Område ramt af jordskælv uden varsel: Kun store byer i Tyrkiet har varslingssystemer

Plus6. februar kl. 16:265
Område ramt af jordskælv uden varsel: Kun store byer i Tyrkiet har varslingssystemer
Redningsarbejdere henter folk ud fra en kollapset bygning i byen Diyarbakir i det østlige Tyrkiet. Illustration: Foto: Sertac Kayar/Reuters/Ritzau Scanpix.
Et tidligt varslingssystem forbereder borgere og myndigheder på at tage sine forholdsregler.
Artiklen er ældre end 30 dage

Natten til mandag ramte et kraftigt jordskælv på 7,8 på Richterskalaen det sydlige Tyrkiet og Syrien.

Et jordskælv, der er et af de kraftigste nogensinde i det område.

Dødstallet vokser stadig, og ved middagstid mandag har endnu et jordskælv på 7,5 på Richterskalaen ramt området.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
7. februar kl. 19:51

Ifølge <a href="https://nyheder.tv2.dk/udland/2023-02-06-v..">https://nyheder.tv2.dk/ud…;. har en hollandsk forsker for 3 dage siden forudset, at et stort jordskælv var på vej i området.

Det er ikke et brugbart varsel at et jordskælv er på vej. For at være brugbart skal varslet give mulighed for evakuering, dvs. at varslet skal være præcist inden for timer eller dage.

I øvrigt. Når jeg ser TV-billeder af huse, der styrter sammen, så undrer det mig, at der tæt på står lignende huse, som ikke lider nogen skade.

Jordskælv danner ofte stående bølger, dvs. interferens. De heldige bygninger befinder sig der hvor interferensen er destruktiv, dvs. at bølger slukker hinanden. De uheldige der hvor bølger forstærker hinanden. Jeg har personligt oplevet det samme ved et 7,8 skælv i Filippinerne.

Men det ser ikke ud til at bygningerne er effektivt jordskælvssikrede i området.

4
7. februar kl. 19:36

Ifølge https://nyheder.tv2.dk/udland/2023-02-06-vi-vidste-at-jordskaelvet-i-tyrkiet-ville-komme-siger-dansk-forsker har en hollandsk forsker for 3 dage siden forudset, at et stort jordskælv var på vej i området. (Artiklen angiver, at det aktuelle jordskælv er 10.000 gange krftigere en det jordskølv, der for nogle år siden rystede os her i Københavnsområdet. Men det er selvfølgelig kun ca. 1000 gange kraftigere, men det er jo også en del.) Det lyder interessant, hvis det er rigtigt, at hollænderen har forudset det , Nogen bør nærmere undersøge dette. I øvrigt. Når jeg ser TV-billeder af huse, der styrter sammen, så undrer det mig, at der tæt på står lignende huse, som ikke lider nogen skade. Jeg tænker, at der må være tale om omfattende byggesjusk på grænsen til det kriminelle.

2
7. februar kl. 12:17

Jeg har endnu ikke hørt om at jordskælv kan varsles tids nok til at evakuere folk.

I Japan har man siden 2007 haft et mobilbaseret Earthquake Early Warning (EEW) system som automatisk sender advarsler til telefoner i berørte områder inden for mellem 30 og 60 sekunder.

Systemet består af over 4.000 sensorer, koblet direkte til et analyse system som derefter automatisk generere alarmer i de områder som er beregnet til at være berørt.

EEW er i Japan siden blevet suppleret med et tsunami vasrlingssystem (TEW). Selv om Tōhoku jordskælvet i 2011 krævede mere end 10.000 ofre, så er det en udbredt opfattelse, at tabstallet ville have været meget højere hvis ikke TEW havde sendt varsler ganske få sekunder efter skælvet.

I Japan kobler man desuden digitale signage skærme til EEW og TEW, så reklamerne fjernes og erstattes af myndighedernes varsler, så længe varslet er aktuelt.

Faktisk er det Japanske system så effektivt, at det er kopieret i bl.a. Grækenland og New Zealand.

I EU har man siden 2018 haft et direktiv som pålægger medlemslandene at etablere generelle Early Warning Systemer - også i lande hvor jordskælv ikke forekommer, men hvor man skal kunne varsle befoklningen i tilfælde af alvorlige forhold (brand, vejr, osv.)

1
6. februar kl. 22:45

Jeg har endnu ikke hørt om at jordskælv kan varsles tids nok til at evakuere folk.

"Det giver befolkningen fra få sekunder og op til et minut til at nå at tage sine forholdsregler."

Efter skælvet i Italien for en del år siden, tror jeg ikke nogle seismologer vil udtale sig om andet end at det kan komme.