Omdiskuteret metallisk hydrogen forsvinder sporløst
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Omdiskuteret metallisk hydrogen forsvinder sporløst

Presser man hydrogen hårdt sammen med en diamantambolt, burde man kunne danne metallisk hydrogen, som illustreret på denne skitse. Forskere hele verden over diskuterer nu, om to forskere ved Harvard University som de første i verden har formået at gøre dette - eller om deres forskningsartikel er lige til skraldespanden. (Ill: Isaac Silvera, Harvard University) Illustration: Isaac Silvera, Harvard University

Det er end ikke en måned siden, at en artikel publiceret i Science fik fysikere verden over til højlydt at proklamere deres tvivl om resultater fra de to kolleger Range P. Dias og Isaac F. Silvera fra Harvard University, der påviste fremstillingen af verdens første sample af metallisk hydrogen. Et materiale, der ville kunne revolutionere elektronikkens verden, og få rumfarten til at eksplodere i nye muligheder. Men samtidig uhyre svært at fremstille.

Læs også: Metallisk hydrogen sætter forskerverdenen i kog

Nu har skeptikerne fået ekstra brænde at smide på tvivlens bål, eftersom det første og eneste eksempel på metallisk hydrogen er forduftet under en fejlslagen laboratoriemanøvre. Og metallet er vel at mærke forsvundet uden synlige tegn på sin ellers dokumenterede eksistens. Det skriver The Independent.

Disse mikroskopbilleder skulle ifølge forskerne fra Harvard University vise transparent hydrogen ved 200 GPa til venstre, som under højere tryk omdannes til mørkt hydrogen (midten) og bliver reflekteret (til højre) ved et tryk på 495 GPa, som skulle indikere metallisk hydrogen. (Foto: Isaac Silvera, Harvard University) Illustration: Isaac Silvera, Harvard University

I den videnskabelige artikel beskriver forskerne, hvordan materialet er skabt ved temperaturer nær det absolutte nulpunkt og under 495 gigapascal tryk fra en diamantambolt, hvilket er ca. 135 GPa højere trykket i Jordens kerne. Uheldet skete, da 'opfinderne' af metallet ønskede at undersøge trykket ved hjælp af en laser, der fejlagtigt pulveriserede den ene af de to diamanter i ambolten, hvorved det høje tryk ikke kunne opretholdes.

Og netop det faktum, at metallet ikke er fremvist uden for ekstreme trykforhold, var ifølge The Independent én af de væsentlige årsager til forskerkollegernes oprindelige mistro til Harvard-resultatet.

Tvivl om metastabilitet

Teorien om, at hydrogen kan skabes i en metallisk form under ekstreme forhold, har nemlig eksisteret længe og sammen med den teorien om, at metallet vil kunne findes i en metastabil tilstand, hvor materialet bevarer sine metalliske strukturer under normale tryk- og temperaturforhold.

Men eftersom Range P. Dias og Isaac F. Silvera kun har fremvist deres metal under tryk fra diamantambolten, har der været sat spørgsmålstegn ved, om billederne af det påståede metalliske hydrogen i virkeligheden viser refleksion af aluminium eller aluminiumoxid, der findes i diamantamboltens belægning.

Selv forklarer Harvard-forskerne hydrogen-metallets forsvinden med, at metallet enten gemmer sig i pakninger i forsøgsopstillingen - eller mere kontroversielt, at metallet slet ikke er metastabilt, så det i stedet er fordampet under de normale trykforhold og dermed har blandet sig med luftens naturlige bestanddel af hydrogengasser.

Ifølge The Independent knokler Range P. Dias og Isaac F. Silvera i disse dage, givetvis parallelt med fysikere verden over, på at fremstille et nyt eksemplar af metallet for dermed at eftervise deres omdiskuterede resultater.

Se, Range P. Dias og Isaac F. Silvera fra Harvard University forklare fremstillingen af og mulighederne med metallisk hydrogen:

Det er nyt for mig, at der er teorier om at metallisk hydrogen skulle være metastabilt eller stabilt ved stuetemperatur. Det giver i øvrigt heller ikke mening at måle krystalstrukturen @ 495GPa hvis man måle på stoffet ved almindelige laboratorieforhold.

  • 0
  • 0

"Og den gode nyhed er, at den metalliske udgave af brint, forventes at være i hvert fald semi-stabil.
- Det betyder, at tager du trykket af, forbliver det metallisk, ligesom diamanter kan skabes af grafit under højt tryk, men forbliver diamanter, når trykket og varmen forsvinder"
http://www.dr.dk/nyheder/viden/naturvidens...
Men det holdt, åbenbart, ikke?!

  • 0
  • 0