Olieselskaber investerer milliarder i at udbygge nordsøfelter

Den danske del af Nordsøen er hjemsted for en revitaliseret olie- og gasjagt, der tager til i de kommende år. Frem til 2015 forventer Energistyrelsen, at olieselskaberne samlet vil investere knap 40 milliarder kroner i at suge ekstra olie og gas op fra undergrunden.

»Det er et udtryk for en stor optimisme ved de danske felter,« siger Jan Harley Andersen, der er civilingeniør ved området for Energiindvinding i Energistyrelsen.

Energistyrelsen regner med, at der alene i år bliver brugt op mod 5,2 milliarder kroner på at udvikle de danske felter og sikre ny produktion. Men her stopper det ikke. Frem til og med 2013 vokser investeringerne med cirka 50 procent. Derefter forventer Energistyrelsen et lille fald, før det igen går løs i 2015 med investeringer for over ti milliarder kroner.

»Det er primært på grund af produktionsstart på Hejre-feltet. Det har betydelig indflydelse på de investeringer, vi regner med i den årlige opgørelse,« fortæller Jan Harley Andersen.

Firedoblet produktion

Operatøren på Hejre-feltet er Dong Exploration & Production (Dong E&P), som med 9 milliarder kroner er det selskab, der satser mest i den danske undergrund de kommende år.

»Vi er meget optimistiske og forventer at kunne firedoble vores produktion, når Hejre starter op. Det skal ses i kontrast til den reduktion, der ellers ses i Nordsøen,« siger Morten Aagesen, der er Senior Director i Dong E&P og ansvarlig for selskabets udbygning af danske felter.

Energistyrelsen behandler netop nu en ansøgning fra Dong om at udbygge Hejre-feltet, der er det første HPHT-oliefelt (højt tryk og høj temperatur), der udbygges på dansk område, blandt andet med et helt nyt offshore-anlæg og et nyt behandlingsanlæg i Fredericia. Det skal kunne tage den mellemfraktion af olie/gas, der forventes at strømme gennem nye rørledninger fra feltet, og som ikke kan behandles på eksisterende anlæg, fortæller Morten Aagesen.

Dong er også ved at evaluere resultaterne fra prøveboringerne på Solsort-feltet, hvor selskabet fandt olie i december sidste år. Morten Aagesen venter resultaterne klar om et års tid.

Også Maersk Oil har store forventninger til de danske felter. Det drejer sig blandt andet om store projekter som nye borerigge, der er velegnede til høj kapactitetsboring under vanskelige forhold som i Nordsøen.