Olieudslip i Yemen kan komme til at koste op mod 140 milliarder kroner

Hvis den gamle supertanker FSO Safer ikke bliver tømt for olie, mener FN, at det kan komme til at koste op mod 141 milliarder danske kroner, at rydde det 'uundgåelige' olieudslip op. Illustration: CEOBS

Ud for Yemens kyst ligger en gammel olietanker kaldet FSO Safer.

På det gamle skib findes der 1,1 millioner tønder råolie, som FN nu advarer om vil spilde ud i havet før eller siden. Ifølge France24 mener FN, at det kommer til at koste i omegnen af 20 milliarder dollars eller lige knap 141 milliarder kroner at rydde op efter et eventuelt olieudslip.

Skibet har tjent som flydende olietank, men har på grund af krigen i Yemen været utilgængelig, da det ligger ud for Hodaida-havnen, der siden 2015 har været besat af oprørsstyrker.

»Vores nylige tur på FSO Safer med tekniske eksperter indikerer, at skibet uundgåeligt vil falde fra hinanden,« fortæller FN’s humanitære koordinator for Yemen, David Gressly, til France24.

»Konsekvenserne af et udslip vil være katastrofale. Effekten på miljøet ville være enorm. Vores estimat er, at der ville blive brugt 20 milliarder dollars bare på at rydde op efter udslippet,« fortsætter han.

Udmeldingen kommer forud for en konference i Holland, hvor FN sammen med en række aktørstater vil planlægge, hvordan man kan komme olieudslippet i forkøbet.

Forrige måned anmodede FN om 80 millioner dollars - 563 millioner kroner - til at gå i gang med det forebyggende arbejde.

Ifølge France24 skal de 80 millioner dollars bruges på den første af to etaper i oprydningsarbejdet, hvis formål er at pumpe olien ud af FSO Safer over i en ny midlertidig beholder. FN estimerer, at den samlede pris for operationen bliver 144 millioner dollars, ca. en milliard danske kroner.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der må da være nogen der ejer lasten, de er vel interessrede i at sælge den til en der vil sejle den væk. Er der ikke så mange krigsskibe i Rødehavet at de kan holde nogle oprørere på land fra at genere en transport til en anden havn. Hvad med den kongelige ildsprudende danske krigsmarine nu hvor vi ikke jagter pirater ved vestafrika.

  • 13
  • 1

OT:

Hvad er det for en anordning i stævnen med en masse ankerkæder hæftet på?

  • 0
  • 0

Det er for at skibet kan svaje for vejr og strøm, det bruges jo som lagertank og ikke som skib.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten