Om du så flytter i en jordhule resten af livet, kan du ikke undgå hormonforstyrrende stoffer
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Om du så flytter i en jordhule resten af livet, kan du ikke undgå hormonforstyrrende stoffer

De hormonforstyrrende stoffer er overalt i vores omgivelser, og selv om man flytter ud i en jordhule resten af livet, kan man alligevel ikke undgå dem, skriver Politiken.

Professor og overlæge på Rigshospitalet Anders Juul har undersøgt urinprøver fra 2.200 børn og unge, 900 yngre mænd og 565 gravide kvinder for at måle, hvilke hormonforstyrrende stoffer personerne har været udsat for.

Han har set efter stoffer som phthalater, bisphenol A, parabener, triclosan og benzophenon-3, som alle er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Og resultatet har overrasket professoren:

»Det er kommet bag på os, at vi alle er så massivt eksponeret i Danmark. De hormonforstyrrende stoffer ses hos stort set alle«, siger Anders Juul til Politiken.

Kun tre procent af de gravide kvinder var ikke eksponeret for mindst fem af de seks mest almindelige phthalater, og de to mest hormonforstyrrende blev fundet i de højeste koncentrationer.

Bisphenol A kunne findes hos 98 procent af mændene, 90 procent af de gravide og 83 procent af gruppen børn og unge. Bisphenol A kommer typisk fra plastic og metaldåser til mad.

»Undersøgelsen er en rapportering af, hvad danskerne er udsat for – og svaret er, at vi alle er eksponeret for hormonforstyrrende stoffer, og at ingen går fri«, siger Anders Juul til Politiken.

Han er mest overrasket over, at ingen går fri, fordi det tyder på, at det nærmest er umuligt at undgå hormonforstyrrende stoffer, uanset hvordan man skulle ændre sin livsstil.

Anders Juul understreger dog, at der stadig er grund til at reducere ens egen eksponering for stofferne.

Undersøgelsen viser, at eksponeringen for hormonforstyrrende stoffer i Danmark ligger nogenlunde på samme niveau som i Tyskland og USA.

Anders Juul mener, at det er et samfundsmæssigt problem, som ikke kun den enkelte forbruger skal tage sig af.

»Med resultaterne kommer vi et skridt nærmere, hvad vi skal gøre. Vi kan ikke fjerne alle kemikalierne, fordi de er en del af vores daglige samfund, men vi håber, at vi kan reducere dem, som er mest skadelige,« siger han til Politiken.

Stofferne er blandt andet kendt for at forårsage pubertetsforstyrrelser, nedsat fertilitet og testikelkræft.

Kilde Politiken
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man kan f.eks. starte med at vælge tandpasta og sæbe uden triclosan. Triclosan er en sværtnedbrydelig miljøgift og nogen af nedbrydningsprodukterne er mere giftige. Colgate bruger triclosan. Jeg ved ikke hvorfor de bliver ved med det. Måske er de bekymrede for søgsmål?

  • 0
  • 1

Kun tre procent af de gravide kvinder var ikke eksponeret for mindst fem af de seks mest almindelige phthalater

Der må være noget galt med udstyret når han ikke fandt alt hos alle.
Artiklen mangler som sædvanlig oplysning om mængder og grænser.

  • 0
  • 1

Ja, men det er kun i ét eneste af Colgates produkter! Og det står tydeligt på ingrediens-listen. Triclosan er mere et problem i USA, hvor det bruges i rengøringsmidler fordi det er desinficerende, men det er forbudt i Europa. Jeg tror ikke på, at man kan finde Triclosan i ret mange danskere.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten