Omstridt partikelfilterlov endelig vedtaget

I dag har folketinget vedtaget skatteministerens lovforslag om at opkræve en afgift på 1000 kr. fra alle dieselbiler uden partikelfilter.

Læs også: Upopulære partikelfiltre får regeringens velsignelse fredag

Det sker efter at loven har været udskudt flere gange, senest på grund af at Skatteministeren og Miljøministeren i sidste uge var indkaldt til endnu et samråd om sagen på grund af mangelfulde besvarelser i første samråd.

Læs også: Lov om åbne partikelfiltre bliver udskudt igen

Herudover var det svært for regeringen at få lovforslagets udvalgsbetænkning vedtaget fordi regeringen og Dansk Folkeparti på trods af deres flertal i folketinget, ikke har flertal i skatteudvalget.

Læs også: Virkningsløse partikelfiltre bliver udsat

Det blev den radikale Niels Helveg Petersen, der brød blokaden mod forslaget og sendte det videre til folketinget, da han ikke mente, man burde stå i vejen for et flertal i folketinget, selv om proceduren åbnede mulighed for det.

Læs også: Niels Helveg Petersen bryder blokade mod upopulære partikelfiltre i dag

Opposition og forskere kritiserer teknologien

Helt fra begyndelsen siden forslaget blev fremlagt har oppositionen såvel som interesseorganisationer kritiseret forslaget. Den primære grund har været at lovforslaget lægger op til at der eftermonteres åbne partikelfiltre på bilerne. De er godt nok billigere end alternative bedre løsninger. Men ifølge eksperter desværre også virkningsløse.

Læs også: Professor: For slapt kun at kræve eftermonterede dieselfiltre

Teknologien i de billige filtre - dem der nu er vedtaget - viser sig nemlig ifølge international forskning at lide at et såkaldt blowout, hvilket betyder at de frigiver de partikler, der er blevet opsamlet i filtret.

Læs også: Schweizisk forsker: Åbne partikelfiltre er som kaffefiltre med hul i bunden

Hertil kommer vedholdende kritik der går på at forslaget ikke er til gavn for miljøet, men er en skjult ekstra-skat, der skal være med til at finansiere næste års skattelettelser.

Læs også: Godtroende dieselbilister straffet med ny afgift

Læs også: Krav om elendige dieselfiltre giver staten 600 mio. kr.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis man kigger i Lovteksten er det kun person og varebiler der er omfattet : § 1. I medfør af § 3b, stk. 1 i lov om afgift efter brændstofforbrug m.v. for visse person- og varebiler (brændstofforbrugsafgiftsloven), samt § 2b, stk. 1 i lov om vægtafgift af motorkøretøjer m.v. betales en tillægsafgift på kr. 1.000,- om året for dieseldrevne personbiler og for nye dieseldrevne varebiler, registreret 1. gang efter den 18. marts 2009 eller senere.

Og ganske intersant er det kun biler registreret efter 18 Marts 2009 der er omfattet eller hvad ??

  • 0
  • 0

Det er et fortolkningsspørgsmål om skæringsdagen 18. marts 2009 kun gælder varebiler eller om det også gælder personbiler.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten