Oliestat bygger verdens første CO2-fri by

Verdens første CO2-frie by kan efter planen slå dørene op for indbyggerne i slutningen af 2009. Byen, navngivet Masdar City, skal ligge i det pulserende arabiske emirat Abu Dhabi.

Biler er bandlyst, så i stedet skal de 50.000 beboere cykle, spadsere eller komme rundt i den seks kvadratkilometer store by med en letbane. Energien skal udelukkende komme fra solcellepaneler, vindmøller eller genanvendelse af affald.

Maden skal være økologisk og i videst muligt omfang selvdyrket. Befolkningen skal vænne sig til, at al vand skal genbruges, og de kun må anvende den halve mængde i forhold til en gennemsnitlig emirats forbrug.

USA's præsident George W. Bush besøger en udstilling om Masdar City sammen med kronprins Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan(t.v.) og udenrigsminister Condoleezza Rice. (Foto: Eric Draper/ The White House) Illustration: Eric Draper

Bag projektet står Masdar Initiative med Sultan al Jaber i spidsen.

»Vi forsøger ikke at erstatte vor gas- og oliesektor, men snarere at forlænge livslængden på dem og finde alternativer for fremtiden,« siger Sultan al Jaber i en pressemeddelelse.

Masdar City har allerede fået Verdensnaturfonden WWF's godkendelse til et samarbejde, og det schweiziske bankvæsen hjælper med at oprette en fond, der skal skyde 1,25 milliarder kroner i grønne energitiltag i byen.

Hensigten er, at beboerne overvejende skal være studerende og nye eller multiinternationale firmaer, hvis medarbejdere dels vil leve et CO2-frit liv, dels videreudvikle viden om miljømæssige tiltag.

USA's præsident, George W. Bush, besøgte i mandags Abu Dhabi for at høre mere om projektet. Han udtrykte begejstring med ordlyden om, at »med Masdar kan hele verden lære, hvad der virker, og hvad der ikke virker«.

Præsidenten hæftede sig især ved samarbejdet med flere amerikanske selskaber og uddannelsesinstitutioner, herunder Masdar Citys Institute of Science and Technology (MIST), regionens første videregående uddannelse med fokus på energi og bæredygtighed, som samarbejder med Massachusetts Institute of Technology(MIT).

Dokumentation

The Masdar Initiative

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg savner et par linier om, hvor energien kommer fra, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser, - f.eks. lidt om, hvad der menes med "genanvendelse af affald", hvis det er det, der er forklaringen.

  • 0
  • 0

Det er en god ide at lave lavenergibyer i en ørkenstat men Masdar er den sædvanlige super dyre spøgelsesby fremgang som de altid hopper på. Istedet skulle de lave nogle projekter som er omkostningsoptimerede så det kan anvendes for den reelle befolkning. Måske en letvægts solfilms 'teltkonstruktion' som kunne dække byområder og dramatisk reducere indstrålingen og behovet for aircon. Hvis man bygger ved havet og fjerner over 90% af solindstrålingen så kan det være som dag og nat i forhold til den grusomme bare ørken. Det kunne gøre deres lande helt tålelige og gøre dem istand til at være meget mere succesrige. Kombineret med letvægts elbiler og lidt isolering så kunne det være en fantastisk forbedring af deres samfund. Noget der også har en fremtid når deres olie er løbet tør.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten