Omdiskuteret og dyr gasledning stiger med en ekstra halv milliard kroner i pris

19. september 2022 kl. 15:0039
Omdiskuteret og dyr gasledning stiger med en ekstra halv milliard kroner i pris
Fabrikken Nordic Sugar i Nykøbing Falster skal ifølge regeringens plan benytte gas til produktionen frem for olie Illustration: Nordic Sugar.
Prisen stiger igen på den gasrørledning, der skal levere gas til Lolland og Falster.
Artiklen er ældre end 30 dage

En 115 kilometer lang rørledning skal fra 2024 levere gas til Lolland og Falster, hvilket særligt to sukkerfabrikker vil nyde godt af.

Prisen for ledningen lød oprindeligt på 792 millioner kroner, er siden steget til en milliard, og nu meddeler Klima- Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen, at prisen igen er steget.

Ministeren anslår i en redegørelse sendt til Klima- Energi- og Forsyningsudvalget i fredags, at gasrørledningen kommer til at koste 409 millioner mere, så prisen nu er oppe på knap halvanden milliard. Det er en stigning på 40%.

Rørledningen skal bygges af Energinet og gasdistributionsselskab Evida. Den nye prisvurdering kommer af, at Energinet nu har modtaget tilbud fra entreprenørfirmaer, som sætter priserne markant højere end oprindeligt forventet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Evida modtager først tilbud i oktober, men stiger de i pris på samme måde som hos Energinet, vil den endelige prisstigning være 409 millioner, skriver Dan Jørgensen i redegørelsen.

Et skridt mod grøn omstilling eller en gave til Putin?

Ministeren bakker dog stadig fuldt op om gasrørledningen, som han kalder en vigtig beslutning for Lolland-Falsters erhvervsudvikling og den grønne omstilling.

»Det er mange penge, men jeg vil ikke kalde det et dyrt projekt, hvis man ser på, hvad vi kan bruge det her til. Vi skal jo lave en grøn omstilling, hvor vi kommer fri fra Putins gas – den er dyr, må man sige – og i stedet for bruge bæredygtig biogas, ligesom vi ved, at dele af vores industri ikke kan omstille sig, hvis ikke de får grøn biogas.« siger Dan Jørgensen til TV2 ØST.

Det er dog ikke alle partier, der er klar til at sluge den stejle prisstigning. Radikale Venstre er klar til helt at skrinlægge projektet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg synes faktisk, det er ret uretfærdigt, at samfundet skal betale halvanden milliard til en virksomhed, så de kan blive ved med at forurene,« siger Rasmus Helveg-Petersen, formand for Klima- Energi- og Forsyningsudvalget til TV2 ØST.

»Husk på, at det der kommer til at ske med den her gasledning, det er, at de ikke bliver elektrificeret, men at bliver ved med at bruge fossile brændstoffer dernede, og det skal vi så betale for.«

Elektrificering af sukkerproduktionen

Regeringen har tidligere lagt vægt på, at gasledningen vil være med til at redde de to sukkerfabrikker på Lolland og Falster og dermed sikre danske arbejdspladser.

Men som Ingeniøren tidligere har beskrevet, anbefaler både DTU og Klimarådet i stedet, at sukkerfabrikkerne bliver elektrificeret. Ifølge DTU vil det både være billigere og spare en stor mængde energi i forhold til at bruge gas.

Fabrikkerne kører i dag på olie.

39 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
39
27. september 2022 kl. 11:55

Hvis der er 1,5 mia. DKK at gøre godt med - skulle vi så ikke hellere støtte at få lavet noget praktisk afprøvning af eletrificering af sukkerproduktion, så det også kan bruges andre steder i verden?

Sukker er så billigt at det kynisk udnyttes som fyldstof i rigtig mange fødevare.

Sukker frigiver opioider og dopamin i hjernen, øger mængden af helbreds-skadelige bakterier i tarmen, øger diabetesepidemien samt øger sult og forbrug af sukker.

Forære DK et transnationalt sukker aktieselskab 1,5 mia kan alle andre lignende aktieselskaber forlanger mia for at opveje regeringens tankeløse konkurrenceforvridning.

38
26. september 2022 kl. 23:58

Jeg tror de kan finde de penge hos Radius efter et halvt års tid.

De har lige sat transportbidraget gevaldigt i vejret og i særdeleshed i kogespidsen, som nu kaldes spidslast.

37
26. september 2022 kl. 15:52

Ingen

Du skulle måske tage og læse, hvad du selv skriver og hvorledes du formulerer dig. Tak.

35
26. september 2022 kl. 13:49

Jeg tror du overser, at der løber en gasledning fra Syd Arne til Harald?

Næh, det gør jeg ikke. Du overser derimod, at jeg faktisk bragte et link til det kort (fra september 2021), som Thomas Gade allerede havde vist os. Men OK, du foretrækker at henvise til et kort med engelsk tekst (fra January 2021).

Jeg vil gerne gøre dig opmærksom på, at begge kort viser, at Syd Arne sender sin gas 29 km op til Harald og derfra 260km ind til Nybro.

Kan du ikke fortælle os, hvornår Syd Arne er blevet forbundet direkte med Nybro?

34
26. september 2022 kl. 10:06

Hvis biogas er en god ide, så er lokalt produceret biogas vel en bedre ide.

Ikke nødvendigvis, der kan være besparelser og større muligheder, både økonomiske og miljømæssige, ved færre større anlæg.

33
26. september 2022 kl. 10:05

Nu er det jo dig, og ikke mig, der har været forbi kontrolrummet i Nybro, men på mig lyder dette med 'at samle sammen' lidt mærkeligt.

Jeg tror du overser, at der løber en gasledning fra Syd Arne til Harald?

Se f.eks. her: https://ens.dk/en/our-responsibilities/oil-gas/about-oil-and-gas

Der er i øvrigt 3 "linjer" på Nybro: Tyra, Syd Arne og Baltic Pipe (næsten færdig). De 3 linjer er totalt adskilte, hvis man ser bort fra, at de alle kan bruge samme flaresystem.

PS: Mens jeg skriver det her strømmer der gas fra Nordsøen: FRA NORDSØEN363.880 kWh/h - https://energinet.dk/energisystem_fullscreen

32
26. september 2022 kl. 09:51

Hvis biogas er en god ide, så er lokalt produceret biogas vel en bedre ide.

31
26. september 2022 kl. 09:07

ja, indtil det eventuelt bliver ændret, hvilket der flere steder (Norge, UK) er kræfter i bevægelse for:

Nu er problemet at hverken Norge eller UK er medlemmer af EU - de kan godt justere sine vilkår, det kan EU medlemmer ikke - det vil kræve en større ændring som medlemsstaterne skal blive enige om.

29
23. september 2022 kl. 07:01

..producenter har måttet brænde biogas af – såkaldt flaring. Eller man har måttet sælge biogas billigt lokalt..

Er det ikke et argument for at få den nye gasledning til Lolland, så biogasen kan blive brugt, og at der kan komme en bedre fordeling af gassen. Det kunne tyde på, at biogasanlæggene ikke i tilstræklig grad er blevet koblet på hovedegasledningerne, men er koblet på mindre gasledninger som ikke kan håndtere den kapasitet som biogasanlæggene i dag levere ind til systemet.

28
22. september 2022 kl. 21:28

Biogas Danmarks analyser viser, at biogasbranchen kan gøre hele gasforbruget grønt ved udgangen af 2027. Herefter kan biogasanlæggene producere et stort overskud..

Ja ja, men spis nu groft 44% fuldkerne brød til ?

Som overalt ( vores militær/hospitaler/ældrepleje/name it) så er forudsætninger/grundlag/betingelser/netværk ikke rede til lyksalighederne... https://ctwatch.dk/nyheder/klima/article14419972.ece

..producenter har måttet brænde biogas af – såkaldt flaring. Eller man har måttet sælge biogas billigt lokalt..

Det er de vanlige skåltaler her i bevillingstiden (Aug-Nov), så "man" kan få fyldt og få tømt diverse kasser/opnå tilskud. Denne tranedans er årligt tilbagevendende.

27
22. september 2022 kl. 14:35

biogasanlæggene producere et stort overskud af biogas

Her er en video der viser hvordan Lolland-Falsters gasledning skal åbne for ny biogas, og medvirke til at det faldende gasforbrug kommer helt fra biogas : https://reel-lolland.dk/lollands-groenne-satsninger-baerer-frugt-2/ (eller på https://www.youtube.com/watch?v=G1_q00FTZrs )

Lidt mere på side 24, 29, 30, 36-38 https://reel-lolland.dk/wp-content/uploads/2021/09/Analyse-af-muligheder-for-PTX-og-groen-gas-paa-Lolland.pdf

26
21. september 2022 kl. 16:53

Det er ikke en option at eksportere, det er en pligt… læs politikernes forklaringer vedr. Thyra feltet. Det samme gælder i øvrigt strøm

ja, indtil det eventuelt bliver ændret, hvilket der flere steder (Norge, UK) er kræfter i bevægelse for:

Energimangel: Norske politikere vil reducere eksport af strøm til EU

https://ing.dk/artikel/energimangel-norske-politikere-vil-reducere-eksport-stroem-eu-250335

The U.K. Can Slash Energy Prices – But Only If We Stop Sending All Our Electricity to Europe

https://dailysceptic.org/2022/09/13/the-u-k-can-slash-energy-prices-but-only-if-we-stop-sending-all-our-electricity-to-europe/

(De p.t. gældende regler blev søsat under radikalt anderledes markedsvilkår).

25
21. september 2022 kl. 14:30

de 'samler sammen' derude

Nu er det jo dig, og ikke mig, der har været forbi kontrolrummet i Nybro, men på mig lyder dette med 'at samle sammen' lidt mærkeligt.

Der løber to gasrør til Nybro, et fra Tyra-'komplekset' og et fra Harald-'komplekset' oppe ved grænsen til den norske sektor, og der løber et gasrør mellem Harald og Tyra, akkurat sådan som det fremgår af den tegning (fra en rapport fra Energistyrelsen), som Thomas Gade linkede til i #20. Den (eneste) form for 'opsamling', som jeg kan forestille mig, der foregår derude, er at man skruer lidt op og ned på 'line pack' i Harald-røret til Nybro, mens eller hvis man evt. 'gelejder' en del af den gasproduktion, der foregår fra de øvrige gasfelter 'rundt om Tyra' op til Harald, hvorefter man 'eksporterer' derfra. Jeg kan ikke forestille mig, at det er teknisk muligt/tilladt at 'eksportere' gas gennem røret fra Tyra til Nybro, mens renoveringsarbejdet pågår. Det er muligvis heller ikke, i den periode, teknisk muligt/tilladt at producere gas i disse felter, der ligger rundt om Tyra.

24
20. september 2022 kl. 15:19

Hvis man ser på Energinets hjemmeside, vil man se at der ofte kommer gas ind fra Nordsøen, og det må vel være norsk?

Jeg havde for ca. 3 uger siden lejlighed til at spørge i kontrolrummet på Nybro Gasbehandlingsanlæg hvor den gas, der til tider strømmer ind fra Nordsøen kommer fra.

Svaret var: Syd Arne feltet.

Grunden til at man ikke kan se det konstant, er, at de 'samler sammen' derude, så de kan køre en større mængde i en kort periode.

23
20. september 2022 kl. 15:12

om det,så i sidste ende kommer til koste 2 milliarder, vil klima ministeren forsætte, ned i det gravede hul.

projektet har jo intet med Putin at gører. problemet er ministren, som andre politiker,tror han, man både kan blæse og ha mel i munden.
politikerne,må beslutte sig for hvad,de vil. grøn omstilling med el. hvis gas anses som ok til industien er det mærkeligt, at borgerne godt må fryse og er tvunget på el, her er gas stadig en by i rusland.
ministren må vælge hvilken kasket,han har på.

som energiminister: er det hans pligt at skaffe sikker billig og stabil energi til samfundet.

som klimaminister er det hans pligt at sikre klima målet. en sammen blanding af interreser. der kræver mere end det muliges kunst.

mens nogle virksomheder som aalborg portland og sukkerfabrikkerne ikke skal følge linjen, som den øvrige del af befolkningen,der er tvunget på EL. i denne sag er tiden så kort. at man ikke kan se sig tilbage, man må træffe et valg. Oxford universitet,har lige udsendt en rapport om fordelen ved VE omstilling. den bør ministren og virksomhederne læse.
alle burde ,vide at, omstilling er dyrt og skal planlægges. intet kommer af sig selv. unftagen ekstra regninger på offentlige byggeri.

21
20. september 2022 kl. 08:58

Det er ikke en option at eksportere, det er en pligt… læs politikernes forklaringer vedr. Thyra feltet. Det samme gælder i øvrigt strøm.

20
20. september 2022 kl. 03:29

Lolland-Falster .. biogas produceres løbende hen over det meste af året, og lagres dels i gaslageret i Stenlille

altså under forudsætning af at den nye gasledning bygges, så biogassen fra Lolland-Falster kan nå til Stenlille på Sjælland meget af året, og tilbage igen i roesæsonen.

Hvis man ser på Energinets hjemmeside, vil man se at der ofte kommer gas ind fra Nordsøen, og det må vel være norsk?

Jeg har kun set tallet nul, og jeg ledte forgæves efter en graf. Men der kan dryppe noget ind af og til, fra de slidte gamle danske felter ved Harald, og der er også en ledning til det norske felt Trym lige på den anden side af grænsen. https://ens.dk/ansvarsomraader/olie-gasproduktion/om-olie-og-gas#:~:text=I%20den%20danske%20del%20af%20Nords%C3%B8en%20er%20der%20produktion%20p%C3%A5,og%20Wintershall%20p%C3%A5%20%C3%A9t%20felt

19
20. september 2022 kl. 03:07

der står ikke hvilken gas de har tænkt sig at fylde i det nye rør. Og som jeg læser aviserne, så har vi vist et problem med at erstatte Putins gas.

Det var derfor MTC svarede dig med årstal, så man kan regne ud at det bliver Nordsøgas, ikke russisk gas. For det første kommer Baltic Pipe snart med norsk gas, hvoraf det meste går via Sjælland til Polen. Det er den sjællandske del af gasnettet som Lollandsledningen skal kobles på.

Tyra2 genstarter i 2024 og fylder endnu mere gas i nettet. Formentlig nok til at gassen strømmer sydpå over den dansk/tyske grænse så det ikke er fysisk muligt for russisk gas at nå til Danmark. Hvordan gashandelen så kører frem og tilbage er en anden sag.

Ifølge denne artikel https://www.energy-supply.dk/article/view/867864/dansk_biogasselskab_vil_investere_475_millioner_i_stort_anlaeg_pa_lollandfalster så kommer der mere biogas fra Lolland-Falster end Lolland-Falster kan bruge. Desværre står der ikke mængder, eller hvilke virksomheder der kan tænkes at blive kunder. Se også Rosenbergs indlæg ovenfor.

Den biogas produceres løbende hen over det meste af året, og lagres dels i gaslageret i Stenlille, dels virtuelt i gasnettet og gashandelen. Under alle omstændigheder er sukkerfabrikkernes forbrug så højt og kortvarigt at gaslagring er nødvendig, og kan næppe ske på Lolland-Falster. Om 20 år kan det så være at sukkerfabrikkerne skifter til varmepumper af økonomiske grunde. Så har vi stadig en stor produktion af biogas på Lolland-Falster, som ville være mindre uden gasledningen til at nå en større kundekreds.

Industrielle varmepumper går op til 150 grader https://www.tu.no/artikler/na-vil-industrien-ha-supervarme-varmepumper/519066 det må kunne mindske det gasforbrug der skal til for at nå helt op på sukkerprocessens temperatur, hvad den så er.

Med varmelagre i sten eller sand, bør Lolland-Falsters hyppige overskud af sol&vind kunne lagres istedet for at blive neddroslet pga. elnettets flaskehalse.

17
19. september 2022 kl. 21:34

Tja, men der står ikke hvilken gas de har tænkt sig at fylde i det nye rør. Og som jeg læser aviserne, så har vi vist et problem med at erstatte Putins gas.

16
19. september 2022 kl. 21:09

Tyra kommer jo ikke igang før 2023 - 2024.

Læs dog første linje i den artikel, som du kommenterer:

"En 115 kilometer lang rørledning skal fra 2024 levere gas til Lolland og Falster..." Ergo behøver du ikke at være nervøs for om gassen nu kommer fra det rette sted/land.

15
19. september 2022 kl. 21:03

Gas kan være mere effektiv i den fabrikationsproces der bruges, og sådan er det såmænd mange andre stedet, men det er der ingen der taler om.

Jeg har desværre ikke set tal for hvor meget olie/naturgas de skal bruge, kun at det sparer 200.000t CO2 at bruge naturgas.

Lidt serviet regning viser at de åbenbart i de tre måneder af året har brug for en effekt på 185MW. CO2 forskel olie/gas ca. 50g/kWh.

Som el svarer det til 370.000 boligers elforbrug. Som gas svarer det til 90. 000 boligers gasopvarmning. Selvfølgelig kun i de tre måneder de kører, men det sætter det lidt i perspektiv.

Hvad koster en forstærkning af elnettet og hvor meget stiger elprisen med dette ekstraforbrug i de tre måneder?

14
19. september 2022 kl. 20:40

Så vidt jeg har forstået, men det bliver sjældent nævnt og uddybet, så er det af rent procesmæssige årsager at gassen bliver tilvalgt.</p>
<p>Gas kan være mere effektiv i den fabrikationsproces der bruges, og sådan er det såmænd mange andre stedet, men det er der ingen der taler om.

Det bliver nævnt jævnligt, men i dette tilfælde vil jeg mene vi skal tage Nordic Sugars udsagn med et gran salt (pun intended). De vil selvfølgelig hellere nøjes med at skifte nogle brændere i et ældre produktionsapparat end at skulle ombygge til varmepumper - især når de kan overtale "nogle andre" til at betale nu 1,5 mia. DKK for fremføringen af gas. Sukkerproduktion er ikke voldsomt høje temperaturer - det er muligt at opnå med varmepumper. Jeg forestiller mig også, at der er store muligheder for at genvinde meget af varmen.

Hvis der er 1,5 mia. DKK at gøre godt med - skulle vi så ikke hellere støtte at få lavet noget praktisk afprøvning af eletrificering af sukkerproduktion, så det også kan bruges andre steder i verden? - man kan argumentere for at det er en bunden opgave. Forstærkning af elnettet på Lolland Falster er sikkert en god ide uagtet.

13
19. september 2022 kl. 19:40

Farcen som er resultatet af karriere-lobbyisme og og politisk uduelighed fortsætter.

Det projekt har ingen vindere, andre end en håndfuld kammerater fordelt i erhvervet og i de politiske kredse.

12
19. september 2022 kl. 18:57

Så vidt jeg har forstået, men det bliver sjældent nævnt og uddybet, så er det af rent procesmæssige årsager at gassen bliver tilvalgt.

Gas kan være mere effektiv i den fabrikationsproces der bruges, og sådan er det såmænd mange andre stedet, men det er der ingen der taler om.

Men hvis nogen kan bekræfte det er tilfældet, så vil det da være befriende?

11
19. september 2022 kl. 18:05

For at opnå/opretholde stabil energiproduktion, når behovet er der, ser det ud til, at der skal mere til end sol og vind. Her kommer så både naturgas og biogas ind som hhv overgangs og blivende energibærere. Det er naturligvis ikke gratis, at omlægge el- og varmeproduktion, og uden lagre er det meget op ad bakke. Biogas forudsætter bio-materialer, (gerne affald) som f.eks. restprodukter fra sukkerproduktion. Mens gassen sendes til Lolland-Falster, akkumulerer biogasanlæg samme sted råmateriale til biogas produktion. Det er måske, på den lange bane, muligt, at Lolland-Falster kan balancere produktion og forbrug med et tilpas stort (biogas-) lager, men det er helt sikkert ikke omkostningsfrit/gratis. Man kan jo argumentere mod sammenkobling af energisystemer, og det er da ok, hvis målet er destabilisering.

10
19. september 2022 kl. 17:29

Biogas Danmarks analyser viser, at biogasbranchen kan gøre hele gasforbruget grønt ved udgangen af 2027. Herefter kan biogasanlæggene producere et stort overskud af biogas, der enten kan eksporteres til udlandet eller anvendes til grøn omstilling af den tunge transport i Danmark.

https://www.biogas.dk/kan-vi-lave-nok-biogas/

9
19. september 2022 kl. 17:23

Hvis det ikke er Putins gas de vil fylde i røret, så må den jo komme et andet sted fra. Vil det sige at vi slet ikke har gasmangel? Eller er der nogen der helst ikke vil tale om at Baltic Pipe allerede er koblet på de norske gasfelter? Tyra kommer jo ikke igang før 2023 - 2024. Hvis man ser på Energinets hjemmeside, vil man se at der ofte kommer gas ind fra Nordsøen, og det må vel være norsk?

8
19. september 2022 kl. 17:18

…hvordan man skal løse problemet men at man FORTSAT ønsker at sende gas til Lolland når der ikke er noget gas at sende. Uanset hvad vi gør så går der 5~10 år før der kommer gas fra Rusland… krigen skal først ende og regnskabet efter den skal gøres op.

7
19. september 2022 kl. 17:02

Klimavenlig energikilde måske (ca. 60 til 100 g CO2 pr. kWh)... natur og miljøvenlig...ikke helt så meget... læs nedstående

Milling typically occurs close to the mine, and involves crushing the ore to a fine sandlike consistency. Alkali and acid washes isolate the uranium, now called yellowcake. The remaining 80% to 99.6% of the ore is referred to as tailings, and is stored in tailings ponds or containment fields to prevent wind and water erosion.</p>
<p>Besides chemicals used in washes, the toxic tailings contain sulfide ores, molybdenum, selenium, arsenic, and mercury, and approximately 85% of the radioactivity of the original ore.

kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3653646/

The milling of uranium ore produces a waste product, the mill tailings, which contains about 85% of the ore's original radioactivity, process reagent residues and often a wide range of heavy metals, all of which have the potential to degrade the environment. The risk to human health and the environment has only been fully appreciated in relatively recent times. Earlier disposal plans for uranium mill tailings were frequently inadequate and resulted in adverse environmental impact.

The mining and milling of the uranium fuel's raw material is a process which leaves behind substantial volumes of a radioactive waste product, the uranium mill tailings. Today (1994) there are probably** more than 500 million tonnes of uranium mill tailings** located in 18 countries around the world

kilde: https://www.dcceew.gov.au/science-research/supervising-scientist/publications/technical-memoranda/review-worldwide-practices-disposal-uranium-mill-tailings

6
19. september 2022 kl. 16:34

Håber godt nok dette projekt bliver stoppet hurtigst muligt. Det bekymrer mig overordentligt at en regering, der vandt folketingsvalget på at ville føre klimapolitik, kan være så tonedøve overfor eksperternes råd. Nu er vi allerede inden igangsætning på den forkerte side af en milliard - ingen ved hvor det ender! Hvem stemmer vi på ved det kommende folketingsvalg for at få handling og fornuft bragt til Christiansborg ?

5
19. september 2022 kl. 16:27

Det jeg elsker ved Ingeniørens debatter er det sobre sprog og det høje teknikske niveau det hele foregår på.

Vi skal da på ingen måde forholde os til om smeltede salt reaktorer fungerer og er en fornuftig løsning på et energiproblem, vel Allan ?

4
19. september 2022 kl. 16:24

Smeltet salt - smeltet sukker, Potato Potato :-)

2
19. september 2022 kl. 15:33

4. gen smeltesalt-reaktorer

Ja penge vil i have.. Tag nu bare og byg en "4. gen smeltesalt-reaktorer" Så kan vi overveje om vi vil købe den- Jeres skide PowerPoint projekter kan de lave bedre i en 7- klasse

1
19. september 2022 kl. 15:26

Klimamæssigt, energimæssigt og forsyningsstabilitet-mæssigt er atomkraft en god og ganske mulig løsning, også her. Men kan Nordic Sugar vente på enten 4. gen smeltesalt-reaktorer, eller SMR eller større konv. reaktorer? Eller vil de i stedet være med til at drive udviklingen i den retning?

Elektrificering fordrer jo også, at der er en god stabil klimavenlig energikilde/-form tilgængelig på Lolland/Falster.

Denne ene milliard ville være meget nyttig til at booste fx Seaborgs og/eller Copenhagen Atomics projekter, tænker jeg?

(Til info: Har selv nogle optioner i Seaborg).