Omsider bliver det lettere at reparere dine hvidevarer og skærme

Plus3. marts 2021 kl. 12:1311
Håndværker
Illustration: ARC.
Nye EU-regler sikrer lettere adgang til manualer og reservedele for opvaskemaskiner, køleskabe og skærme, men kun for professionelle reparatører. NGO påpeger, at også ikke-professionelle burde have ret til det.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kan føles lidt som at famle i blinde, hvis du kaster dig ud i en reparation af køleskabet, vaskemaskinen eller tv’et. Det er nemlig sjældent muligt at finde en manual, der forklarer, hvordan du fejlsøger og reparerer, ligesom det langtfra er givet, at du kan fremskaffe originale reservedele.

Men det blev der ændret på fra mandag i denne uge, hvor EU opdaterede sit Ecodesign-direktiv med en stribe nye reparationsvenlige regler.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
9. marts 2021 kl. 14:47

Og hvad blev der med den sag folketinget ville gøre noget ved, angående de printere der var programmeret til at "fejle" efter garantien var udløbet?

Suk! Politik nu om dage: om 4 år er alting glemt.

Er der nogen der kan huske hvilken politikker der sagde at de ville lovgive på området, det er vist nødvendigt at minde politikkerne på at de har glemt noget!

10
9. marts 2021 kl. 14:40

Hovsa, jeg har vist ikke fuldt med udviklingen. Men jeg mener at huske da vi indførte CE mærknings loven, var man vist forpligtet til at levere reservedel 10 år efter det sidste produkt var leveret.

Beklager det er omkring 20 år siden jeg har arbejdet med CE mærkning, så bær over med mig.

Så taler vi nu om en forringelse eller skærpelse med 7 år?

9
6. marts 2021 kl. 09:38

god ide. og så bør de lige tilføje årstal i karaktergivning . A-21 Det glemte man i ncap til biler så det er umiddelbart svært at sammenligne ncap stjerner da de jo ikk ebehøver at være rated samme år.

8
4. marts 2021 kl. 15:12

Ny skala med samme problem

Når de øverste energi klasser bliver fyldt op (dvs. 30 % af markedsførte produkter i A-klassen eller samlet 50 % i A- og B-klassen) har EU-kommissionen pligt til at foreslå reviderede skærpede krav til energiklasserne. Sandsynligvis vil der komme produkter i både B- og A-klassen efter en årrække. Energiklasserne er skaleret efter, at det skal ske på et tidspunkt, ved hjælp af en analyse af tekniske forbedringsmuligheder. Gennem tiden har producenterne af alle energimærkede produkter i øvrigt vist sig at have en ofte uventet stor udviklingsevne, så måske sker det for nogle produkter hurtigere end forventet. Energistyrelsen skriver om reskalering her: https://ens.dk/ansvarsomraader/energikrav-til-produkter/reskalering-og-eprel derunder med link til EU-rammereguleringen.

7
3. marts 2021 kl. 21:09

Kravene til den nye skala er lavet sådan at ingen nuværende produkter kan opnå mærkningen A. Så når de nuværende mest energioptimerede produkter kun kan opnå C, og i enkelte tilfælde B, så er der nok ikke den store risiko for at vi får brug for bedre mærker end A. Problemet er nok nærmere om det vil være realistisk muligt at optimere så meget yderligere på energiforbruget, at det vil være muligt at opnå karakteren A

6
3. marts 2021 kl. 19:55

Problemet med køb af hvidevarer og andre "varige" forbrugsgoder er at man ingen anelse har om kvaliteten.

Derfor bør det være et krav at når man giver en pris på hvidevarer, biler, dyr elektronik, etc. så skal man også give en pris på en 5-årig og en 10-årig service aftale. Så kan forbrugeren selv vurdere værdien af produktet over en længere periode.

5
3. marts 2021 kl. 17:05

Oprigtigt - hvad er det der er værre med disse to leverandører sammenlignet med andre. Lad os sige Apple i forhold til fx. Samsung eller Tesla i forhold til VW elbiler?

Du må have levet under en sten hvis du har undgået de utallige artikler om at Apple og Tesla afviser at sælge reservedel uden de bliver monteret på autoriseret forhandler. Begge firmaer har også haft sager vedr. produkter som er blevet spærret hvis repareret uautoriseret.

Jeg ved ikke hvorfor netop disse 2 firmaer bruger denne taktik. Jeg kunne frygte de danner præcedens når ingen holder dem i nakken. De mobil- og bilfirmaer jeg har erfaring med (BMW undtaget), er reservedele bare noget man ringer og bestiller.

4
3. marts 2021 kl. 15:40

Hvis de nye regler ikke bliver håndhævet mere stringent end tilsvarende eksisterende regler for elektronik (Apple) og biler (Tesla, m.fl.) kan det være næsten ligemeget.

Oprigtigt - hvad er det der er værre med disse to leverandører sammenlignet med andre. Lad os sige Apple i forhold til fx. Samsung eller Tesla i forhold til VW elbiler?

Jeg synes generelt har markedet for smartphones blokeret for egen eller uafhængiges reparation af defekte enheder. På bil området har alle producenterne ved hjælp af elektroniskkrumspring og finurligheder spændt ben for uafhængiges muligheder for mange reparationer.

3
3. marts 2021 kl. 14:45

Hvis de nye regler ikke bliver håndhævet mere stringent end tilsvarende eksisterende regler for elektronik (Apple) og biler (Tesla, m.fl.) kan det være næsten ligemeget.

2
3. marts 2021 kl. 14:40

Dejligt, at der nu er taget fat på regler for reparationsmulighed og pligt til af føre reservedele. At de så lader meget tilbage at ønske, betyder så bare, at der er noget at arbejde videre på. Det vigtigste er, at der nu er taget hul på 'bylden'. Der vil dog nok gå 3 - 4 år, inden det kan mærkes i praksis, og der vil uvægerligt komme en række benspænd undervejs i forhold til at få leveret reservedele. Men et lille lyspunkt er det da.

1
3. marts 2021 kl. 12:58

Det undrer mig at man indfører en ny energimærkning med samme indbyggede problem som den gamle. Hvad gør man når en producent laver et produkt, som er markant bedre end minimumskravene til "A"? Så er man tilbage til A+, A++, osv.