Oliefeberen hærger i Canada

Før var området dækket af grønne træer. Nu ligner det et månelandskab i sort-hvid.

Oliefeberen raser i Canada, og landskabet omkring de kolossale miner ved byen Fort McMurray i den vestlige del af landet ligner noget fra filmen Avatar, hvor mennesker plyndrer planeten Pandora for det værdifulde mineral Unobtanium.

Verdens største oliesandsforekomster findes under skov- og vådområderne ved Athabasca-floden i provinsen Alberta, og hvor naturfolk før jagede og fiskede, udvindes der nu olie.

Læs også: Sådan dampes olie op fra 60 m dybt oliesand

Industri over alt

»Det er så stort, at det er helt umuligt at forestille sig. Jeg fløj rundt i et lille fly i 3,5 time, og der var industri så langt, jeg kunne se,« siger norske Martin Normann fra Greenpeace.

Han besøgte minebyen Fort McMurray i Alberta tilbage i marts.

Biolog Simon Dyer fra det canadiske Pembina Institute tilføjer:

»Man skal op i luften. Det, man der ser, er store, åbne miner, der dækker mere end 600 kvadratkilometer i et landskab, der ellers er dækket af skov.«

Pembina Institute er en anerkendt canadisk miljøorganisation, der har udgivet en række rapporter om problemerne ved at udvinde olien fra sandet, og Simon Dyer leder indsatsen. At store olieselskaber er begyndt at tage for sig i oliesandet vidner om, at der er blevet langt mellem nye fund, lyder det.

»Oliesandet er et tydeligt symptom på, at vi løber tør for lettilgængelig olie,« siger Simon Dyer.

»Det er den olieproduktion, der har verdens hårdeste miljøkonsekvenser.«

Mere olie end i Saudi-Arabien

Til gengæld er der nok af den olie, der er grundlaget for det hele. Albertas afdeling for energi mener, at der i alt er svimlende 1.700 milliarder tønder olie fanget i sandet, hvoraf 174 milliarder tønder kan udvindes med nuværende teknologi, og 315 milliarder tønder forventes at kunne hentes op i fremtiden.

Til sammenligning regner man med, at Saudi-Arabien har omkring 264 milliarder tønder olie tilbage.

Men modsat Saudi-Arabien, hvor et sugerør i sandet får olien til at sprøjte ud, er det anderledes besværligt at udvinde olien i Canada.

Olien er klistret ind i sand og ligger under jord og skov, så for at producere en tønde olie i en mine, skal der fældes træer og typisk flyttes fire ton jord og sand, forklarer Simon Dyer.

Hvor det i Saudi-Arabien koster få dollar at producere en tønde råolie, koster det nemt det tidobbelte i Canada. Når oliesandet, der er hårdt om vinteren og tyktflydende om sommeren, er gravet op, køres det væk på tre etager høje ladvogne, inden olien ved hjælp af store mængder varmt vand og kaustisk soda vaskes ud af sandet.

For hver tønde olie, der produceres i de åbne miner, bruges der to til fire en halv gange så meget vand, som hentes i Athabasca-floden.

Når sandet udvindes i minerne, og olien adskilles fra sandet, står selskaberne tilbage med store mængder spildevand fyldt med olierester.

Det overskydende vand, der ikke kan genbruges, dumpes i store, kunstige søer, der dækker mere end 170 kvadratkilometer.

Efter planen skal de med tiden gendannes til deres naturlige tilstand, men det er aldrig sket, lyder det fra Simon Dyer.

»Og Athabasca-floden, som går gennem området, er blevet svinet til, og længere nede ad floden får folk cancer. Der er store moralske skrupler ved olieudvindingen,« siger siger civilingeniør og direktør i Cometas, Jens Husted Kjær, der udvikler vandrensningsudstyr.

Han henviser til en undersøgelse, som er blevet sat i gang, efter at der er blevet rapporteret om forhøjede kræftrater.

Størstedelen skal dampes op

Det er dog kun omkring 20 pct. af olien i Albertas sand, der ligger så tæt på overfladen, at den kan udvindes i åbne miner.

80 pct. af olien ligger mere end 60 meter under jorden og uden for gravkøernes rækkevidde, så her kræver det ingeniørsnilde at få den op.

Den mest almindelige måde at udvinde den dybt begravede olie på, er ved at sende vanddamp ned i jorden - in-situ eller 'på stedet' - så oliesandet bliver flydende og mulig at pumpe op.

Det skæmmer ikke området på samme måde som de åbne miner, hvor træerne fældes, men processen er op til dobbelt så energikrævende som minedriften, og anlæggene trækker rørledninger og veje gennem skoven, så den splittes op i mindre sammenhængende dele.

Energien til at opvarme vandet kommer fra afbrænding af naturgas, og det giver lokale problemer med syreregn.

Skaber økonomisk velstand

På trods af de miljømæssige konsekvenser støtter regeringen i Alberta op om oliesandsindustrien, der har en række skattefordele. Tal fra juli viser da også, at Alberta har landets højeste beskæftigelse, og det får industrien en stor del af æren for.

Gennemsnitslønningerne er højere end i andre dele af landet, og i Fort McMurray er folk strømmet til.

»Det er sådan et Klondyke-område. I Fort McMurray var det først 10.000, så 30.000 og nu 100.000 folk,« siger Jens Husted Kjær fra Cometas.

Indbyggerne i minebyen er da heller ikke overraskende tilhængere af industrien, der sikrer arbejde og god løn.

Til gengæld tyder noget på, at eksplosionen i nye projekter har gjort, at folk mener, det måske er på tide at sætte tempoet lidt ned.

En undersøgelse fra Pembina-instituttet fra 2007 viser, at 71 pct. af indbyggerne i provinsen mente, at nye projekter skulle stoppes, indtil de miljømæssige konsekvenser er afklaret. Det blev afvist af provinsregeringen.

Mens der i dag produceres omkring 1,3 millioner tønder olie om dagen ved Athabasca, forventes det tal at stige til omkring det tredobbelte i 2020.

Forkortet - læs hele artiklen i den trykte udgave af Ingeniøren.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er 157 liter i en "barrel of oil"

En liter pris på 5,5 svarer til oliepris på 858 kr pr tønde, eller med dagens dollarkurs 148 dollar per barrel.

Det er mindst dobbelt så dyrt som canada's oil sand

 • 0
 • 0

...udvinde mere fossilt brændstof, er det da altid noget, at det ikke bidrager til pengestrøm til de, midt sagt, problematiske regimer i mellemøsten.

"Terrorfrit brændstof", som visse amerikanere plejer at sige.

Har lige sat mit lille solcelleanlæg til, efter flytning, og selvom det ikke batter meget at smide 120 Wp ind på lysnettet via min Soladin 120 inverter, er det da en rar fornemmelse alligevel :-)

Mvh Rune

 • 0
 • 0

Prisen for at fremstille en liter Canada olie er ca. 10 gange højere end den fra Saudi A. Jeg tænker på om det brændstof fra Risø snildt kunne konkurrerer men Canada olien

Link til Risøbenzinen.

http://ing.dk/artikel/110627-risoe-paa-vej...

Hvor hurtigt kan man fremstille olien med Risømetoden? Der nævnes 1,3 millioner tønder om dagen fra Canada, og en forventet tredobling i 2020

 • 0
 • 0

Jeg har ikke medtaget refineringsomkostninger, fordi det var unødvendig for at vise dig økonomien i din udtalelse.

Afgifterne er ikke medtaget for hverken oliesandet eller risø, apple and apples.

Risø's benzin er stadig mindst dobbelt så dyrt.

 • 0
 • 0

Det er ligegyldigt hvad vi går og forsøger at bilde os selv ind, så kan vi sgu ikke bare lade lortet ligge. Vi er afhængige af olien, og indtil det er overstået, så vil al tilgængelig olie blive udvundet.

Hvis det betyder masseødelæggelse af naturområder, så må vi bare håbe at vi ikke finder noget på nogle steder som reelt er vigtige for jordens økosystem.

 • 0
 • 0

Det der forkommer mig underligt, er, at hvis Exxon Valdez var strandet inde midt i landet, og 257.000 tønder olien var løbet ud i sandet, ville der ikke være nogen, der var i tvivl om, at området skulle renses for olie for ejerens (Exxon) regning.

Når man så ønsker at rense jorden for 315.000.000.000 tønder olie, som allerede er der, er det pludselig en naturkatastrofe?

Ja, selvfølgelig, for olien lå jo ikke på overfladen, men et stykke nede i jorden hvor der alligevel ikke vokser planter. Vi mennesker fælder så planterne, graver en hel del jord væk, og så fjerner vi oliesandet. Desuden så bruger vi masser af vand og kemikalier som ikke naturligt er i området i de mængder til at fjerne olien fra sandet. Det er katastrofen.

 • 0
 • 0

Man skriver: "Albertas afdeling for energi mener, at der i alt er svimlende 1.700 milliarder tønder olie fanget i sandet, hvoraf 174 milliarder tønder kan udvindes med nuværende teknologi, og 315 milliarder tønder forventes at kunne hentes op i fremtiden. Til sammenligning regner man med, at Saudi-Arabien har omkring 264 milliarder tønder olie tilbage."

Jeg spørger: - Hvorfor stiller man ikke krav på at få rent sand og rent vand som i Golfen? - Så får man også 6 gange mere olje end der findes tilbage i Saudi! - Koste hvad det vil, hilser Tyge

 • 0
 • 0

Jeg spørger: - Hvorfor stiller man ikke krav på at få rent sand og rent vand som i Golfen? - Så får man også 6 gange mere olje end der findes tilbage i Saudi! - Koste hvad det vil, hilser Tyge

..nej sådan kan man skam ikke sige ;-)

Hvis sandet er olieholdigt er det Mother Gaia's mening at det så skal være i al evighed - hvis Canada nu vælger at udvinde olien må man senere kræve at de genopretter naturens orden og igen value adder sandet med olie ;-)

 • 0
 • 0

Nr.1 Er der mere end saudi arabien har idag eller før olie udvindingen gik igang? Nr.2 Saudi arabien opskrev deres reserver (sammen med en række andre lande på udelukkende bureakratisk grundlag) er disse talt med? Nr.3 Saudi arabien samt en lang række andre suspekte lande har ikke nedskrevet deres reserver, men på magisk vis holdt dem TOTALT uændret i de sidste 30 år på trods af udvinding, hvordan forklares dette? Nr.4 Vi bruger cirka 80millioner tønder om dagen på global basis. Saudi arabien har 267 milliarder tønder. Det betyder at hvis 100% kan udvindes så er der til 9 år. Det kan man naturligvis ikke. Der er med andre ord til 5 år... MEN MEN MEN - så skal man lige tænke på EROEI. Og den er enormt dårlig på tar-sands. De estimater jeg har læst mig til lyder på cirka 8 tønder udgift per 10 tønder udvundet. Hvor, som artikel nævner, saudi arabien er det bare at stikke et sugerør i sandet eller 1 til 10 tønder. Dvs. at den olie som rent faktisk er i overskud svarer til omkring 1/10 efter udgifter til udvinding af saudi arabien - eller 0.3 år... Er det ikke bare flot???

Så det kan man ikke bruge til noget - udover at sikre et enormt svineri.

 • 0
 • 0

Så læs der for helvede hvad jeg skriver.. de 849 kr var hvad risø's benzin koster, ikke canada's olie.. hold da ferien

Herregud en indigneret sut

 • 0
 • 0

Oki men hvad er så prisen på den olie canadierne henter op pr tønde ??

Nu må den helst ikke være over 858 kr (148 $) pr. tønde. Er den det kan det ikke betale sig i forhold til den påstået Risøolie.

Du kan godt regne med at den er markant lavere end det. I en anden artikel om emnet kunne man læse at de tidligere har stoppet projekter ved en handelspris på 35$/tønde, men ved 80$ damper de derudaf.

Link:

http://ing.dk/artikel/110938-danmark-kan-s...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten