Olieselskaber: Flydende havvind kan levere strøm til norske felter

Illustration: Equinor

Parterne bag to norske olie- og naturgasfelter, Snorre og Gullfaks, overvejer alvorligt at etablere en flydende havmøllepark, der skal forsyne de to felter med grøn strøm.

Og selvom investeringsbeslutningen endnu ikke er taget – som understreget i en pressemeddelelse fra operatøren Equinor (tidligere Statoil) – så har parterne nu valgt, hvilken norsk virksomhed der i givet fald skal stå for samling og montage af vindmøller og fundament på de otte flydende vindmøller, som parken kommer til at bestå af.

Læs også: Verdens første flydende havmøllepark åbnet i Skotland

De færdige møller bliver efter montagen trukket ud til feltet, hvor de vil blive forankret, forbundet og sat i drift.

Valget faldt på Wergeland Base i Gulen Industrihamn i regionen ved navn 'Sogn og Fjordane' nord for Bergen.

Sparer 200.000 ton CO2

Equinor og de øvrige partnere luftede allerede i august sidste år deres planer om at forsyne de i alt fem platforme på felterne med strøm fra flydende havmøller.

Læs også: Søgang forvirrer flydende vindmøller

Og projektet, der har fået navnet Hywind Tampen, kan ifølge samme pressemeddelelse blive verdens første projekt, hvor offshore vindmøller bruges til elektrificering af olie- og gasinstallationer.

Placering af Hywind Tampen vindmøllepark mellem de to felter, den skal forsyne med strøm. Illustration: Equinor

De 11 havmøller vil hver få en effekt på 8 MW og kan ifølge beregninger dække cirka 35 pct. af de fem platformes årlige elforbrug.

Læs også: Flydende havmøllepark på vej ved Skotland

Vindmøllestrømmen forventes at kunne reducere CO2-udledningen fra de fem olie- og gasplatforme på Snorre og Gullfaks-felterne med mere end 200.000 tons om året.

Læs også: Statoil sætter batteri på verdens største flydende havvindmøllepark

»Tampen-projektet vil yde et væsentligt bidrag til industriens mål om at reducere CO2-udledningen på norsk sokkel med 2,5 mio. ton om året fra 2020 til 2030,« siger Arne Sigve Nylund, der er Equinors Executive Vice President for Development and Production

Beslutning i løbet af 2019

Partnerne arbejder nu for at modne projektet mod en eventuel investeringsbeslutning i løbet af året.

»Det er et udfordrende projekt, der kræver optimering af de tekniske løsninger og yderligere omkostningsreduktioner, før partnerne kan træffe en investeringsbeslutning,« forklarer projektleder Olav-Bernt Haga fra Equinor i meddelelsen.

Læs også: Danskudviklet flydende havmøllefundament skal demonstreres i Norge

Hywind er et koncept for flydende havmøller, som Equinor har udviklet sammen med Siemens.

En Hywind-park er allerede sat i drift ud for Skotland og ser sådan ud:

Illustration: MI Grafik

Partnere I Hywind Tampen projektet er syv parter bag henholdsvis Gullfaks og Snorre-licensen, hvor Equinor begge steder er operatør.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

(Der er altså noget bizart i, at olie og gasindustrien har et mål om CO2-reduktion. Det var lige før jeg sad og ventede på, at de som alternativ havde udsigt til at overtage et udtjent fartøj drevet af A-kraft, som kunne ankres permanent op på samme position og levere strømmen.)

Når det er sagt: Kan ing.dk grave mere frem om hvor flydende havvindmøller står tekniske og økonomisk lige nu? Hvor meget er i støbeskeen rundt om i verden? Ovenstående projekt: Er der valgt vindmøller fordi man er økonomisk i nærheden af en fornuftig pris eller er det mere et prototypeprojekt?

Eller kan I få Stiesdals Blog til at komme med et indlæg?

  • 7
  • 2

Det koster godt 1 kwh at raffinere 1 L råolie. Hvad koster det i strøm at få 1 L råolie op fra undergrunden ?

  • 1
  • 0

sammenligne med den CO2 den producerede oli og gas vil udlede

Ja, man skal nok ikke tro at det handler om CO2, selvom Equinor lige har aflagt årsregnskab hvor Hywind er god reklame. Derimod er formålet nok, som med al anden aktivitet for store selskaber, at øge profitten. Oliebeholdningen falder efterhånden som man pumper op, trykket falder, og produktionen falder. Derfor pumper man renset vand ned i reservoiret, men det koster mere energi. Den ekstra energi plejer at komme ved at installere flere gasturbiner, men det er frygteligt dyrt at tabe indtægt mens platformen lukkes ned for installation. https://www.equinor.com/en/what-we-do/norw... se WAG

Men havmøller kan installeres mens platformen producerer. Det kan der være god økonomi i, mener Exxon https://energyfactor.exxonmobil.com/scienc... Hvis Equinor bare kan få det til at løbe rundt, kan det fungere som yderligere omkostningsreduktion af deres havmølleflydere, i forhold til den skotske gruppe, https://www.equinor.com/en/what-we-do/hywi... så en opskalering til fx 30 møller kan betale sig syd for England hvor elprisen er høj. Eller Californien, eller Japan eller...

  • 3
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten