Oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf har sendt chokbølger langt ind i oliebranchen, også i Norge, der ellers betragtes som et land med strenge regler og høj sikkerhedskultur blandt operatørerne.
Alligevel er den norske oliebranche forberedt på, at oliekatastrofen fører til ændringer i både reglerne, operationel praksis og i teknologi.
Og det kan den også roligt være, sagde den norske miljøminister Erik Solheim (SV) tidligere i dag under en høringskonference i Svolvær, hvor han udmalede et norsk katastrofescenario:
»Et olieudslip som i Golfen ville dække hele kysten fra Bodø til Tromsø, deriblandt Lofoten, Vesterålen og Senja samt et stort havområde. Udslippet dækker 200.000 kvadratkilometer, omkring to tredjedele af det norske fastland,« sagde Erik Solheim.
Ministeren forudså, ifølge Teknisk Ukeblad, at en tilsvarende katastrofe kan ske på norsk sokkel:
»Det var ikke noget obskurt baggårdsselskab i en bananrepublik, men BP, et af de mest velrenommerede olieselskaber i verden.«
Held forhindrede norsk miljøkatastrofe
For også i Norge har sikkerheden, ifølge Teknisk Ukeblad, store huller. Petroleumstilsynet vurderer, at det kun er held, der har forhindret en miljøkatastrofe på norsk sokkel i at ske de senere år.
I 2004 var det lige ved at gå rigtig galt.
Et overraskende stort gasudslip efter boring i en gammel, nedlukket brønd på Snorre A-platformen på Norges ottendestørste felt fik en søndag nat for seks år siden Statoil til at evakuere alle, bortset fra en modig kerne af 36 teknikere og sikkerhedsfolk.
Havde den sikkerhedsansvarlige fulgt retningslinjerne og evakueret platformen totalt, kunne gassen have forårsaget en eksplosionsagtig brand, der kunne have brændt i månedsvis. Branden ville sandsynligvis have sendt platformen på kollissionskurs mod et halvthundrede oliebrønde.
I stedet lykkedes det de modige mennesker på platformen at "aflive" brønden ved at pumpe tungt boreslam ind i lækken med højt tryk.
