Opdater historiebøgerne: DNA-analyser viser en helt ny fortælling om vikingerne

Massegrav med 50 vikinger fra Dorset i England, der har indgået i den nye undersøgelse, der giver os en ny viden om vikingerne. Illustration: Dorset County Council/Oxford Achaeology

Vi er efterhånden vant til det. Når Eske Willerslev og hans forskergruppe på Center for Geogenetik på Københavns Universitet sammen med forskellige faste og skiftende samarbejdspartnere kaster sig over nye analyser af gammelt DNA-materiale, skal vi være parate til at omskrive historien.

Det er sket mange gange i forbindelse med de store folkevandringer og ikke mindst indvandringen til Amerika, som synes at have Eske Willerslevs helt specielle interesse.

Læs også: Eske Willerslev: En lille håndfuld personer ændrede livet for australske aboriginals

Læs også: Dansk dna-analyse: Alle indfødte amerikanere har samme oprindelse

Denne gang er det vikingerne, han har kastet sig over.

I en artikel i Nature præsenterer Eske Willerslev sammen med mange forskere fra ind- og udland nu resultatet af et seks år langt projekt, der har omfattet en analyse af 442 menneskelige genomer i perioden fra bronzealderen for ca. 4.500 år siden til Middelalderen omkring år 1600 med hovedvægt fra genomer fra vikingetiden i årene mellem 750 og 1050. Disse data er sammenlignet med data fra 3.855 nulevende personer, som findes i to forskellige referencepaneler.

Illustration: Nature

DNA-analysen bekræfter meget af den eksisterende historiske og arkæologiske viden om vikingerne, men tilfører også en del ny viden.

Eske Willerslev sammenfatter det selv på denne måde i en pressemeddelelse udsendt fra St. John's College ved Cambridge University, hvor han også er tilknyttet.

»Resultaterne ændrer opfattelsen af, hvem vikingerne egentligt var. Historiebøgerne skal opdateres.«

Vi må gå ud fra, at Eske Willerslev har informeret sin tvillingebror Rane, der er direktør for Nationalmuseet, og som sidste år lancerede en ny vikingeudstilling bl.a. i samarbejde med designeren Jim Lyngvild, herom.

Mange nye opdagelser

De nye opdagelser omfatter bl.a. følgende:

Ikke alle personer, der opførte sig som vikinger, var genetisk set vikinger. Der er eksempelvis fundet skeletter fra en vikingebegravelse på Orkneyøerne, hvor personerne genetisk ikke var vikinger.

Pikterne der var et keltisk folkeslag, der indtil ca. 850 levede i det vi i dag kender som Skotland, begynde at opføre sig som vikinger, uden at de genetisk blandede sig med skandinaverne.

Mange vikinger var ikke lyshårede, som det traditionelt altid fremstilles, men mørkhårede. Det viser, at der selv lang tid før vikingetiden var en overraskende stor genetisk influx sydfra.

Vikingegrupper i de nuværende skandinaviske lande var meget adskilte, og mange var formodentligt stort set ikke i kontakt med hinanden. Der var altså ikke nogen fælles vikingestandard eller -identitet.

Mange vikingetogter bestod af nærtbeslægtede mænd. I Estland har man således fundet fire brødre på en gravplads for 34 vikingekrigere.

Analysen har givet anledning til, at man nu også genetisk kan se, hvor de forskellige grupper primært drog hen på deres vikingetogter.

Hvor vikinger fra det, som nu er Sverige, hovedsageligt søgte mod øst til Baltikum, tog vikingerne fra det, som nu er Danmark og Norge, i høj grad mod de britiske øer. Men der var også her en forskel på, hvor de tog hen, som det fremgår af denne illustration fra den videnskabelige artikel.

DNA-analysen, hvor vikinger fra det vi i dag kalder henholdsvis Danmark og Norge primært tog hen på de britiske øer. Illustration: Nature

Vikingerne færd til de britiske øer for mere end 1000 år siden kan stadig ses i den britiske befolkning, hvor 6 pct. af befolkningens arvemateriale vurderes at være vikinge-DNA.

Emner : Evolution
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Gundestrupkarret er fra sortehavsområdet (formentlig det nuværende Rumænien, Bulgarien eller Ukraine), så der har været fragt af gods sydfra til Danmark i bronzealdren. Der kan sagtens have været indvandring derfra også, hvilket kan være en del af forklaringen til de sydlige gener.

Senere, i jernalderen, var der folkevandring den anden vej: Kimbrer og teutoner vandrede sydpå. Samtidige beretninger fra romerne fortæller om "børn med gammelmandshår", så der har i hvert fald været lyhårede folk med. Så der har været en grundig opblanding af folk i lang tid.

 • 11
 • 0

Viking er noget man gør, ikke noget man fødes til.

Folkevandringerne i europa i foregik fra før Romerriget. Danmark var befolket med bønder siden stenalderen. Danskerne var primært bønder og handelsfolk. Et mindretal drog på viking.

 • 4
 • 0

Vikinge-DNA i England stammer nok også fra de normannere, der erobrede landet i 1066.

Normannerne var jo oprindeligt skandinaviske vikinger, der omkring 911 fik land af den franske konge, som mon ikke der stadig var skandinavisk DNA tilbage i dem 150 år senere, da de kastede sig over de britiske øer?

https://denstoredanske.lex.dk/normannere

 • 3
 • 0

Historisk er det vel kendt, at alle folkeslag i Middelalderen (vikingetiden i Skandinavisk sammenhæng) krigedes på noget nær samme måde, og tog slaver fra hinanden og hyrede lejetropper og indkoorpererede andre stammer i alliancer. Frankerriget og Det Østromerske Rige skrev om det, så intet nyt her. Nu er det så også DNA-dokumenteret, og fint nok, så er vi ihvertfald på sikker grund. Men ærlig talt: Hvad i alverden har det med dagens politiske trakasserier i Folketingets at gøre ? - og dog: Nu skal Statsminister Mette Frederiksen vel snart ud med en officiel undskyldning til omverdenen for den danske slavegørelse af naboeforlkeslagene dengang fra ca. 700 til 1066 ?

 • 6
 • 7

Folkevandringerne i europa i foregik fra før Romerriget.

"Ca. 115 f.Kr. fandt der en gigantisk folkevandring sted, hvor såvel kimbrere som teutonere og ambronere hærgede og plyndrede ned gennem Europa. Det første møde mellem romerne og de to germanske stammer var i 113 f.Kr., hvor de på deres vandring fra Jylland nåede Noreia i Østalperne. Resultatet af mødet var to slag i 107 og 106 f.Kr., som romerne tabte."

 • 4
 • 1

Som jeg forstår Eske Willerslev, drejer det sig om at ikke alle vikinger var høje, blonde og 'nordiske', der var også nogen, der var mørkere og mere 'middelhavs'-agtige. Det kan have været nogle tilløbere, der ville deltage i løjerne. At være viking, var nemlig at drage på plyndringstogt til andre lande - faktisk præcis som Venderne gjorde på bl.a. Danmarks kyster, og som det først lykkedes at standse i 1200-tallet af Valdemarerne. Ang. kimbrerne og teutonerne er det er en gammel nationalromantisk - og forkert - teori, at de kom fra Jylland. Man ved kun at det var gemanske stammer. Mener det var forfatteren Johannes V Jensen, der gjorde sig til talsmand for at kimbrerne kom fra Himmerland, og teutonerne fra Thy.

 • 0
 • 0

...formentlig slået mændene ihjel og røvet kvinderne, og med tiden blandet gener med dem?

Ja, i høj grad. Hvis man fx, sammenlignet frekvensen af generne for blodtyper i Norge, Skotland/Irland og Island, kan man se, at frekvenserne på Island er stort set som i Skotland/Irland men ret forskellige fra Norge [1]. Den islandske befolkning ser altså ikke ud til at nedstamme fra norske vikinger i særlig høj grad, men mere fra keltiske trælle hentet (på vej til Island?) på de britiske øer.

Dette skulle være endnu mere udtalt, sådan at islændinge stort set var keltiske, når man ser på gener, der kun nedarves fra moderen (som fx. mitokondrie-DNA) har jeg læst et sted, men jeg kan desværre ikke lige genfinde kilden til den oplysning.

[1] https://en.m.wikipedia.org/wiki/Blood_type... (sammenlign fx. tabelværdierne for Iceland, Ireland og Norway)

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten