Omega-3-fedtsyrer forebygger diabetes-blindhed

I den vestlige verden er diabetes en hovedårsag til blindhed. Australske rotteforsøg viser, at flerumættede fedtsyrer i maden kan nedsætte risikoen for blindhed betydeligt.

Algis Vingrys på universitetet i Melbourne gav rotter enten fiskeolie eller olie fra farvetidslen. Fiskeolien er rig på omega-3-fedtsyrer, mens tidselolien er næsten fri for dem. Tidseloliespiserne udgjorde altså kontrolgruppen.

Omega-3-syrerne er kendt for at forebygge hjerte-kar-sygdomme, men Vingrys ville altså undersøge, om de kunne forebygge også blindhed hos diabetikere. Hos halvdelen af rotterne destruerede han derfor ad kemisk vej de insulinproducerende celler i dyrenes bugspytkirtel. Han havde nu en flok raske og en flok sukkersyge rotter, som han kunne give føde, som var rig, henholdsvis fattig, på omega-3-fedtsyrer.

Før forsøgets start og efter 24 uger undersøgte Vingrys reaktionen på lys i cellerne i dyrenes øjnes nethinde. Hos diabetesrotterne, som spiste tidselolie, var reaktionen faldet med en trediedel i løbet af testperioden. Hos fiskeoilespiserne var reaktionen derimod uændret, fortalte Vingrys for nylig på et møde i Australian Neuroscience Society. Blindhed hos diabetespatienter forklares normalt ved, at blodets øgede glukoseindhold beskadiger blodkarrene, men den australske undersøgelse fandt ingen skader på blodkar. Skaden skete direkte på lys-sansecellerne i øjet, fortæller Vingrys.

New Scientist skriver, at undersøgelsen sikkert vil øge forbruget af omega-3-fedtsyrer. Men disse fedtsyrer fremmer dannelsen af oxiderende frie radikaler, der beskadiger cellemembraner, skriver bladet. Vingrys' omega-3-rotter fik netop af denne grund E-vitamin sammen med fiskeolien. E-vitamin er en effektiv antioxidant.

Andre eksperter mener dog, at man skal spise en »massiv mængde« omega-3-fedtsyrer for at deres radikaldannelse kunne blive sundhedsskadelig, tilføjer New Scientist. Fiskeolie-diabetes-roterne var i hvert fald fri for øjenskader, så mange diabetikere vil nok spise fiskeolie, især fordi den allerede er kendt som et middel, der forebygger åreforkalkning og blodpropper.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten