Omfattende analyse: De politiske fløje læser forskellige videnskabelige bøger
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Omfattende analyse: De politiske fløje læser forskellige videnskabelige bøger

Til venstre ses købssammenhængen for bøger om politiske emner med liberal holdning (blå) og konservativ holdning (rød) - i ordenes amerikanske betydning og med farver taget fra henholdsvis demokrater og republikanere. Med få undtagelser læser folk stort enten kun blå eller røde bøger - 97,2 pct. af alle røde bøger er forbundet med andre røde bøger, og 93,7 pct. af alle blå bøger er forbundet med andre blå bøger. Til højre ses, hvordan sammenhængen er mellem indkøb af politiske bøger og videnskabelige bøger (grå). Figuren indikerer, at læsere af blå bøger har den bredeste videnskabelig interesse, og der er meget stor forskel på, hvilke videnskabelige bøger blå og røde læsere køber. Illustration: F. Shi et al. Nature Human Behaviour

En artikel i Nature Human Behaviour viser, at der er store forskelle i den videnskabelige interesse for venstreorientere (liberale) eller højreorienterede (konservative), hvor ordene i parentes er den amerikanske betegnelse, som er nok er bedst at bruge, da analysen er baseret på bogindkøb hos amazon.com, der primært er rettet mod det amerikanske marked.

Med alle mulige forbehold for, at man ikke uden videre kan overføre amerikansk adfærd til andre lande, kan det være interessant at se, hvordan sammenhængen mellem bogindkøb om forskellige emner er i USA. For godt nok er vi forskellige, men der er også mange lighedspunkter mellem os og amerikanerne.

Udgangspunktet er, at forskere fra University of Chicago anført af James Evans blandt godt 3.500 bøger om politik identificerede 673, der kunne klassificeres som konservative, og 583 som liberale. Ud fra antallet af samkøb af politiske bøger via amazon.com fandt forskerne, at køberne med få undtagelser stort set enten kun købte røde eller kun blå bøger.

Forskellig interesse og forskellige bøger

Dernæst analyserede de, hvilke bøger om videnskabelige emner der blev købt af røde og blå læsere.

Den grå baggrund er samtlige bøger om klima. Rød angiver, hvilke bøger konservative køber, blå angiver, hvilke bøger liberale køber. Illustration: F. Shi et al. Nature Human Behaviour

Emner som antropologi, astronomi og zoologi havde overvægt af liberale læsere, mens de konservative foretrak emner som organisk kemi, medicin og jura.

Miljø og klima tiltrak både liberale og konservative, men undersøgelsen viste også, at de købte meget forskellige bøger om disse emner.

Fremhæv fælles værdier

Hvad vi kan lære af det, tager Toby Bolsen fra Georgia State University op i en kommentar ligeledes i Nature Human Behaviour.

Han understreger som det første, at der ikke er tale om en undersøgelse, hvor det sædvanlige krav om, at personerne er repræsentativt udvalgt, kan siges at være opfyldt, men han mener, at undersøgelsen alligevel påpeger interessante forskelle, som er værd at studere mere indgående.

Hvis undersøgelsens indikation af, at læserne primært stort set kun udvælger videnskabelig litteratur, der matcher deres egen opfattelse, står til troende, har det indvirkning på den måde, hvorpå videnskabelige argumenter kan påvirke den politiske debat, mener han.

Det er måske ikke et overraskende synspunkt i sig selv, men undersøgelsens datamateriale - til trods for dets utilstrækkelighed - viser dette tydeligere, end man hidtil har set.

Toby Bolsen anbefaler, at videnskabsformidling i langt højere grad skal fremhæve de værdier, der deles af forskellige befolkningsgrupper, som en måde til generelt at øge sin troværdighed.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten