Op til 10 milliarder kr. for at rense danske svinestalde efter norsk forbillede
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Op til 10 milliarder kr. for at rense danske svinestalde efter norsk forbillede

Norge har som det eneste land i verden udryddet den antibiotikaresistente MRSA-variant CC398. Det er sket ved med hård hånd at slå inficerede svin ned, desinficere staldene og erstatte med nye og garanteret smittefri grise.

Læs også: Norge viser vejen for Danmark: Vi har udryddet svine-MRSA

Fødevarestyrelsen anslog i sommer, at prisen for sådan en kur i Danmark, hvor der er langt flere og større svinebrug, vil løbe op i 3,5 milliarder kroner. Men det beløb viser sig at være groft undervurderet.

Læs også: Minister: Det koster 3,5 milliarder at fjerne MRSA fra de danske stalde

Veterinærdirektør Per Henriksen påpeger, at prisen byggede på en antagelse om, at 20 procent af de danske svinestalde var ramt af MRSA. Men en ekspertrapport offentliggjort i december viser, at den antagelse var forkert.

Ifølge rapporten har 68 procent af besætningerne med slagtesvin MRSA, mens det samme gælder 63 procent af avlsbesætningerne.

Læs også: Resistente bakterier i to tredjedele af de danske svinefarme

»Derfor ved vi i dag, at prisen bliver højere end 3,5 milliarder kr. Jeg tør ikke sige, at man bare skal gange med tre for at få den rigtige pris, men prisen bliver i hvert fald det dobbelte af de 3,5 milliarder kroner og måske endnu mere,« siger Per Henriksen.

En total sanering som den norske indgik heller ikke i den danske ekspertgruppes anbefalinger. Professor Niels Toft fra DTU Veterinærinstituttet, som var med i ekspertgruppen, mener, at den vil gøre det umuligt for danske svineavlere at konkurrere med udlandet.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har lovet at fremlægge en handlingsplan for at bremse MRSA-smitten i de danske stalde. Den ventes fremlagt for Folketingets partier i løbet af denne måned, men Per Henriksen vil ikke udtale sig om, hvad den ventes at indeholde.

Læs også: Forslag: Pres svine-MRSA ud stald for stald

Den har vi vel allerede betalt med de 6 mia. landbruget årligt får i EU støtte. Dertil den indirekte støtte via gunstige skatteregler, som ingen aner hvad koster.

  • 12
  • 6

Den har vi vel allerede betalt med de 6 mia. landbruget årligt får i EU støtte.

Det er irrelevant.

En relevant sammenligning ville være at holde det op imod de menneskelige omkostninger, som en infektion koster. Hvad er en ekstra svagelig medborgers for tidlige død værd (og vi har vist allerede haft omkring fem af dem)? Og hvad forårsager inficerede personer af ekstraudgifter i sundhedsvæsnet?

Det er også værd at inddrage ovenstående på udgiftssiden i den for samfundet i forvejen tvivlsomme business-case, som er der for det, som med en eufemisme kaldes for "intensivt svinebrug" (her vil støtten også kunne indgå regnestykket).

Er man liberal af sind, så vil man mene, at infektionen er en eksternalitet, som skal pålægger aktørerne direkte, og så kan de selv om, hvorvidt det er en god forretning at fortsætte, eller om skeen skal over i den anden hånd.

Er man mindre liberal, så har man også en mening om, hvor meget vi skal finde os i fra andres aktiviteter.

Det klart, at ovenstående pris på sanering kan give mening i diskussionen om, hvorvidt "intensivt svinebrug" i det hele taget er en god ide, hvis man fra samfundets side slet ikke vil acceptere at blive påført disse ulemper af en snæver industriel interessegruppe.

  • 19
  • 2

Idag bliver de vel kørt til slagteri og solgt til os, når de er store nok. Hvorfor så slå dem ned, er det ikke bare at stoppe med at tilføre nye svin til en besætning, men vente til alle dyr er solgt til slagteriet, og så derefter rengøre hele farmen. Det må da unægtelig koste mindre.

  • 11
  • 1