Onagawa-atomkraftværket lukker efter kraftigt efterskælv

Et kraftigt efterskælv på 7,4 Richter ramte i går aftes det nordøstlige Japan, hvor det beskadigede Onagawa atomkraftværk.

Hidtil er der ikke konstateret ændringer i strålingsniveauet uden for værket.

Værkets ejer, Tohoku Kraftselskab melder imidlertid om vandlækager fra brugte nedkølingskar ved tre af værkets reaktorer og en beskeden stigning i strålingsniveauet inde i reaktorbygningerne.

»Vi har målt en lille stigning i strålingsniveauet inde i reaktorbygningerne og forsøger at lokalisere lækagerne. Vi har ikke konstateret ændringerne i strålingsniveauet uden for reaktorbygningerne,« siger en talsmand for Tohoku til Reuters.

Værkets strømforsyning er også ramt, men der er back up-generator til rådighed.

Tohoku siger, ifølge Reuters, at vand fosser ud fra de brugte nedkølingskar på værkets reaktorer 1, 2 og 3, der blev lukket og kølet ned efter det store jordskælv og den efterfølgende tsunami 11. marts.

Der er også konstateret lækager tre andre steder i reaktor 3-bygningen.

Efter 11. marts meldte Tohoku, hvor der også udbrød brand, om samme slags vandlækager fra brugte nedkølingskar. Men 31. marts havde teknikere fjernet det lækkede vand og renset det forurenede område.

Onagawa er kendt for at være verdens hurtigst opførte atomkraftværk.

Det internationale atomenergiagentur, IAEA, rapporterer, at efterskælvets epicenter var 20 kilometer fra Onagawa atomkraftværk og omkring 120 km fra værket Fukushima Daiichi i det nordøstlige Japan.

Fukushima-værkets ejere, Tepco, melder, at der hidtil ikke er opdaget skader på værket, men at man er i færd med at tjekke, om måleudstyret fungerer.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Rimlig optimistisk at mene man kan opbevare radioaktiv affald i x*1000 år i sikkerhed for naturkatastrofer, forfald, regimeskift og terror.

Det er måske egentligt ikke så meget optimistisk som det er arrogant...

 • 0
 • 0

Thomas:

[quote]Vandet fosser ud af brugte nedkølingskar ..

Ifølge DR Nyheder drejer det sig om under 4 liter http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2011/04/08...

hvad skal man tro ? [/quote]

Nu må du jo huske på, at moderne journalister har lært at fokusere på enkeltmennesket i vinklingen, da det engagerer mere - især den så vigtige lille forskrækkelse. Hvis blodet "fosser" ud af et menneske, så er det jo også alvorligt, hvis det er 4 liter, da det uden behandling vil medføre døden ;-).

Ellers siger det lidt om udviklingen her på ing.dk, at de er mere tabloide end DR. - Men det er dog i bedring.

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0

Er der langlivede isotoper i det demineraliserede vand som har dækket i øvrigt intakte brændselsstave?

 • 0
 • 0

[quote]Vandet fosser ud af brugte nedkølingskar ..

Ifølge DR Nyheder drejer det sig om under 4 liter

hvad skal man tro ?[/quote] Der er tale om 8 steder omkring 3 reaktorer hvor der er spildt radioaktivt vand, og en af pytterne ved reaktor 1 på 3,8 liter 5,410 bequerels per kilogram, de mistede også de 4 eksterne power, hvor de fik en op at køre igen fredag morgen, det blev kun en ubetydelig temperaturstigning, da de har været lukket helt ned siden det store skælv.

 • 0
 • 0

Tak for linket.

I følge linket, er det et "over flow" dvs. skælvet lavede lidt bølger i bade karet, hvorefter lidt af vandet skvulpede over kanten.

Slemt nok, men fosse ud.......det er tæt på at være pinligt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten