Omgivet af oceaner: USA satser på flydende vindmøller på dybt vand

En af teknikkerne til at bygge flydende vindmøller er at give dem tre dybe ben ned i vandet, der kan stabilisere vindmøllen. Det er den type fra TetraSpar, der ses på billedet. Illustration: TetraSpar Demonstrator ApS

I 2030 skal havvindmøller kunne dække energibehovet for 10 millioner hjem i USA.

Amerikanerne satser på, at en del af dem kan være flydende vindmøller, som kan placeres på dybt vand.

I dag har USA kun to havvindmølleparker, men Ifølge regeringen skal målet blandt andet nås ved at satse stort på flydende havvind, der kan placeres langt fra kysten.

Derfor har regeringen afsat 373 millioner kroner til forsknings-, udviklings- og forsøgsprojekter, der kan hjælpe USA med at bygge flydende vindmølleparker.

Flydende vindmøller udgør i dag en meget lille andel af havvindmøller.

De nuværende flydende vindmøller ligger ud for kysten ved Skotland, Portugal og Norge.

De første blev opsat i 2017, og indtil videre ligner det, at teknologien fungere godt, fortæller Henrik Bredmose, der er professor ved DTU Department of Wind Energy, i en tidligere artikel i Ingeniøren. Derfor mener han også, der er potentiale for vækst i markedet.

Ifølge Henrik Bredmose giver teknologien ikke mening at bygge i Danmark, hvor havet er lavt nok til, at vindmøller let kan bygges på havbunden. Men i et land som USA, der grænser op til to dybe verdenshave, kan det give mening at satse på flydende vindmøller, der kan sættes på dybere vand.

Inden 2035 vil USA have bygget flydende vindmøller svarende til en kapacitet på 15 GW, hvilket svarer til hele Danmarks elkapacitet.

Målet kommer i forlængelse af, at regeringen sidste måned fastsatte et mål om at skabe en havmøllekapacitet på 30 GW inden 2030.

Havvindmøller er i dag en meget lille industri i USA med kun to havvindmølleparker i gang og to mere planlagt i den Mexicanske Golf.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det åbner muligheden for masseproduktion af flydende vindmøller med flydende produktionsplatforme der producerer PtX. Uafhængig af infrastruktur vil de kunne producere fra dag et, i et konstant flow. Placeringen vil givet være hurtigt planlagt/godkendt da en erkendt fejlplacering i sagens natur vil kunne ændres.

  • 4
  • 4

Ja der er gang i landbruget over there

tror vi bakker lidt baglæns her hjemme

hvor mange møller er der sat op her hjemme?

Siden den nye regering?

  • 3
  • 10

USA har enorme områder der kan betegnes som ørken, eller i hvert fald uegnet som landbrug.

Landmøller er både billigere, og hurtigere at installere.

Whats the problem?

  • 13
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten