Op til 2,5 meter dybe snedriver på kollapset tag på sportshal

Maskinmester Jakob Joensen bed mærke i sneen i Valby den 26. december.

Han passede julevagten i Københavns Ejendomme, da driftschefen ringede for at fortælle, at taget på Club Danmark Hallen var styrtet sammen.

Da Jakob Joensen ankom til hallen, lignede det ikke en sportshal, hvor taget var kollapset under et snetryk.

Læs også: Se tagkollapset på kæmpehallen i Valby

»Det er en lang hal med en buet form, men der lå stort set ingen sne. Indtil man kom ned til den anden ende,« siger han.

Halvcirkelformet tag i enden kollapsede

Club Danmark Hallen har en bueformet limtræskonstruktion, der spænder over 78 meter i bredden. I enderne er bygningen rundet af en halvcirkel, og det var cirka halvdelen af den ene halvcirkel, der styrtede sammen.

En lille højdeforskel på en meter mellem halvcirklen og resten af hallen havde givet plads til store snedriver, der var dannet op til julenat, hvor taget gav efter.

Cirka en fjerdedel af halvcirklen med en diameter på 78 meter brød sammen.

»Sneen var uhyre kompakt. Det var ikke løst pulversne, men var blevet trykket over en periode,« siger han, men fortæller også, at det var vanskeligt at vurdere, hvor store snedriver, der havde ligget på taget.

»Det var svært at se, for noget var faldet ned, og det begyndte at blive mørkt. Men jeg vil gætte på, at der har ligget mellem 1,5 og 2,5 meter,« siger Jakob Joensen.

Hallens skæbne afgøres den 14. januar

Men vi får ikke indkredset årsagen til kollapset lige med det første. Det fortæller Jørgen Stokbro, der er driftschef i Københavns Ejendomme. Han mener ikke, at der er grund til, at bruge kræfter på decideret at undersøge årsagen.

»Jeg tror, forholdene har været så ekstreme, at det har været svært at få noget til at holde til det. Men det kan være, at forsikringen gerne vil have placeret et ansvar,« siger han.

Tidligere har der været uklarhed om ejerforholdene, og om hvorvidt idrætshallen overhovedet var forsikret.

Men kommunens jurister har gravet de gamle kontrakter og policer frem, så i dag, onsdag, bliver der holdt møde mellem de involverede afdelinger i kommunen og Valby Multihal fonden, der ejer hallen.

Mødet skal desuden lægge op til en ekstraordinær generalforsamling den 14. januar, hvor hallens videre skæbne skal afklares.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja penge er der nok af i den røde kommune.

Hvorfor undersøge grunden til det kollaps og dermed sikre sig at man undgår at det vil ske i fremtiden. Med 1.5 meter sne skal taget kunne stå for et tryk på vandvittige 150kg pr m2.

Men kommunen har blot set til og intet foretaget sig, for at undgå at der skete et totalt kollaps af tag konstruktionen og det tør jeg vædde med at ingen forsikring vil betale det beløb det koster, måske er kommunen heldig at forsikringen vil betale en lille del af beløbet.

Men man bygger blot en ny sportshal og lader københavnerne betale, ved at skære ned på skoler, de ældre og andre i kommunen.

Eller man sætter skatten op, ved at regulere ejendomsværdi beskatningen, så er det de såkaldte rige som betaler, det er jo god socialistisk politik.

Ingen kvaler borgerne betaler...

  • 1
  • 0

Jeg er aldeles uenig med dig Claus. Hvorfor skal kommunen betale for en dyr undersøgelse, som borgerne skal betale. Det er det derfor man tegner forsikringer. Dermed er det også kun forsikringsselskabets interesse i at finde årsagen/ansvaret for at kunne stille et evt krav. Hvis dit hus brænder ned, så hyrer du jo heller ikke alverdens eksperter til at finde årsagen, det mildest talt ikke dit problem. Det er forsikringsselskabets.

At det så kunne være interessant at vide hvad årsagen er, i forhold til fremtidig ændringer af diverse bygnings regulativer. Det vil i givet fald være en anden sag og ikke en een kommunen skal bære.

Desuden kunne det være man skulle starte med at snakke om snerydning af tage istedet for statik.

  • 0
  • 0

Jeg taler nu ikke om at der skal hyres eksperter eller have mennesker udefra og dermed en omkostning til det.

Som jeg skriver burde man internt i kommunen finde ud af hvad der er gået galt, således at man undgår et tilsvarende tilfælde i fremtiden.

Altså undersøge hvem har ansvaret for at den sne bliver fjernet. Hvilke ressourcer er der afsat til at få det fjernet. Hvordan undgår man så det ikke sker i fremtiden og afsætte ressourcer så det ikke igen vil ske igen.

Præcis som i mit hus, jeg slukker stearinlys og andre ting som kan skabe en brand og lader ikke blot tingene brænde fordi jeg har en forsikring.

Jeg låser også mine døre og sætte alarmen til, på trods af jeg har en indbo forsikring.

Fordi jeg har et ansvar overfor min familie, præcis som kommunen har et ansvar overfor borgerne.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten