Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Olieboring i Arktis: Obama siger nej - Grønland siger ja

Nyheden om, at Barack Obama havde benyttet sig af en lov fra forrige årtusinde til at bremse fremtidige olieboringer i dele af de amerikanske have, blev delt livligt i går.

Og nyheden blev modtaget med delte meninger. Branchen var selvsagt rasende, hvorimod miljøorganisationer verden over, klappede i hænderne og lovpriste Barack Obamas og den canadiske premierminister Justin Trudeaus mod.

Læs også: Obama parat til at blokere for olieudvinding i Arktis

Men træerne vokser ikke ind i himlen. Senere i går kunne det Grønlandske medie Sermitsiaq berette, at den grønlandske pendant til Folketinget, Naalakkersuisut, ikke går i USA og Canadas fodspor om en beskyttelse af de arktiske farvande.

Erklæringen om at fortsætte med at sælge licenser kommer, efter at Verdensnaturfonden, WWF, opfordrede Grønland til at følge trop.

Og det er noget der ærger Greenpeeace, der meget gerne havde set Grønland følge de gode takter.

»Det er utroligt ærgerligt, at Grønland ikke hægter sig på de gode takter, Nordamerika har lagt for dagen. Jeg synes, at de skylder at tage stilling til de begrundelser, der ligger til grund for Obama og Trudeaus forbud,« fortæller Sune Scheller, der er projektleder i Greenpeace.

Begrundelserne Sune Scheller henviser til er blandt andet de risici, der er forbundet med at bore efter olie i de arktiske have herunder de svært tilgængelige områder, mørket, kulden og den konstante tilstedeværelse af is. Derudover henviser han til det videnskabelige grundlag.

Fejlslagen strategi fra 2014

Naalakkersuisoq for råstoffer, Múte Bourup Egede (IA) fastslår over for det grønlandske medie Sermitsiaq, at det ikke kommer til at ske i nærmeste fremtid.

»Vi har en olie- og mineralstrategi, som Naalakkersuisut agter at følge,« siger han.

Den strategi som Múte Bourup Egede henviser til, trådte i kraft i 2014 og gør sig gældende frem til 2018. Af den kan man læse sort på hvidt, at man regner med, at olie er en vigtig indtægtskilde for landet i fremtiden.

Sune Scheller kan slet ikke forstå, at det grønlandske departement for råstoffer, med Múte Bourup Egede i spidsen, stadig forfølger den strategi.

»Det virker meget underligt, at man klynger sig så hårdnakket til den her fejlslagne strategi. Der blev lovet guld og grønne skove, men faktum er, at der ikke har været nogle prøveboringer siden 2011, og der er heller ikke planlagt nogle i 2017,« fortæller Sune Scheller.

Drop drømmen om sort guld

Hvor Obama og Trudeau stopper salget af nye licenser, fremgår det af den grønlandske strategi, at der næste år skal udbydes licensblokke i Baffin-bugten, Davis Strædet vest for Nuuk, Jameson Land, Nuussuaq halvøen, Sydgrønland og Sydvestgrønland.

Et udbud som blandt andet WWF kritiserer.

Múte Bourup Egede, fortæller at han tager kritikken til efterretning, men oplyser samtidigt, at han agter at følge strategien indtil den udløber ultimo 2018.

I Greenpeace opfordrer de Grønland til at lægge drømmen bag sig og i stedet kaste deres kræfter i andre hverv.

"Vi opfordrer helt klart Grønland til at begrave ideen om en guldrandet indtægtskilde i form olie. De burde i stedet satse på fiskeindustrien" fortæller Sune Scheller og fortsætter:

»Grønland burde udvikle deres fiskeindustri frem for at true den. De har i fiskeriet et stort erhverv, der skaber mange arbejdspladser. Hvis de begynder at bore efter olie, så skader de den industri.«

Sune Scheller mener endvidere, at der er mulighed for at udvikle turismen i Grønland i en positiv retning.

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"I Greenpeace opfordrer de Grønland til at lægge drømmen bag sig og i stedet kaste deres kræfter i andre hverv." Fint nok hvis GP så ved handling viste at det virkede. Men gad vide om Grønland så ikke kunne blive anklaget for at overfiske.

  • 4
  • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten