Tyskland går nu i gang med at finde det bedst egnede sted til at opbevare det højaktive atomaffald fra landets 17 reaktorer.
Det står klart, efter Bundesdagen har godkendt et lovforslag, der skal føre frem til udpegningen af et endeligt hvilested for det højaktive brændsel og andet radioaktivt affald med en høj varmeudvikling.
Planen er nu at nedsætte en kommission bestående af 33 medlemmer, der på ny skal udvikle de basale principper for depotet og placeringen. Kommissionen vil bestå af politikere, fagfolk, eksperter og atommodstandere. Deres arbejde skal være klar i 2016.
Tyskland har tidligere haft planer om et depot i Gorleben, men der har været usikkerhed om, hvorvidt saltformationerne i undergrunden er stabile nok til at huse det højaktive affald i tusinder af år.
Gorleben vil indgå i analyserne, der skal baseres på den nyeste geologiske viden, men også grundfjeld og lerformationer vil blive undersøgt i det kommende analysearbejde.
Målet er at have en endelig placering til slutdepotet klar i 2031, men selve depotet forventes tidligst operativt fra 2040, skriver internationale medier.
Flere lande har projekter kørende, men endnu er der intet depot, der er klart til at modtage højaktivt atomaffald, nogen steder i verden. Affaldet deponeres på kraftværkerne eller som i Sverige i midlertidige depoter, indtil der er etableret endelige løsninger.
Tyskland har 17 reaktorer. Kun ni er i drift efter Fukushima-katastrofen, og alle skal være lukket i 2022.
