Olielækage på søkabel i Øresund fundet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Olielækage på søkabel i Øresund fundet

Illustration: Statnett

Fejlen på et af tre énfasede søkabler mellem Danmark og Sverige er nu blevet lokaliseret, oplyser Energinet i en pressemeddelelse.

Fejlen har medført læk af 9.000 liter olie i vandet ud for Hornbæk.

Ved fundet af lækagen har Energinet også kunnet konstatere, på hvilket af de énfasede kabler fejlen ligger, og et reservekabel er sat ind i stedet for det fejlramte.

Læs også: 35 år gammelt søkabel lækker olie nær Hornbæk

400 kV kabelsættet, der har en samlet el-transportkapacitet 1.300 MW i retning fra Sverige til Danmark, har de seneste dage har været koblet ud af hensyn til medarbejdersikkerheden.

Illustration: Energinet

To utætheder sad tæt

Fejlsøgningen, som har været i gang siden mandag, foregik ved hjælp af dykkere fra to skibe og en helikopter i luften.

Efter at vejret de seneste dage havde givet problemer, så lykkedes det altså torsdag at finde lækagen, som viste sig at stamme fra to utætheder i nærheden af hinanden.

Læs også: Grønt lys for 770 km kabel til England - plus det løse

Utæthederne befinder sig cirka 1 kilometer fra kysten ved Ellekilde Hage, nær Hornbæk.

Selve reparationen kræver, at kablet graves fri. Indtil da monterer man stålpyramider, der kan opsamle den udsivende olie.

9.000 liter olie lækket

Olie-lækagen blev konstateret søndag aften via en alarm på én af de to oliebeholdere i hver sin ende af kablet.

»Det er endnu for tidligt at sige, hvornår vi er færdige med at reparere kablet, men nu hvor lækagen er pinpointet, kan vi sætte reservekablet ind og opsamle olien,« siger driftsansvarlig hos Energinet Laith Issa.

Læs også: Olie-lækage lukker højspændingskabel til Tyskland

Søkablet indeholder olie, der fungerer som isolation. Olien er en mineralsk olie af typen T3550, der har en konsistens som madolie, og som nedbrydes over tid.

Energinet vurderer som nævnt, at der er sket et udslip på omkring 9.000 liter.

Det er endnu ikke klarlagt, hvad der har forårsaget lækagen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tre olietanke

Nu har jeg ikke meget forstand på søkabler, men hvorfor har man ikke en olietank for hvert kabel, det ville, ud fra almindelig idiotlogik, forenkle fejlsøgningen betydeligt.

  • 4
  • 1

De lange kabler til Norge er da jævnstrøm?


Kablerne til Norge kommer fra Jylland. Jylland + Fyn er på det centraleuropæiske net, mens Sjælland er på det skandinaviske net. Disse to net er ikke i fase. Kabler mellem Jylland og Norge er derfor nødt til at være jævnstrøm.

Kablerne mellem Sjælland og Sverige er derimod vekselstrøm, bl.a. fordi det er helt nødvendigt med kraftige vekselstrømsforbindelser for at holde Sjælland og Sverige i fase. Desuden er kablet 35 år gammelt; en jævnstrømsløsning ville have været uforholdsmæssig dyr.

  • 6
  • 0

Ja det passer fint det er vekselstrøm, det foretrækker man på korte afstande da der ikke et tab ved at konvertere til DC og tilbage til AC igen.
Det er rigtigt at alle 4 kabler til Norge "Skagerrak Forbindelsen" er HVDC og har en samlet effekt på ca 1 700 MW, det første blev lagt i 1976 (da jeg blev født) og jeg har selv været med til at lave det sidste Skagerrak 4 for ganske få år siden.
På så lange stræk spare man MANGE penge ved at lave det om til HVDC da man kun skal bruge 1 leder istedet for 3

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten