Opdagelse af Niels Bohr-studerende: Sort hul blev slynget ud af galakse

Hvis man kigger rigtig godt efter med et teleskop, kan man finde en lille lysende prik midt i den gruppe stjerner, vi kender som Karlsvognen. Objektet befinder sig cirka 2.600 lysår fra centrum af dværggalaksen Markarian 177, der befinder sig 90 millioner lysår herfra, og forskere fra Schweiz, USA og Danmark mener, at der kan være tale om et supermassivt sort hul, der er blevet slynget ud af galaksen.

Forskerholdet, der tæller ph.d.-studerende Allison Man fra Dark Cosmology Centre, som hører under Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, har netop været på jagt efter sådan nogle udkastede sorte huller, og nu ser det altså ud til, at der er gået en i nettet.

Objektet nederst til venstre er sandsynligvis et sort hul, der er blevet slynget ud fra dværggalaksen Markarian 177. (Foto: W.M. Keck Observatory/M. Koss et al.) Illustration: W. M. Keck Observatory/M. Koss (ETH Zurich) et al.

Når to galakser støder sammen, vil de supermassive sorte huller i midten af hver galakse typisk smelte sammen og blive til et endnu større sort hul, der bliver centrum i en ny galakse. Men indimellem kan det ske, at det ene af de sorte huller i stedet bliver sparket ud på grund af de kraftige tyngdebølger, der opstår, når de sorte huller kredser stadig tættere om hinanden.

Læs også: Krusninger i rumtiden skal afsløre neutronstjerner og sorte huller

»Observationerne viser, at objektet kaldet SDSS1133 stadig har en ring af støv og gas, som den trækker til sig og opsluger, mens den udsender stråling,« fortæller Allison Man i en pressemeddelelse fra Niels Bohr Institutet.

»Observationerne viser tydeligt, at der ikke befinder sig en galakse rundt om. Ved at sammenligne strålingen fra objektet med den nærliggende dværggalakse Markarian-177 tyder det på, at det sorte hul har tilhørt dværggalaksen, inden det blev slynget ud.«

Opdagelsen blev gjort ved hjælp af data fra en række teleskoper, ikke mindst rumteleskopet Swift og det ene af de to enorme Keck-teleskoper, der står på toppen af vulkanen Mauna Kea på Hawaii.

Forskerne kan finde SDSS1133 på astronomiske billeder, der er op til 63 år gamle, så de kan se, at objektets lysstyrke varierer. Det passer godt med, at der er tale om et sort hul, som æder løs af varierende mængder af omkringliggende gas og støv.

Læs også: Astronomer har fanget et sort hul i at tage en bid af en stjerne

Endnu kan forskerne dog ikke helt udelukke, at objektet i stedet kan være en atypisk og meget vedholdende supernova. Derfor har de bedt om at få rettet Hubble-teleskopet mod SDSS1133, så himmellegemets rette natur kan blive afsløret. Det kan ske i oktober til næste år.

Opdagelsen er beskrevet i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, og hvis man ikke lige abonnerer på det, kan man i stedet læse artiklen på preprint-serveren ArXiv.

Denne korte video fra Nasa viser, hvordan forskerne forestiller sig, at sammensmeltningen af to galakser har resulteret i et sort hul på afveje: