Olieboring satte ustoppelig muddervulkan i gang

En ny rapport slår fast, at muddervulkanen Lusi i Indonesien, som gennem to år har oversvømmet store landområder og fem byer med stinkende mudder og fordrevet 30.000 indbyggere, blev startet af olieboreselskabet Lapinda.

Selskabet har forsvaret sig med, at et nærliggende jordskælv, som to dage før muddervulkanen brød igennem jordoverfladen, var den udløsende årsag.

Men den nyeste rapport, som er udfærdiget af engelske, amerikanske, australske og indonesiske forskere, lader ingen tvivl tilbage. Jordskælvet på 6,4 Richter var for svagt, og det var over 250 km væk. De anser det dermed for helt usandsynligt, at skælvet kunne have bidraget væsentligt til ulykken. Forskerne anser det for 99 procent sikkert, at olieselskabets uforsigtige boring er den direkte årsag til de enorme ødelæggelser.

Der er dog ikke fuldstændig enighed blandt alle geologiske videnskabsmænd. Den norske professor Adriano Mazzini mener således ikke, det kan afvises, at naturlige forhold har startet vulkanen.

Muddervulkanen Lusi har sit navn fra to ord, "Lumpur", som betyder mudder, og "Sidoarjo", som er navnet på den by, der først blev begravet i mudder. Den gik i udbrud, da jordskorpen brast under trykket fra et vandførende lag 29. maj 2006.

Boreselskabet borede først ned gennem en kilometer mudder med et overtryk. Derpå videre 1,3 km ned gennem et lag med skiftevis sandlag og mudderlag.

Hvad der skete derpå, er ikke helt fastslået. Men forskere mener, at boringen derpå er fortsat ned gennem et velkendt limstenslag, som kaldes Kujung Formation, hvor trykket er så højt som 48 MPa (megapascal), svarende til 6970 psi.

Gennembruddet til det trykfyldte område har udløst et "spark" i lagene, som har fået revner til at opstå i de overliggende lag. Olieselskabet Lapinda har selv registreret denne hurtige trykændring, da det nåede 2834 meters dybde og begyndte at trække boret op.

Der skete derpå et "blow-out", hvor vand og klippestykker sprængte sig vej op gennem jordskorpen og de ustabile, øvre mudderlag. Så var vejen banet, og vandtrykket nedefra skabte muddervulkanen.

Nu, da krateret er blevet så stort, at der dagligt vælter 180.000 kubikmeter mudder op, er der ingen vej tilbage. Revnerne vokser og breder sig, og vulkanen ser ud til at kunne fortsætte sine ødelæggelser, så længe der er vand i undergrunden og mudder ved overfladen.

En overfladezone på 22 kvadratkilometer synker mellem 1-4 cm i døgnet og fodrer vulkanen med nyt jordmateriale til det opstigende grundvand. Overfladesænkningen har fået en naturgasledning til at briste. Det medførte en voldsom eksplosion, som dræbte 13 personer. 25 fabrikker er blevet forladt, og rismarkerne i hele området er opgivet.

Der er har ikke tidligere været muddervulkaner i området. Men forskere mener, at når sådan en først er startet, kan den ikke stoppes igen. Den bliver selvforstærkende.

Dokumentation

Artikel i UCBerkeley News
Artikel i The Geological Society
Artikel fra University of Oslo
Seneste forskerrapport (kræver betaling)
Mazzinis rapport fra september 2007

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

7°31'38.99"S 112°42'41.52"E På Google Earth kan man se hvordan de leder mudderet ud i det nærliggende delta 15 km væk.

 • 0
 • 0

http://tinyurl.com/426buv gammelt billede, Jakobs link til http://www.crisp.nus.edu.sg/coverages/mudf... viser noget af udviklingen. Lidt heldigt at der er en flod lige ved siden af til at skylle noget af mudderet væk. Mon der er lavet beregninger på hvor langt ud kysten vil flytte sig og hvor hurtigt ? Det er i forvejen et lavlands/lavvands-område at dømme efter højdefarverne. I et så befolkningstæt område kan mudderet forhåbentlig dyrkes efter nogle år. Hvad indad tabes, skal udad vindes.

Floden bliver brun lige ved vulkanen. Havet er måske også brunt, der er mange forskellige billeder sat sammen lige der i forskellige zooms.

 • 0
 • 0

Et tilsvarende uheld skulle være fundet sted i Brunei. Muddervulkanen har foreløbig været i udbrud i lidt over 25 år. Det er ikke lykkedes for mig at finde noget om det, heller ikke på Google Erath

 • 0
 • 0

Tja, endnu en god grund til at stoppe al søgen efter olie...men lad nu bare nogle millioner mennesker blive hjemløse og kæmpe landområder ubeboelige - så vil man straks sige at der skal søges efter mere olie for at "betale" for skaderne...logik for burhøns...eller imbicile...

 • 0
 • 0

Der er nu mange andre grunde til at bore nær overfladen end olie og gas.

Grundvandsboringer kan være udfordrende for akkurat de samme grunde. Det samme kan boringer der bruges til deponering eller boringer beregnet på jordvarme kredsløb.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten