Omstridt bioethanolfabrik udskydes tre år

Konsortiet bag Maabjerg Energy Center - Dong Energy, Novozymes og de vestjyske energiselskaber Struer Forsyning og Vestforsyning - har bedt om udsættelse af fristen for opstart af Danmarks første fuldskala bioraffinaderi fra 1. juli 2017 til 1. juli 2020.

Den 1. juli 2017 var nemlig sidste frist for at høste de 293 mio. rare EU-kroner, som projektet har fået tilsagn om, skriver Energy Supply.

Læs også: Maabjerg Bioenergi jubler: Forslag om iblandingskrav er næsten et ’go’

Udviklingschef Søren Holm Pedersen fra Vestforsyning forklarer, at man helt konkret har anmodet Energistyrelsen om at få forlænget fristen hos EU-Kommissionen frem til 1. juli 2020:

»Vi mener, at det er nødvendigt med den her treårs forlængelse,« forklarer han til Energy Supply.

Læs også: Nu venter biobenzin-fabrik på endnu en analyse

Finansiering trukket ud

Konsortiet bag bioethanoraffinaderiet Maabjerg Energy Center fik i sommeren 2014 tilsagn om de 293 millioner kroner i EU-støtte fra NER300-programmet.

Men resten af grundlaget for det store og dyre projekt - en politisk beslutning om et iblandingskrav på 2,5 procent andengenerations bioethanol i al benzin samt en beslutning om medfinansiering - er siden trukket ud.

Læs også: Så ruller millionerne ind til Nordeuropas største bio-anlæg i Holstebro

I maj måned meddelte regeringen dog, at man ville fremsætte et lovforslag om et iblandingskrav, der betyder, at benzin fra 2020 skal indeholde 2,5 procent andengenerations bioethanol.

»Det var jo netop det, vi gerne ville høre. Det lovforslag er i høring og bliver vedtaget. Så er den ene af de to afgørende rammebetingelser på plads, så mangler vi bare finansieringen,« siger Søren Holm Pedersen til Energy Supply.

Finansieringen dækker over, at man gerne vil have ændret varmeforsyningsloven, så MEC-konsortiepartnerne Vestforsyning og Struer Forsyning kan få lov at investere i bioethanolfabrikken, der vil få status af demonstrationsanlæg.

Læs også: Lovændring kan sikre produktion af 2G-bioethanol i Holstebro

Indkøring fra 2018

Søren Holm Pedersen tilføjer, at man regner med at have finansieringsdelen på plads inden jul, og at indkøring og test starter fra 1. kvartal 2018 til andet kvartal 2020.

Ud over de to forsyningsselskaber vil også Dong Energy og Novozymes investere i bioraffinaderiet. Tilsammen 2,1 mia. kroner.

Læs også: Gas- og ethanolfolk kæmper om halm som råvare

Maabjerg Energy Center forventer at få godkendt anmodningen om udsættelse i løbet af efteråret.