg er dårlig - og kommer det over 225 og under 85 bliver jeg dårlig. Lakrids lægger bunden. De finske tjærelakridser er bedst (renset trætjære - ikke det mineralske affaldsprodukt), men dem er jeg løbet tør for - en veninde sender mig flere i begyndelsen af januar. I Finland siger et gammelt mundheld om sygdom:

Hvis sauna, brændevin og tjære ikke hjælper - så er det dødeligt :)

Nogen, der kan anbefale en god whiskey - brændt rent - singlemalt? Only jerks drink blended whiskey :) Helst på bygmalt - ved ikke ret meget om whiskey men kan godt li dem, jeg har smagt - selv røgwhiskey - er der tjære i dem? Byg virker mod både virus og bakterier og er fantastisk som grødomslag til sår. (Selv autoimmunreaktioner). Hvorfor spiser grisene al byg i DK, når det gror på så stor en procentdel af vores landbrugsjord? Byggrød med æbler smager jo rigtigt godt.

Mvh

Lena Henningsdatter

 • 0
 • 0

De fleste radioamatører kender denne grundregel: Når man sætter en ny mast op, så vil der ofte komme nogle klager over radiostøj indenfor den første måned eller to. Vent derfor et stykke tid med at sætte antennekabel til den. Alle klagere kan få forevist antennen uden kabel.

Det skærer drastisk ned på antallet af klager man får, når der rent faktisk kommer strøm på (og dem kan man tage tilsvarende mere alvorligt).

Tusind tak :) Det er rart med nogen, der er mere røgede, end jeg er speget. (Regnede med, at den var til mig)

Lena

 • 0
 • 0

Hej igen Lena

Jeg mener, at jeg engang har læst at lakrids giver forhøjet blodtryk pga. salmiakken. Vægtløftere skal også passe på med, at ikke sniffe for meget ammoniak, når de løfter skrot - som svenskerne udtrykker det.

Vh. Steen

 • 0
 • 0

Hej igen Lena

Jeg mener, at jeg engang har læst at lakrids giver forhøjet blodtryk pga. salmiakken. Vægtløftere skal også passe på med, at ikke sniffe for meget ammoniak, når de løfter skrot - som svenskerne udtrykker det.

Vh. Steen

Steen Så vidt jeg ved, er det lakridsen i sig selv - ikke så meget ammoniumkloriden, der forhøjer blodtrykket. Mit normal blodtryk - gennemsnit målt over 14 dage - er 98/68. Jeg har brug for det, for at mit blodtryk ikke dykker efter et anfald af Hortons. Raske mennesker kan tåle et blodtryk på 300/200 i korte perioder - det er bla. målt i det niveau hos vinterbadere, der lige er kommet op fra isen. Det er det kroniske høje blodtryk, der er farligt, men lakridsen lægger så meget 'bund' at det systoliske ikke kommer under 85. Tjærelakrids stabiliserer det mere.

Men nok om mig...

Godt Nytår til alle nørder (jeg regner mig selv for nørd - men på et lidt andet fagområde - har lige skrevet opgave om deiksisanalyse :)

Lena

 • 0
 • 0

Først: Tak! At I tog mig seriøst og kildehenviste gjorde, at jeg fik energi til at slå op i Georg Borchorts: Urter og urtemedicin, lavede en stækt kande melissete og putte to dråber lavendelolie i kanden, drak den.

Så kom det svære: Jeg trak vejret dybt - gik ud på badeværelset og kiggede mig selv i spejlet og sagde med påtaget overbevisning: Du er helt alene - der kommer ikke nogen og tvangsindlægger dig. Så gik jeg ud i køkkenet og tog en bane alufolie om skallen. Det larmer - er der alternativer - kulfiberimprægneret tekstil f.eks?

Nu har jeg sovet seks timer - og nu fungerer processoren igen. For første gang siden 18, dec. har jeg en helt migrænefri periode lige nu. Dvs. jeg kunne bruge 15 min på nettet til at finde ud af følgende. Jeg skal ha ice.nets abomnnement og voip online abonnement fra viptel og en snom 300 som hardware.

Migræne er muligvis en allergisk udløst mild hjernebetændelse, men forskerne er ikke sikre. Logik, tal og rækkefølge funker ringe imens. Sprog fungerer rimeligt, hvis folk ikke afbryder og lader mig tale færdig og taler langsomt og dæmpet, når de taler. Samtidig lyd er rædselsfuldt. Dieselmotorer - specielt i tomgang - og pneumatiske dørpumper i bussen kan ligefrem provokere anfald frem bare ved hjælp af støj.

Så har jeg flere spørgsmål til jer:

Kan man få en tagantenne i stedet for den der dims til ice.net? Hvem spørger man om det? ice.net? Er her ikke en ingeniør med forstand på højfrekvente lambda-enheder :) ?

Nå, klokken er midt om natten - jeg vil høre shubidua stille på anlægget og nyde livet. (overvejer at skrive analyse om deres sangteskter med de hardcore teoretikere - de fortjener større credit - hvilket sprogtalent!)

Mvh

Lena

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten