Om to år er glødepærer forbudt

EU følger Australiens eksempel og gør Thomas Edisons glødepærer, opfundet i 1879, ulovlig.

Eu's regeringsledere besluttede på topmødet i sidste uge at arbejde for, at de 490 millioner borgere i de 27 medlemslande skruer ned for strømforbruget til lyse boligerne op.

Sandsynligvis vil det ikke ske gennem et direkte forbud mod glødepærerne, men ved fra 2009 at indføre nye regler for pærernes energiforbrug, som kun energisparepærer kan opfylde.

Allerede næste år vil der blive indført krav til, hvor meget energi pærer til gadebelysning må bruge, men det rykker ikke på CO2-udledningen i unionen.

Det gør derimod pærerne i de private hjem. Ved at skifte alle ud med lavenergipærer vil europæerne spare atmosfæren for mellem 20 og 25 millioner tons CO2 årligt.

EU mener, at netop lyskilderne i hjemmet er et af de steder, hvor borgerne selv kan gøre en indsats mod drivhuseffekten. Men der er også EU-initiativer på vej, som skal slukke for nogle af mobiltelefonopladerne og fjernsynene på stand-by - de strømslugere, som også danske sparekampagner har sat fokus på.

Australien offentliggjorde tidligere i år planer om et forbud mod glødepærer, et initiativ, som EU-lederne ifølge den britiske premierminister Bertie Ahern havde studeret, allerede inden topmødet i sidste uge.

Også lande som Chile, Venezuela og Cuba har initiativer, som skal fjerne glødepærerne fra private hjem.

For blot en uge siden opfordrede lysindustrien - altså de virksomheder, som skal producere lavenergipærerne - EU til at følge i Australiens fodspor.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der lader ikke til at väre mange der interessere sig for alt det kviksølv vi smider i energisparepärene? Mikkel Brydegaard Sörensen

Der er mindre kviksølv i en sparelampe end i den mængde kul der er sparet til elproduktionen i lampens levetid!

 • 0
 • 0

Ofte "glemmer" man at medregne miljøbelastningen ved fremstilling og bortskaffelse. Mange nye idéer skyldes den politiske miljøgevinst. Jeg forventer at man i Danmark vil sætte afgiften på de nye lysgivere kraftigt op, når miljøafgistsgenierne opdager at disse lyskilder lever længere end almindelige glødelamper. Priser på el og lamper vil med tiden automatisk bestemme folks vaner. En glødelampe vil stadig lyse når temperaturen går ned på arktiske vintergrader. NB. Danskere vil tilsyneladende hellere spare på bilens glødelamper, end hemmets glødelamper.

 • 0
 • 0

Der er efter min mening tre problemer med sparpærer......

Jeg synes der er et fjerde problem: De fleste af mine sparepærer starter langsomt, især de nyere. Og mens de starter er lyset endnu grimmere. Det betyder at man er tilbøjelig til at lade dem køre, og hvad, det er jo også sparepærer. Og så er der myten om, at de ikke har godt af at starte og stoppe. Tror I der er noget om det?

 • 0
 • 0

Her kan man så anføre at prismelysekroner, ligesom f.eks også damplokomotiver, uanset hvor godt de ser ud, må sendes på museum fordi de ikke er tidssvarende. Poul-Henning 

Jeg har forlængst sendt mine PH-lamper (det er vel ikke dem du forsvarer! ;-)), mens de kønne prismekroner (som ikke æder lyset!) gerne må hænge! Jeg indrømmer dog at prismekronernes skønhed bliver en hel del mindre når der bruges sparepærer; de skal helst have klare pærer, gerne halogenpærer!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten