Om få måneder kommer der trådløse betalinger i danske butikker

Teknologien har været til stede længe, men nu bliver den så endelig taget i brug:

En ny aftale mellem Nets - selskabet bag blandt blandt andet dankortet - og en række danske banker betyder, at man som ejer af et Visa- eller Mastercard vil kunne bruge NFC-teknologien som betaling i danske butikker inden for de næste måneder, skriver Berlingske.

»Allerede hen over sommeren kommer forretningerne til at åbne for den funktionalitet, som gør, at man kan stikke kortet hen foran automaten. Ved beløb på under 200 kr. siger det bip, og så har man betalt,« forklarer Niels Skylvad, direktør for forretnings­drift i Sydbank, til avisen.

Aftalen omfatter en række lokale pengeinstitutter og blandt andet Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord. I den kommende tid vil de banker begynde at sende nye NFC-kort ud til deres kunder. Kortet er dog forbeholdt de bankkunder, der har internationale kreditkort, Mastercard og Visa - ikke normalt dankort.

Ifølge Berlingske er det allerede nu hver anden kortterminal i butikkerne herhjemme, der er sat op til at bruge NFC-teknologien. De mangler blot at blive aktiveret.

NFC i butikkerne åbner samtidig op for et nyt spørgsmål: Hvornår vil det blive muligt at betale med sin smartphone? Mange telefoner har indbygget en NFC-chip og kan derfor i princippet bruges.

»Vi forventer næste år at være klar med Mobile Wallet til Android-telefoner. Iphone kommer også med, så snart de har NFC-chip i deres telefoner,« siger Niels Skylvad, direktør for forretningsdrift i Sydbank, til Berlingske.

Danmarks to største banker, Danske Bank og Nordea, er ikke med i aftalen. Berlingske har været i kontakt med begge banker, der dog er noget tilbageholdende med, hvorvidt de selv måtte have NFC-løsninger på vej.

»Vi arbejder hele tiden på at udvikle nye elektroniske løsninger, men jeg ønsker ikke at gå i detaljer med, hvad vi har i pipelinen – ej heller, hvornår det vil blive lanceret,« siger privatkundedirektør i Nordea Ken Adrian til avisen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

som kom til at tænke på Rejsekatastrofen, når stort set alle i løbet af se næste par år skal have fornyet deres betalingsmidler, efterhånden som "fremskridtene" vælter ned over vore undrende hoveder ?

 • 0
 • 0

som kom til at tænke på Rejsekatastrofen, når stort set alle i løbet af se næste par år skal have fornyet deres betalingsmidler, efterhånden som "fremskridtene" vælter ned over vore undrende hoveder ?

Det er da et gevaldigt fremskridt, som jeg har agiteret for i mange år. Såvel den frit tilgængelige chip som magnetstriben på dagens kort er aldeles håbløse teknologier.

Hvis nu banker og Nets er lidt smarte, laver de kortet vandtæt og med et par huller til en snor, så man f.eks. kan medbringe det ved badning, og er de endnu mere smarte, erstatter de den 4-cifrede kode, som kun tillader 3 forsøg, med en 6- eller 8-cifret, så folk ikke behøver at gå i panik, hvis de pludselig ikke kan huske koden, og så sikkerheden bliver stor nok til at kortet også kan bruges til billåsen og hoveddøren. Så begynder det for alvor at ligne et smart produkt.

 • 0
 • 0

Fordelen er jo at der er flere aktører som uafhængigt af hinanden kan sætte deres præg, og i konkurrencen at ville maximere systemet for ikke at miste kunder og at ingen politikere (mig bekendt) kan smide grus i maskineriet.

 • 0
 • 0

Jeg går ud fra at du mener rejsekortkatastrofen.

Nu er forskellen jo at rejsekortet var et offentligt projekt for andre-folks-penge og betalingsmidlerne drives af private firmaer som vogter deres penge nidkært.

Som Carsten skriver er det her noget der kan give os et reelt løft i convenience og måske sikkerhed.

 • 0
 • 0

der er masser af muligheder for at lave nogle effektive og sikre systemer, med hidtil usete smarte anvendelsesmuligheder.

Det, jeg kom til at tænke på, var de millioner af spildte arbejdstimer, der vil opstå, når folk får et ny betalingsmiddel og skal logge ind og ud og frem og tilbage og finde en bemandet billetluge eller to - eller hvad det altsammen er for tåbeligheder, der i dag skal til, når man får en ny version af sit Dankort, og skal have Rejsekortet til at fatte, at man faktisk ikke er ved at løbe fra regningen... . Og bliver en ny version så elektronisk, skal det nok gå helt galt. Tiden vil vise det, men chancerne er ikke ringe, hvis Rejsekortet ikke finder på nogle adskilligt enklere procedurer, der refererer til bankkonti - og ikke fysiske eller virtuelle kort...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten