Ombudsmand: Adresser på MRSA-smittede svinefarme skal frem

Efter at danskerne i flere år er blevet nægtet indsigt i, hvilke svinefarme der er inficeret med den resistente stafylokokbakterie MRSA, fastslog Folketingets Ombudsmand i sidste uge, at offentligheden alligevel har ret til at kende adresserne.

Ombudsmanden lagde til grund for afgørelsen, at MRSA udgør en væsentlig sundhedsrisiko, hvorfor der derfor er tale om miljøoplysninger, som befolkningen på lovlig vis har ret til at blive oplyst om.

Læs også: Myndigheder hemmeligholder bakteriespredende svinefarme

Myndighederne havde forinden nægtet at give to journalister aktindsigt i adresselister over MRSA-inficerede svinefarme. De mente, at hensynet til, at ejerne af farmene risikerer at blive stigmatiseret i samfundet, måtte veje tungere.

Derfor forsøgte Fødevarestyrelsen sammen med Statens Serum Institut at skaffe virkelige eksempler på landmænd eller disses børn og familiemedlemmer, som eksempelvis har oplevet at blive mobbet i skolen, fordi det var kendt, at de var smittet med MRSA fra svin.

På baggrund af denne artikel bragt på Aabenhedstinget.dk i 2010 blev to journalister, Kjeld Hansen og Nils Mulvad, dømt for at have offentliggjort adresser på MRSA-inficerede svinefarme. Men danskerne har ret til at vide, hvilke svinefarme der kan være en potentiel smittekilde med MRSA, fastslog Ombudsmanden i sidste uge. Illustration: Aabenhedstinget.dk

Disse beviser ventede Ombudsmanden på at tage med i overvejelserne efter sin foreløbige afgørelse. Men da beviserne ikke kunne fremskaffes, stadfæstede Ombudsmanden sin beslutning i sidste uge: Journalisterne og offentligheden har ret til at kende adresserne på farme med MRSA-smitte.

Læs også: Journalister dømt for at offentliggøre MRSA-oplysninger

Journalisterne, som blev nægtet aktindsigt, blev kort forinden dømt for netop blandt andet at have offentliggjort adresser på svinefarme med MRSA på websitet Aabenhedstinget.dk.

Danske Svineproducenter efterlyser MRSA-stigmatisering

Trods Ombudsmandens afgørelse forsøger svineavlernes brancheorganisation, Danske Svineproducenter, imidlertid at gøre myndighederne og Statens Serum Institut kunsten efter. Organisationen har ifølge Danmarks Radio udsendt en lignende efterlysning af eksempler på stigmatisering til medlemmerne.

For at samle 'tørt krudt', som det formuleres, efterspørger brancheorganisationen blandt andet eksempler på, at MRSA har haft negative konsekvenser for landbofamiliernes sociale liv. Det kunne eksempelvis være aflyste legeaftaler eller negative bemærkninger fra naboer.

Læs også: Naboer til svinefarme har fordoblet risiko for smitte med resistent bakterie

Formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, forklarer, at ejerforholdene i dansk landbrug betyder, at oplysninger om en smittet svinebesætning vil pege direkte hen mod familien på gården.

»Navnet på min virksomhed er også mit navn. Hvis man oplyser mit gårdnavn til offentligheden, så har man også offentliggjort min familie - og dermed er der en mulighed for, at det kan give nogle ubehageligheder,« siger han til dr.dk.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Navnet på min virksomhed er også mit navn": Lige præcis! I det liberale erhver, som landbruget jo efter sigende er, har man frihed under ansvar. Man har friheden til at gøre noget ved problemerne, og et ansvar for de problemer man forårsager udover sin egen virksomhed.

 • 0
 • 0

Det forekommer mig at landbruget, og dets forskellige tilhørende brancheorganisationer, er meget reaktive i denne sag. I stedet for at udvise en smule proaktivitet og demonstrere vilje og evne til at løse dette problem sætter de sig tilbage med korslagte arme og forsøger at tilbagevise enhver anklage.

De ville nok stå bedre i den offentlige mening (i hvert fald i min) hvis de rent faktisk gjorde noget uden at være tvunget til det.

Min personlige erfaring fra den del af familien der arbejder i landbruget, er at man er mere end villig til at påtage sig offerrollen...

 • 0
 • 0

at overlæderet i skoene er ved at sprække.

Hvornår finder danske myndigheder dog ud af, at enevældens og geheimerådenes tid er forbi.

Intet af betydning kan i dag skjules i det uendelige; enten lækker en medarbejder snavsede oplysninger, som hans samvittighed ikke kan stå model til længere, eller it-baserede oplysninger fra de sædvanligvis hullede og misligholdte systemer kommer pludselig på uforklarlig (eller er det nu så uforklarligt) vis til offentlighedens kundskab - eller som i dette tilfælde, hvor vores hæderskronede ombudsmandsinstitution virker, præcis som den skal, på tværs af hårdkogte og magtfulde myndighedsinteresser. Tak for det.

Jeg håber, de involverede myndigheder forstår signalet, og fremtidigt udviser lidt mindre menneskeforagt, end de prøvede at praktisere denne gang.

Men det er jo et stort ønske - meget stort - for stort ?

 • 0
 • 0

Det kan godt være, at eksporten af svin kan fortsætte uforstyrret, så længe MRSA-skabende og andre "usvinelige" forhold i svineindustrien holdes hemmelige, og derfor spiller alle aktørerne, helt op til landets regering, med på melodien om de tre aber - ikke se, ikke høre, ikke tale! Men på et tidspunkt stopper det, og så ramler korthuset - eller denne kolos på lerfødder - og vil man ikke høre, må man føle! Det er bare synd for grisene og alle andre der rammes indtil det sker.

 • 0
 • 0

Det siger sig selv at børn, der bor på svinefarme med MRSA ikke vil være velkomne i skolen. De andre elever og deres forældre ønsker jo at undgå smitte. Derfor også af hensyn til skolebørnene, bør landbruget og regeringen tage MRSA alvorligt. Hvor mange døde skolebørn kræves før dette sker? Hvis det ikke kommer frem hvilke farme, der har MRSA så vil børn fra alle svinefarme i landet blive stimatiseret og være uvelkomne i skolen.

 • 0
 • 0

Af hensyn til børnene, der uheldigvis bor på en svinefarm med MRSA, og deres sundhed burde disse børn tvangsfjernes fra hjemmet af kommunen indtil forholdene kom i orden.

 • 0
 • 0

Hvor mange døde skolebørn kræves før dette sker? Hvis det ikke kommer frem hvilke farme, der har MRSA så vil børn fra alle svinefarme i landet blive stimatiseret og være uvelkomne i skolen.

Du og Kjeld Hansen vil gerne have hængt en slags gult skilt på vedkommende personer! Det synes jeg man har hørt før i andre sammenhænge! Der er også tale om af smittede personer kan smitte svinene, hvad med dem? Hvorfor ikke tage ordentligt fat på problemerne - gul skilt Jeg vil nu foretrække, at eller offentliggørelse navnene på personer med klamydia, AIDS og en del andre sygdomme, man kan dø af? Eller på de, der kører spirituskørsel, snakker i biltelefon? Jeg vil nu foretrække, at man medicinerer de syge svin, uanset om mange er uenige.

 • 0
 • 0

Så man håber på at der forekommer et eller andet som kan stoppe denne overproduktion af svin, forestil jer at man havde samme overproduktion af svin i f.eks. Tyskland det ville svare til at der blev produceret ca. 480.000.000 svin om året kun i Tyskland, så havde Europa virkeligt haft både et miljø og medicinsk problem !!

 • 0
 • 0

Jeg vil nu foretrække, at man medicinerer de syge svin, uanset om mange er uenige.

Det vil de fleste vel, men problemet er at man har medicineret de raske svin så ofte og længe, at medicinen ikke mere hjælper de syge svin. Der er opstået resistens! Dette kan Per A. Hansen ikke snakke sig fra!

Da man ikke vil stoppe medicineringen af de raske grise bliver man nødt til at aflive de syge for at bringe MRSA under kontrol!

 • 0
 • 0

Har man styr på hvorfor der medicineres grise?

Har man styr på smitteveje i staldene?

Har man styr på arbejdsgangen i en grisestald med henblik på at reducere smitte?

Har man styr på indretningen af en grisestald, med henblik på at reducere smitte?

Eller er det bare så billigt og nemt at medicinere, at det er lettere at behandle symptomer end årsag?

 • 0
 • 0

Helt ærligt, hvor lavteknologisk kan det være, producerer de svin i Kina eller tilsvarende steder hvor markedet er! Hvormeget er de slagterijobs i virkeligheden værd, når alt indregnes? Måske er problemet med udkantsDanmark reelt svineproduktionen??????????? Hvem gider bo ved siden af et Grise-Auswitch? Jeg har iøvrigt været udsat for totalt traffikstop i Jylland 2 gange pga. af grise på vejbanen, gad vide hvor ofte Udkantsdanskere er udsat for dette problem, jeg er fra hovedstaden!

 • 0
 • 0
 • måske skulle man lige huske på, at MRSA ikke nødvendigvis er svine MRSA: Det flotte billede, og henvisningen til artiklen på Åbenhedstinget, omhandler en MRSA stamme som er vidt udbredt i Mellemøsten, Afrika og Europa. En såkaldt samfundserhvervet MRSA. Den har altså ikke noget med svineproduktion at gøre, men er en menneske MRSA, som spredes mellem mennesker. Men brugt som et led i skræmmekampagnen, virker den jo ganske fint....... I debatten glemmes iøvrigt, at det ofte er udlændinge der indfører MRSA.
 • 0
 • 0

Nu skal du ikke gøre dig dummere end du er Nina, du ved udemærket hvorfor folk er bekymrede over bakterieresistens og gerne vil tage det alvorligt. Desværre er branchen som er skyld i det, da de har det klart største smitteresevoir, bare helt opgivende og peger på at andre lande også har opgivet, og så er det bare som det skal være.

Faktisk køres præcist samme retorik i stilling som der blev brugt da salmonella var "umuligt" at undgå i besætninger. Og hovsa, det kunne man så godt løse, hvis man ellers var villig til at gøre det nødvendige i stedet for at give op. Sjovt nok har denne bakterieresistens været forudsagt i mange år af folk der ved noget om det, for vores antibiotikaforbrug er kun steget trods alle gode hensigter. Og det er i sidste ende kun et simpelt valg: "raske" svin her og nu på bekostning af antibiotikaeffektivitet for mennesker fremadrettet. Og da kassetænkningen har kronede dage, så sælger vi gerne vores helbred for eksportens skyld.

Ikke engang et simpelt tiltag som forbud mod at handle syge svin har de kunnet svinge sig op til, det er en trist opgivende holdning til sit eget fag. Og bliver det ikke MRSA, så bliver det en anden stamme, for vi avler jo resistente bakterier på samlebånd på den måde vi kører vort landbrug idag.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten