Omstridte drænrør endnu en gang i spil til at sikre Vestkysten
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Omstridte drænrør endnu en gang i spil til at sikre Vestkysten

Halvanden meter lange plasticrør er igen blevet et bud på, hvordan Nordsøens slid på den danske vestkyst kan stoppes.

Denne gang har det store hollandske entreprenørfirma The Royal BAM Group med en omsætning på 50 milliarder kroner og 25.000 ansatte tilbudt den danske stat at sikre Vestkysten med de omstridte drænrør.

Rørene skabte for nogle år siden voldsom debat herhjemme, da danske forskere slog fast, at de var virkningsløse. Ingeniøren dækkede også sagen tæt med gennemgang af forsøgsresultaterne, interview med forskere og med opfinder Poul Jakobsen.

Læs også: Kontroversiel opfinder: »Mine drænrør virker altid«

Trods tidligere negative konklusioner har BAM nu testet rørene i Holland i samarbejde med det hollandske kystdirektorat, og deres konklusion er, at de virker, skriver regionalavisen Nordjyske.

I et testområde øgede rørene ifølge de hollandske test fra 2007 til 2011 mængden af sand med 110.000 kubikmeter, og stranden voksede sig til det bredeste, den havde været siden 1965. Størrelsen af sandkornene voksede også, og da rørene blev fjernet i 2011, forsvandt det ekstra sand igen.

Ifølge Nordjyske var både BAM og det hollandske kystdirektorat meget begejstrede for resultatet, men et tilknyttet forskerhold fra Deltares Institute påpegede, at der også var kommet masser af sand i et referenceområde uden rør. Instituttet vurderede derfor, at de ekstra mængder sand i forsøgsområdet også ville være kommet uden rørene. Den vurdering blev forkastet af BAM og det hollandske kystdirektorat, der skrev deres egen rapport med en positiv konklusion.

Giver kompensation hvis rør ikke virker

Nu har BAM og opfinder Poul Jakobsen været til møde med Folketingets transportudvalg, fordi der skal vælges et firma til at sikre Vestkysten de næste fem år.

I øjeblikket bliver der årligt hældt sand for 100 millioner kroner på den såkaldte fællesstrækning på 110 kilometer fra Agger til Nymindegab. Den pris kan BAM sænke til 44 millioner kroner. Skulle drænrørene stik imod hollændernes forventning ikke virker, er de parate til at betale en kompensation på 30 procent af prisen.

Flere politikere giver over for Nordjyske udtryk for, at de vil se med neutrale øjne på tilbuddet fra BAM, men de er ikke blinde for, at danske forsøg tidligere har konkluderet, at rørene er virkningsløse.

I praksis skal en eventuel kystsikring med drænrørene ske i samarbejde med Kystdirektoratet. Derfor skal eksperter herfra nu til at genoverveje, om drænrørene er en mulighed. Kystdirektoratet har dog tidligere udtrykt klar skepsis over for rørene, og i en kort kommentar til Nordjyske lyder det også, at direktoratet vurderer, at de positive testresultater i Holland skyldes naturlige variationer.

Poul Jakobsen lover dog, at han ikke – med sin person – vil stå i vejen for en aftale mellem Kystdirektoratet og BAM.

»Jeg vil ikke være at se på Vestkysten,« siger han.

Sagen om drænrør fylder så meget hos Kystdirektoratet, at de halvanden meter lange plasticrør er blevet direktoratets klart største sagskompleks nogensinde på 75.000 dokumentsider.

Læs også: Kystdirektoratet: Blå plasticrør er vores største sagskompleks

I begyndelsen af 2011 vurderede souschef i Kystdirektoratet, Carl-Christian Munk-Nielsen, at direktoratet hvert år bruger et mandeår i arbejdstimer på plasticrørene.

For kun 30 millioner kroner og stor personlig risiko vil jeg udföre gammelt et magisk offer-ritual, der binder havguderne til at placere sand på stranden. Hvis skulle vise sig at ritualet ikke skulle fungere 110% efter forventningerne betaler jeg 2/3 af prisen tilbage.

  • 55
  • 2

BAM finansiere en test af rørerne på et stykke af vestkysten, defineret og administreret af Kystdirektoratet. Hvis Kystdirektoratet på basis af denne test siger god for at investere i drænrørerne, så sker det uden mulighed for kompensation fra BAM

Der ER konkluderet på rørerne i Danmark med offentlige midler. Det er selvfølgelig muligt at konklusionen er forkert, men så er det på dette tidspunkt i processen helt op til BAM og opfinderen at levere den argumentation, der kan ændre på konklusionen. Og det er som mindstemål en større test PÅ DANSKE FORHOLD, UDEN yderligere udgifter for fælleskabet.

Det er i hvert fald ikke en løsning at købe noget man ikke tror har nogen virkning og hvis man får ret, så spilder man kun 70%...

  • 33
  • 1

Så sig dog stop.

Det kan ikke være rigtigt, at vi gang på gang skal belemres med den klistrende pengekasse-udsugende folkeforfjamsker af en selvudnævnt opfinder

Der er brugt mere end rigeligt, blot fordi udygtige, udannede og uuddannede DF'ere, havde tekniske og videnskabelige mindreværdskomplekser (i tilfældet gangske velbegrundet).

Men naturligvis, hvis DF vil bytte strandrør med banen til Billund, så er tåbefaktoren i det mindste lidt billigere for alle os andre med lidt plastrør.

Lars :)

  • 19
  • 9