Omskæringer uden for lægepraksis kontrolleres ikke

Der skal altid være en læge til stede, når små drenge bliver omskåret. Sådan lyder reglerne i Sundhedsstyrelsen, men omskæringer, der bliver foretaget privat og uden for en lægepraksis - eksempelvis af en rabbiner - sker uden at de danske sundhedsmyndigheder kontrollerer, om lægen rent faktisk er til stede. Den manglende kontrol gør, at Sundhedsstyrelsen ikke har indsigt i, om hvorvidt omskæringerne bliver udført korrekt eller giver alvorlige komplikationer, og det overrasker både Lægeforeningen og politikere, skriver Politiken fredag.

Det er størstedelen af de omskæringer, der finder sted i Danmark, der foretages på muslimske og jødiske drengebørn. Men hvor muslimske omskæringer ofte foregår hos en autoriseret læge, er det overrabbinerens opgave at foretage de jødiske omskæringer, og dette må ifølge reglerne altså kun ske under tilstedeværelse af en læge. Men det bliver ikke af eget initiativ kontrolleret af Sundhedsstyrelsen, erkender styrelsen.

Lægen skal ikke indberette, at vedkommende har været til stede ved en omskæring uden for en lægepraksis, og dermed er Sundhedsstyrelsen altså ikke klar over, om reglerne er blevet overholdt.

Det er problematisk, fordi mellem to og ti procent af de omskårne drenge oplever komplikationer. De manglende indberetninger gør, at Sundhedsstyrelsen mangler muligheder for at opdage komplikationerne, og derfor har styrelsen heller ikke et overblik.

Den manglende kontrol ryster overlæge ved Statens Seruminstitut Morten Frisch, der står bag en undersøgelse der viser, at fem procent af omskårne danske mænd oplever komplikationer.
»Det er helt og aldeles uacceptabelt. Det umuliggør jo, at man kan føre kontrol og opsyn med omskæringerne,« siger Morten Frisch til Politiken.

Læs mere om sagen på forsiden af Politiken fredag.