Omdiskuteret PSO-afgift daler markant i 3. kvartal

Alt imens PSO-tariffens fremtid diskuteres på Christiansborg - falder størrelsen af afgiften markant i 3. kvartal med hele 4,4 øre pr kWh - til 20,3 øre pr kWh.

Læs også: Regeringen aflyser forhandlinger om PSO

Den nye og lavere pris illustrerer, at regningen for den grønne omstilling langtfra er en statisk størrelse, og at det er svært at forudsige størrelsen.

Det viser nye tal fra Energinet.dk, som hvert kvartal skal beregne PSO-tariffen fremadrettet og også justerer betalingen efterfølgende.

De 20,3 øre pr kWh er den laveste PSO-tarif i to år og 1,5 øre mindre end forventet.

Læs også: Uro om PSO-afgift sætter energiforlig på højkant

Mindre vind og højere priser

Ifølge Energinet.dk er de væsentligste årsager til prisfaldet, at højere markedpriser og mindre elproduktion - især fra vindkraften.

Således har markedspriserne på el i 2. kvartal har været højere end hidtil skønnet, hvilket medfører lavere PSO-omkostninger i 2. kvartal og dermed faldende underdækning, som man traditionelt indregner i det følgende kvartalts PSO-afgift.

Læs også: Analyse: Regeringens plan for billig energi fortrænger den rigtige udfordring

Samtidig har elproduktionen i 2. kvartal været under forventningen ved seneste tarifansættelse - blandt andet på grund af mindre vindproduktion, hvilket også betyder lavere PSO-omkostninger i 2. kvartal end tidligere forventet.

Det giver også en mindre underdækning, der skal indregnes i 3. kvartals tariffer.

Endelig forventer Energinet.dk også en højere elmarkedspris for 3. kvartal end hidtil antaget, hvilket også medfører et fald i tilskuddet til grøn elproduktion og dermed lavere PSO-tarif.

Læs også: BAGGRUND: Sådan tryller regeringen et minus på 8 mia. til et plus på 2,3

Tariffen justeres senere

PSO-tariffen beregnes forud for hvert kvartal. Det sker på baggrund af prognoser til de kommende tre måneders udvikling af elprisen og strømproduktion.

Da det aldrig er muligt præcist at forudsige elmarkedet, eller f.eks. hvor meget eller lidt det blæser, og vindmøllerne dermed producerer, så justeres PSO-tariffen for, hvad der er opkrævet for meget eller for lidt i de tidligere kvartaler, også kaldet overdækning og underdækning.

Læs også: Regeringen og Venstre: Nu sætter vi den forhadte PSO-afgift ned

PSO står for Public Service Obligation og er en tarif, som Energinet.dk ifølge loven skal opkræve hos elforbrugerne.

Pengene går til at støtte miljøvenlig elproduktion og forskning og udvikling inden for elområdet.

F.eks. er nogle vindmølleejere og ejere af biomasseanlæg garanteret en fast pris, og er markedsprisen på el lavere, så dækker PSO’en forskellen.