Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Olieselskab planlægger boringer på land i Grønland

Det er i området kendt som Jameson Land i det østlige Grønland, at Greenland Gas and Oil A/S planlægger boringer. Billedet er fra Scoresbysund, der støder op til Jameson Land. Illustration: Adwo / Bigstock

Olieselskabet Greenland Gas and Oil A/S, der har base i London, ansøger nu om tilladelse til at bore i et nyt område på Jameson Land i det nordøstlige Grønland, hvor de i forvejen har adgang til at bore i to andre licensområder.

Det skriver Sermitsiaq.

»Vi har de senere år arbejdet tæt sammen med Geus og departementet for Erhverv og Energi i forhold til at opbygge en bedre forståelse af områdets geologi og miljø. Vi har nu samlet et komplet datasæt over området, der betyder, at vi kan rykke ind i projektets næste fase, hvor vi skal undersøge muligheden for at påbegynde boringer i Jameson Land i første kvartal af 2022,« siger bestyrelsesformand i selskabet Roderick McIllree til Sermitsiaq.

Greenland Gas and Oil A/S meddelte i starten af 2018, at de havde erhvervet, hvad der svarer til omtrent 21 millioner kroner til projektet. De to områder på Jameson Land, som man i forvejen har tilladelse til at bore i, består af henholdsvis 2.572 km² og 2.923 km² land.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Selvfølgelig skal der ikke bores efter mere olie, hverken på Grønland eller andre steder!

Husk på at Danmark hiver en masse olie op af nordsøen og indtægter derfra understøtter vores samfund. I den situation synes jeg det er lidt flot at pege finge af andre der forsøger at gøre det samme som vi har gjort i årevis og planlægger at gøre i mange år frem. Så vi burde feje for egen dør først.

  • 11
  • 10

21 millioner kroner til projektet

Jeg må sige det er et overraskende lille tal. Man kan ikke gøre ret meget i nordøstgrønland for de penge.

  • 10
  • 0

I vores kapitalistiske verden, trumfer profit alt andet!

Så ond så ond!

Og alle kapitalisterne er naturligvis enige om at gemme alt profitten i en schweizisk bankboks af mærket Franz Jäger fra Berlin hvor arbejder- og bondeklassen ikke kan få fat i den.

Eller er det sådan et kapitalisterne investerer i nye fabrikker og forbrugsgoder til dem selv og det skaber arbejdspladser og underlag for høj produktivitet og effektivitet i samfundet og er nøglen til vi har skabt det gode og trykke samfund vi har?

I don’t know.

  • 9
  • 4

"Husk på at Danmark hiver en masse olie op af nordsøen og indtægter derfra understøtter vores samfund. I den situation synes jeg det er lidt flot at pege finge af andre der forsøger at gøre det samme som vi har gjort i årevis og planlægger at gøre i mange år frem. Så vi burde feje for egen dør først."

Ja det har Danmark gjort, og ja der er stadig nogen på Christiansborg, der synes vi skal blive ved med det. Men derfor er der vel ingen grund til, at man risikerer miljøkatastrofer og yderligerere udledning af CO2, for at andre kan gøre det samme. Man skal kunne lære af sine fejl, og hvis det show vi har kørt mht forurening og CO2 udledning ikke er en fejl, så ved jeg ikke hvad er. At et land ikke har så mange penge, bør ikke give dem carte blanche til at svine. Hvis vi nu havde en regering, der ikke var atomforskrækket, så kunne de have postet penge i udvikling af tredjegenerations atomkraft. Det bruger mig bekendt thorium som brændsel, hvilket der findes i store mængder på Grønland. Der findes også masser af uran, men det må de jo heller ikke udnytte.

"Fint. Så skaf pengene til at købe licenserne og undlad at udnytte dem."

De licenser burde aldrig have været sat til salg. Ellers en god og konstruktiv kommentar...

  • 6
  • 9

En af disse er at brænde olie af, for at få varme....det er det et alt for værdifuldt materiale til. Det er en nem måde, men andre er ligeså gode Alle vor maskiner fra symaskiner til vindmøller kræver smøring. Ja og sidstnævnte anvender kevlar og epoxy som er olieprodukter i deres vinger, ligesom de fleste plastik arter er olie derivater. Så selvfølgelig skal man da bore efter olie, men brugen af det skal være til af andet end at frembringe CO2

  • 6
  • 4

Den 9 februar 2019, var der 414,27 ppm CO2 i luften, op med 5,28 ppm fra samme tid sidste år. Normalt stiger mængden af CO2 mellem 2 og 2,5 ppm pr år, men nu stiger det en lille bitte smule hurtigere.

Hvad vi end gør ved atmosfæren, så gør vi det forkert.

Heldigvis lukker vi ned for den dødsensfarlige atomkraft, som er CO2 fri, og som dræber ingen de sidste 30 år.

  • 9
  • 6

Du kan ikke lave om på mennesket, der skal være fordele ved forskellige aktiviteter, er der ikke det, går samfundet i stå. Klimaforandringerne sker så langsomt. Og det du fatter der efter din opfattelse er rigtig

John kunne du ikke stoppe med den der at alt er kapitalistenes skyld , samtidigt med at du er begavet og kan se og oplyst om at alle forsøg på at lave rene socalistiske stater har fejlet.

Stater der ikke bygger på kapitalisme i en eller anden form overlever ikke.....uanset de rigdomme landet er i besiddelse af.

Se på Venezuela fortiden en af verdens olierigeste lande, der tillader at deres borgere dør af sult. Den gode ( som både du og jeg mener kunne være gjort bedre) måde vi her i Norden har håndteret dette ved at have en styret Socialdemokratisme der har skulle levere varen, ellers.......

Kineserne kan takke Deng Xiaopings pragmatismiske indstilling og udsagn om at han var ligeglad med kattenes farve, bare de fangede mus.

  • 4
  • 7

Borerige betales normalt med leje pr. dag. Scoresbysund fjorden er kun farbar 2-3 mdr. pr år - resten af tiden er den fyldt med is.

Så at hyre en rig, sejle den til Østgrønland i et vindue på 3-4 mdr., samle riggen og gøre den driftklar, bore et hul, pakke riggen sammen igen og vente et år på at få riggen hjem.

Enten er man dum eller også er man sikker på at finde olie ....

  • 2
  • 1

Oliealderen ophører ikke fordi der ikke er olie, eller fordi nogle frelste af sidste dages hellige nægter at deltage.

Oliealderen hører op i den takt vi kan finde på noget andet og bedre, og indtil da bør Grønland naturligvis, ligesom Norge, deltage i olieudvindingen i det omfang der er penge til samfundet i det.

Stenalderen ophørte jo heller ikke fordi der manglede sten.

  • 11
  • 2

Men, ny efterforskning og udvinding er idioti!

- det må du nok hellere fortælle Modi, som åbenbart har 'fuldt kul på'! :)

The Narendra Modi government has opened 52 new coal mines since coming to power in May 2014 to fuel its flagship village and household electrification programmes without tripping the system, officials told TOI. These 52 mines represent 86% growth over the number of mines added in the five-year period between 2009 and 2014, when most projects were stuck in red tape,…

https://timesofindia.indiatimes.com/india/...

Nå, men kul er måske bedre end olie?? :)

  • 3
  • 2

Til alle jer som gerne vil bore lidt dyber ned i dette emne, kan jeg anbefale at I kigger på hjemmesiden: https://govmin.gl/ Som er den Grønlandske råstofmyndighedshjemmeside. Her kan man blandet andet læse, at det koster ca. 24.000 kr at få en efterforskningslicens til olie. De ca. 24.000 kr går til myndigssagsbehandling så selve licensen er gratis. Det er muligt at finde yderlige informationer her: https://naalakkersuisut.gl/da/Naalakkersui...

Jeg har selv moret mig med at skrive lidt om emnet. Du kan finde mine små artikler her: https://www.linkedin.com/pulse/20141122143...

https://www.linkedin.com/pulse/20141011130...

https://www.linkedin.com/pulse/20140925162...

https://www.linkedin.com/pulse/20140920131...

https://www.linkedin.com/pulse/20140919214...

Da der ikke endnu har blevet givet tilladelse til udnyttelse (drift) af et oliefelt, er miner blevet brugt til at beskrive de forskellige politiske og tekniske godkendelser.

  • 2
  • 0

Den er god nok: Profit hænger nøje sammen med demokratiets eksistens. Under alle andre styreformer er profit nemlig noget andet: Tyveri, korruption, konfiskation, vælg selv.

Så lad os glæde os over, at vi er nogle i verden der stadig er så heldige at leve i et regelret profitsamfund.

  • 1
  • 3

ikke endnu har blevet givet tilladelse til udnyttelse (drift) af et oliefelt

Tak for dit indlæg og for de 5 links, hvoraf især din første artikel ’Lidt om olieboringer i Grønland’ er interessant.

Du skriver nederst i dit indlæg, at der ikke er givet tilladelse til udnyttelse (drift) af et oliefelt. Ja, det er jo faktisk ikke korrekt. Der er udstedt et antal tilladelser (licenser) til efterforskning og udnyttelse af kulbrinter i Nordvestgrønland, Vestgrønland, Nordøstgrønland og Jameson Land. Disse licenser udgør den ydre ramme for selskabernes/operatørernes aktiviteter. Der er derimod (endnu) ikke gjort noget oliefund, og derfor heller ikke er afgrænset et oliefelt, som er erklæret kommercielt under de og de forudsætninger. Derfor foreligger der heller ikke nogen udbygningsplan, som kræver godkendelse af Naalakkersuisut. I råstofloven bruges følgende betegnelser: Man får en tilladelse til efterforskning og udnyttelse, og indeni den skal det arbejdsprogram for seismik og evt. boringer, som var en del af ansøgningen om at få en licens, godkendes. Tilsvarende skal en fyldestgørende plan for udnyttelsesforanstaltninger inden en nærmere fastsat tidsfrist indsendes med henblik på godkendelse.

Men der er vi slet ikke i dag. Tværtimod, må man nok i sandhedens interesse sige. Sagen er, at olieselskaberne efter de i alt 14 ’tørre’ huller, som du selv opremser, med stor sandsynlighed helt har opgivet at lede efter olie offshore i Nordvestgrønland og Vestgrønland. Det fremgår af den seneste licensoversigt, pr. 1. februar 2019, at processen vedrørende tilbagelevering af seks efterforskningslicenser (4 Vestgrønland og 2 Nordvestgrønland) er i gang. Det betyder, at tilbageleveringen for 3 af de oprindeligt 5 licenser/blokke i Nordvestgrønland allerede er afsluttet.

’Tilbageleveringen’ handler primært om at få selskaberne til at afleverede de indsamlede data, hvilket de er forpligtede til i medfør af efterforskningslicensen. Oversigten viser også, at der fortsat er 5 licenser i Nordøstgrønland i kraft (2 til Chevron, 2 til ENI, og 1 til Statoil) samt de 2 til Greenland Gas and Oil, onshore i Jameson Land.

Den første delperiode udløb med udgangen af 2018, og olieselskaberne skal forinden beslutte om de vil fortsætte til anden delperiode med betydelig skarpere krav til efterforskningsaktiviteterne, eller om de vil tilbagelevere licenserne til selvstyret. Det – ud fra en hver tænkelig målestok, lille ’olieselskab’ Greenland Gas and Oil, er tilsyneladende længst fremme med at annoncere om deres planer. Det handler givetvis om at tiltrække opmærksomhed – og ikke mindst kapital– fra større og mere velpolstrede olieselskaber. Om det lykkes, må tiden vise. Personligt håber jeg, at det lykkes at skrabe penge sammen til at få boret mindst 1 hul på Jameson Land.

Jeg var selv ret tæt på Jameson Land Version 1.0, hvor der i første halvdel af 1980erne var genforhandling af en gammel koncession fra 1952 med det amerikanske olieselskab Arco, der gennem en årrække havde været aktionær i Nordisk Mineselskab, der var indehaver af 1952-koncessionen. Et konsortium med Arco som operatør fik den 1. jan 1985 en ny koncession til efterforskning og udnyttelse af kulbrinter onshore i Jameson Land og Nordisk Mineselskab fik en håndfuld nye koncessioner til efterforskning af hårde mineraler i afgrænsede områder nord for Jameson Land.

Fem år, ca. 10.000 km seismik og xx millioner USD senere besluttede Arco at tilbagelevere koncessionen og de indsamlede data – uden at foretage en efterforskningsboring! Det er disse seismiske data, som Greenland Oil and Gas i de seneste 4-5 år har analyseret med nye metoder og teknikker for at finde 1-2 boremål. Nu er de altså ude og lede efter en partner, der kan få det til at ske.

  • 3
  • 0

Hej Mads Torben Christensen Når jeg skriver at der der ikke endnu har blevet givet tilladelse til udnyttelse (drift) af et oliefelt, Så skal det forståes således, at der ikke er er lavet en teknisk godkendelse, hvor myndighederne godkender et olieselskabs udnyttelsesplan (teknisk opbygningsplan) for at producere fra en olieforekomst. Altså en godkendelse af alle anlæg, udstyr og materialer, som skal benyttes for at kunne foretagen en produktion. Jeg er godt klar over at man på olie/gasområdet giver en efterforsknings- og udnyttelses tilladelse samtidiget da der eller er der ikke mange selskaber der vil benytte så mange penge på efterforskning, hvis de ikke kan være helt sikker på at få en udnyttelsestilladelse til de sammen område som der har brugt en masse penge på. Der er på nuværende tidspunkt ikke været et olie/gasprojekt som er nået ud over efterforskningsfasen, og det er derfor ikke til at sige hvad myndighederne har tænkt sig at gøre (hvilke krav som de vil stille), når der er et olie/gas projekt som skal overgå til udnyttelsefasen (opbygning af alle anlæg og faciliteterne)

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten