Opdagelsen af gravitationsbølger udløser Nobelpris i fysik

Rainer Weiss (tv) modtager den ene halvdel af årets Nobelpris i fysik, den anden halvdel deles af Barry C. Barish og Kip S. Thorne. Illustration: Nobel Media - N. Elmehed

Kgl. Vetenskapsakademien i Stockholm har i dag besluttet at tildele årets Nobelpris i fysik for opdagelsen af gravitationsbølger, som blev annonceret i februar 2016.

Prisen går til to af de personer, som i sin tid var med til at foreslå Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (Ligo): Rainer Weiss og Kip S. Thorne.

Var prisen blevet tildelt sidste år havde Ronald Drever uden tvivl også fået en del af prisen, men han døde tidligere på året.

Som forudsagt af Ingeniøren i sidste uge betød det, at Barry Barish kunne få en del af prisen, da Nobelprisen i fysik højst kan uddeles til tre personer.

Læs også: Der er to storfavoritter til årets Nobelpriser og tre danske outsidere

Den officielle begrundelse lyder, at de modtager prisen »for afgørende bidrag til Ligo-detektoren og observationen af gravitationsbølger«.

Prisbeløbet deles således, at Weiss får halvdelen, og der er en fjerdedel hhv. til Thorne og Barish.

Ingeniøren har skrevet mange artikler om Ligos observationer og også om den kritik, der er fremsat fra forskere ved Niels Bohr Institutet, der mener, at de fremlagte målinger ikke er så soleklare beviser på gravitationsbølger, som det er hævdet fra Ligo-forskerne.

Læs også: LIGO's banebrydende opdagelser anfægtes af forskere på Niels Bohr Institutet

Til trods for denne kritik var det helt forventet, at årets Nobelpris i fysik ville blive tildelt for den første direkte observation af gravitationsbølger.

For nylig har Ligo-forskerne i samarbejde med det europæiske gravitationsbølgeobservatorium Virgo fremlagt endnu en detektion.

Sidste år gik Nobelprisen i fysik til teoretiske opdagelser omkring topologi, der i dag er af interesse for at udvikle nye elektroniske komponenter og fremtidens kvantecomputere.

Læs også: Nobelpris i fysik: Topologisk forståelse kan føre til nye materialer og kvantecomputere

Emner : Fysik