Oliejægere tror på fire millioner ton olie i Sønderjylland

Nordsøfonden og det statsejede polske energiselskab PGNiG går nu for alvor i gang med at jagte olie og gas i den sønderjyske undergrund.

Flere års seismiske analyser indikerer, at undergrunden kan gemme på op til fire millioner ton olie og knap én milliard kubikmeter gas.

»Overslag er behæftet med betydelig usikkerhed, men forventningen er, at vi finder olie og gas,« siger direktør i Nordsøfonden Peter Helmer Steen.

De geologiske strukturer er en del af et gammelt koralrev, der strækker sig helt ned over Østtyskland og Polen. Peter Helmer Steen kalder derfor boringen for en potentiel 'playåbner'.

»Hvis boringen kommer positivt ud, vil der være en række muligheder for at indvinde olie og gas i det sydlige Jylland, på Fyn og i det sydlige Sjælland,« siger han.

Netop nu er de to selskaber i gang med at forberede borepladsen. Herefter vil det tage en måned at bore ned til knap tre kilometers dybde, og først herefter ved de to selskaber med sikkerhed, om der rent faktisk er olie og gas - og om det er i mængder, der kan betale sig at udvinde.

»Lige som overslaget er behæftet med stor usikkerhed, er der en mulighed for, at den geologiske model ikke er rigtig, og at der slet ikke er olie i strukturen. Det ved vi omkring jul,« lyder det fra Peter Helmer Steen.

Nordsøfonden og det statsejede olie- og gasselskab PGNiG, der har været i Danmark siden årtusindskiftet, har foreløbig investeret cirka 30 millioner kroner i 3D-seismiske undersøgelser.

Dertil kommer selve boringerne, som vil koste minimum samme beløb, vurderer Peter Helmer Steen.

Finder de to selskaber olie, kan det blive den første olie- og gasindvinding på land i Danmark. Det er dog ikke den første prøveboring i Danmark.

Den seneste var i forsommeren 2011 i Givskud, hvor Nordsøfonden sammen med flere amerikanske selskaber borede efterforskningsboringen 'Løve 1' på nordsiden af koralrevet.

»Boringen viste spor af olie og gas, men ikke under forhold, der kan gøre det kommercielt,« fortæller Peter Helmer Steen.

Med et areal på knap 2.000 kvadratkilometer er licensen i Sønderjylland den femte største i Danmark, målt på areal. Nordsøfonden ejer 20 procent, mens PGNiG ejer de resterende 80 procent.

Dokumentation

Se liste over danske licenser

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

er jeg igen, IKKE forundret over den manglende Danske kunnen og gøren i, at undersøge egen undergrund og udvindingen af den, Tja..

  • 0
  • 0

Der er tidligere foretaget prøveboringer efter olie i Sønderjylland, blandt andet ved Skærbæk, omkring 1980+/-.

Hans Larsen

  • 0
  • 0

Da jeg sidst i 70'erne arbejdede i Tønder, var det forestående "olie-eventyr" på alles læber (og en våd drøm for lokale politikere og erhvervsfolk). Men der er faktisk blevet ledt efter olie i Sønderjylland siden sidst i 40'erne og muligvis før.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten