Omvendt kostpyramide får et skud for boven

Der er ingen som helst grund til at vende den traditionelle kostpyramide på hovedet og droppe kartoflen på middagsbordet.
Det konkluderer Ernæringsrådet i en ny rapport, der offentliggøres i dag.

Ifølge Dagbladet Børsen, der omtaler rapporten, bør vi rent faktisk spise endnu flere kartofler end tilfældet er i dag, bare ikke som chips eller pommes frites.

En god gammeldags kogt kartoffel kan derimod i bedste fald være med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Samtidig tyder meget på, at kartoflen ikke er fedende, da forbruget af kartofler er faldet under fedmeepidemien.

Slagsmålet om kulhydrater

Ernæringsrådets rapport står i modstrid med den amerikanske ernæringsforsker Walter Willet, hvis omvendte kostpyramide har sendt kartoflen ud i mørket til fordel for fødevarer med flere umættede fedtstoffer.

Umættet fedt findes blandt andet i olivenolie, brød og rødvin, som spiller en væsentlig rolle i kosten hos vore sydligere naboer omkring Middelhavet.

»Det kontroversielle er, hvad det er i Middelhavs-kosten, der er forebyggende. Der findes ingen klare beviser, så man kan uddrage noget entydigt element i kosten som det særligt sundhedsfremmende, der kan overføres til danske forhold,« siger Bjørn Richelsen, formand for Ernæringsrådet og en af hovedkræfterne bag den nye rapport, til Børsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Samtidig tyder meget på, at kartoflen ikke er fedende, da forbruget af kartofler er faldet under fedmeepidemien.

Altså slap nu af med det statistik! Brug da logikken og den videnskabelige omverdensforståelse istedet! Se på hvordan kartofler fungerer i forhold til fordøjelsen i stedet for den slags vildførende sammenligninger. Det svare jo til at forklare det faldende fødselstal i Danmark siden 50'erne, med storkenes forsvinden! Sådan bruger man altså ikke statistik. I hvert fald ikke hvis man er seriøs. lol tsk tsk

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten