Omstridt mirakeldims lover kæmpe besparelser på elregningen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Omstridt mirakeldims lover kæmpe besparelser på elregningen

Det lyder næsten for godt til at være sandt. Ved at indsætte en lille enhed i en elektrisk installation kan man opnå en energibesparelse, idet infrastråling og magnetisme så at sige masserer elektronerne, så de får højere mobilitet og mindre tab.

Den danske forhandler Ecometric markedsfører det koreanske produkt Ultra fra virksomheden Keseco, der hævdes at have disse egenskaber.

Produktet er allerede installeret i flere lande, hvor producenten og forhandlerne hævder at have opnået besparelser på elregningen på mindst 5 procent og i visse tilfælde op til 10, 20, ja endda 40 procent.

Den såkaldte 'kaotiske' energioverførsel (rød) i den elektriske leder påvirkes af Ultra til give en mere effektiv energioverførsel (grøn). Sådan hævdes det, at enheden kan give en energibesparelse på mindst fem procent. Det er langt fra alle, der accepterer den forklaring.

Forklaringerne stritter lidt i forskellige retninger

I en brochure beskriver Ecometric virkemåden ved, at Ultra optimerer strømmen, hvorimod andre energibesparende teknologier er baseret på en fundamental ændring af forsyningen af spænding eller styring af de forskellige belastninger.

Patentansøgningen fra 2003 beskriver Ultra noget mere detaljeret.

Det fremgår heraf, at denne optimering sker med hjælp af to keramiske materialer, som tilsammen giver anledning til et magnetisk felt, som hævdes at danne en roterende elektromagnetisk bølge, som i følge beskrivelsen vil udbrede sig gennem den elektriske linje, hvor den vil medvirke til at skabe nye bindinger mellem atomerne.

Dette spiller en afgørende rolle i at nedbringe den elektriske modstand og give en energibesparelse på 5-15 procent, forklarer patentansøgningen uden yderligere at beskrive, hvordan det sker.

I andre beskrivelser af Ultra, men ikke i patentansøgningen, omtales det, at enheden får elektronerne til at indgå i Cooper-par, som det sker i superledere ved meget lave temperaturer.

Det skulle betyde, at energioverførslen i den elektriske leder går fra at være 'kaotisk' til at være 'ensrettet'.

Et problem i denne beskrivelse er dog, at Cooper-par-teorien kun med sikkerhed kan forklare superledning op til 30 kelvin.

Det er desuden værd at bemærke, at kobber ikke er en superleder, og derfor vil elektroner ikke danne Cooper-par i kobber.

Amerikanerne føler sig taget ved næsen

Ecometric anser produktet for at være 'revolutionerende' - og kan det holde, hvad det lover, er betegnelsen næppe forkert.

Green Lotus Group, der har været forhandler af Ultra i USA, deler dog ikke Ecometrics opfattelse.

Det amerikanske firma mener, der er tale om et svindelprodukt og har anlagt sag mod såvel Keseco som opfinderen Eun-Kuk Kim (stavet Eun-Kook Kim i patentansøgningen) personligt i Harris County, Texas.

Beskyldningerne går på, at Keseco siden sommeren 2009 har givet falske oplysninger om den energibesparelse, produktet giver. Green Lotus Group kræver bl.a. en erstatning på ca. 3,8 millioner kroner.

Sagen kompliceres af, at GLG Capital, som ejer 51 procent af Green Lotus Group, og Kesecos hovedaktionær Eun-Kuk Kim den 24. november udvekslede aktier, så GLG overtog 13 procent af Keseco og Eun-Kuk Kim fik 49 procent af aktierne i Green Lotus Group.

Ecometric oplyser, at ifølge salgsdirektør J.P. Yoon fra Keseco er det netop en diskussion omkring kapitalforhold m.v., der er årsag til den reelle uenighed.

GLG og Green Lotus Group fik i august/september 2010 foretaget en undersøgelse af Texas A&M University og det verdensomspændende certificeringsinstitut Intertek.

Begge undersøgelser konkluderede uomtvisteligt, at Ultra ikke har den virkning, som Keseco hævder.

På den anden side hævder den engelske forhandler af Ultra-produkterne, at ikke mindst testen hos Texas A&M University er nøje tilrettelagt for at opnå det ønskede resultat.

I en pressemeddelelse fra 23. januar 2012 opfordrer Green Lotus Group nu andre, som mener, de også været udsat for svindel, til at kontakte firmaets advokat.

Danskerne holder sig til østrigsk test

Da Ingeniøren forelagde oplysningerne om de amerikanske anklager for den danske forhandler, svarede marketingchef Jonas Finnemann, at Ecometric ikke var bekendt med disse.

Han forklarede dog straks, at der ikke efter hans opfattelse kan være nogen tvivl om produktets effekt ud fra 7.000 referencer over hele verden. Han peger desuden på en test foretaget af det østrigske testlaboratorium TÜV Austria, der viste en konkret energibesparelse på 5,0 procent.

Ingeniøren har været i kontakt med TÜV Austria, og det viser sig, at udfaldet af den østrigske test ikke er helt så entydig, som man umiddelbart skulle tro, hvis man blot læser testrapporten. Det vil blive beskrevet mere indgående i en efterfølgende artikel.

Besparelser ved frysehuse og kontorhuse

Ecometric har allerede installeret Ultra flere steder.

Frysehuset Coldstar i Vejle har eksempelvis fået installeret en Ultra-500-enhed umiddelbart efter måleren på virksomhedens 1.200 A/830kW hovedlinje og to mindre Ultra-300-enheder umiddelbart før to 250 kW kompressorer.

Ecometric har fået maskiningeniør og energirådgiver Bjarne Nebel fra Enervison til at foretage målinger på installationen hos Coldstar. Han er kommet frem til, at installationen giver en energibesparelse på 7,82 procent eller 330.000 kWh om året. Det er baseret på målinger i en periode på 11 uger i efteråret.

Bjarne Nebel skriver i rapporten, at energibesparelsen ikke kan tilskrives andet end Ultra.

Over for Ingeniøren oplyser han dog, at denne konklusion ikke kan betegnes som absolut sikker, for selv om han har korrigeret forskelle i bl.a. udetemperatur under testperioden, kan det ikke fuldstændigt udelukkes, at andre forskelle kan spille ind.

Bjarne Nebel skriver i rapporten, at de følgende måneder vil vise om energibesparelsen er vedvarende. Han siger til Ingeniøren, at han ikke er bekendt med, hvordan det går på Coldstar i dag.

Chefingeniøren var selv skeptisk i begyndelsen

Chefingeniør Ernst Højbjerg fra Ecometric siger dog, at Coldstar stadig har besparelser, og at Ecometric derudover bl.a. har installeret Ultra i et kontorhus med et klimaanlæg og opnået en besparelse på 7 procent og i en motorcykelbutik med mange kompressorer, hvor besparelsen er 12 procent.

Han forklarer, at det kræver en indgående forundersøgelse, før man komme frem til, hvilken type af Ultra-installation, der skal opsættes, og størrelsen på den besparelse, man kan forvente.

Ernst Højbjerg siger desuden, at han selv var meget skeptisk over for produktet, da han først hørte om det, men at resultaterne set med hans øjne tæller for sig selv.

Han oplyser, at investeringen typisk har en tilbagebetalingstid på 1½-2 år.

Følg med i næste artikel

I en efterfølgende artikel vil Ingeniøren give en mere indgående beskrivelse af testene af Ultra i bl.a. Østrig og USA i et forsøg på at komme sandheden om Ultra et skridt nærmere og påstanden om, at det virkeligt skulle være muligt at massere elektronerne til en højere mobilitet med besparelser til følge på elregningen.

Læserne på ing.dk har dog allerede begyndt en diskussion om Ultra her.

Dokumentation

Patentansøging

Kommentarer (67)

Er dette en revitalisering af elektroner som Grander vand eller noget helt andet? Det lugter lidt af fusk men hvis tallene stemmer må man vel bøje sig og acceptere påstanden om den øgede mobilitet.

  • 0
  • 0

forklaringen er,på fabrikken hvor dimsen bliver lave,tbliver gulvene på toilettet vasket i vand der har været igennem et Grander vandbehandlingsanlæg

  • 0
  • 0

Hvor meget kan man spare på elregningen ved at sende positive tanker til sine elektroner? Måske de ved de positive vibrationer vil lade være med at støde så meget ind i hinanden...

Jeg kunne også godt tænke mig et filter til fjernsynet der giver lidt bedre vejrudsigter... Det må da være muligt at lave en sådan enhed...

  • 0
  • 0