Om 10 år vil markedet for biler være vendt op og ned

Plus28. maj 2021 kl. 12:154
Om 10 år vil markedet for biler være vendt op og ned
Illustration: Wikipedia.
Teknologisk udvikling vil inden for de næste ti år sætte en lavine af forandringer i gang i bilbranchen og ændre vores transportvaner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Transport Færre modeller, færre forhandlere

Vi kender alle sammen ­synet: på en indfaldsvej til en mellemstor dansk provinsby eller i et lidt slidt industri­kvarter rundt om København ligger bilforhandlere side om side. Og hvis vi har vænnet os til, at vi inden for en kilometers penge kan gå ind og få et godt tilbud på fem-ti forskellige modeller i den størrelse og prisklasse, vi er på udkig efter, kan vi godt vænne os af med det igen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
31. maj 2021 kl. 21:06

Det ville vaere rationelt for den yngre generation at opfoere sig saaledes at klimakrisen bliver forminsket. Men, naar jeg gaar til moeder for aktivist grupper eller til en demonstration, saa ser jeg faa mennesker under fyrre. Hvis de ikke lige er i barnevogn. Alle naboernes boern har nye biler - cross overs - gave fra foraeldre. Boern har det nemt disse dage, i min omgangskreds i det mindste. Faa har et job eller melder sig til tjeneste. Maaske gider de ikke goere noget konkret naar man kan poste paa Facebook istedet.

3
30. maj 2021 kl. 21:56

Jeg tror heller ikke på, at MaaS vil reducere bilflåden eller trængslen eller antal kørte km væsentligt. Delebiler mm. fungerer kun i storbyer, hvor det ikke giver mening at eje egen bil. I DK er det stort set kun Kbh, som kvalificerer til 'storby. Pendling/trængsel kan overhovedet ikke løses med biler, førerløse eller delbare eller ej. Det kan kun løses med væsentlig forbedret kollektiv transport og bedre forhold for cyklister. Og ikke at forglemme en stram planlægning, så større arbejdspladser SKAL etableres i nærheden af offentlig transport.

2
29. maj 2021 kl. 12:38

Jeg skrev et indlæg, som ser ud til at være væk. Jeg regner ikke med, at det er forsvundet som følge af moderering, for indlægget var relevant, og min mailboks er tom. Men nu prøver jeg igen, og så beklager jeg, hvis der pludselig er to indlæg fra min hånd:

Jeg tror ikke på påstanden om færre biler på vejene. Der vil blive flere biler på vejene.

Der kommer ikke til at blive kørt færre kilometer end før. Kilometerne vil måske blive koncentreret på færre biler, men så tilbringer hver bil jo blot mere tid på vejene, fordi hver bil kører flere kilometer. Slutresultatet bliver samme.

Det er muligt, at MAAS med førerløse biler kommer til at give noget samkørsel. Så kan man om morgenen sidde nogle personer sammen i den samme bil, der kører ind til byen - hvorefter bilen kører tom tilbage for at hente næste hold, hvorved en stor del af besparelsen på kilometer forsvinder. Vi skal jo huske, at transportbehovet ud og ind af byerne er asymmetrisk, så bilen kan ikke regne med returfragt. Og om aftenen gentager det samme sig i modsat retning.

1
29. maj 2021 kl. 10:38

Ford's introduced af F1500 litning(eller hvad den nu heder) kan godt være start på en ny tid hvor bilen få en ny rolle.

Bilen kan måske udvikling sike til værktøj som hjælper med at sikker varme og power i huset.

Eksempel vil man kunne spare ca. 25 % på lave varmepumper til sit hus som kan lever tilstrækkeligt varm til huset ca. 358 dag om året. Her kunne billen hjælpe de sidste 6 til 8 dag om året, hvis bilen er ude og køre, er der sikkert ingen hjemme og opvarmning til ca. 15 grader vil være ok.

Jeg tror mange biprodukter vil gå ind på dette marked hvor bilen få flere roller!

Men det er altid svært at spå- særligt om fremtiden!