Olie-lækage lukker højspændingskabel til Tyskland
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Olie-lækage lukker højspændingskabel til Tyskland

En revne på under et par centimeter i en kabelmuffe på bunden af Østersøen betyder, at et Kontek-kablet, der kan overføre 513 MW mellem Danmark og Tyskland, må afbrydes i tre uger, mens det bliver repareret.

Revnen er årsag til et mindre olieudslip. Kablet lækker mellem 10 og 20 liter olie i døgnet, men Energinet.dk har fået anbragt en slags stålpyramide over kabelmuffen for at opsamle olien.

Stålpyramiden måler to gang seks meter og er anbragt af dykkere fra firmaet JD-Contractor. På pyramiden er anbragt en studs, som gør det muligt for dykkerne at tappe olien af med jævne mellemrum og føre det op til overfladen, så det ikke forurener Østersøen.

Lækagen er sket på den 150 kilometer lange Kontek-forbindelse, der strækker sig fra Bjæverskov, midt på Sjælland til Bentwisch tæt ved Rostock. Olieudslippet finder sted tre kilometer syd for Gedser på otte meter vand.

Revne i kabel er vokset gradvist

Det undersøiske kabel består af kabelstykker på 1000 meter, som er samlet med kabelmuffer. Kablets kobberledninger er omgivet af en isolering bestående af papir vædet med olie som holdes under et tryk på mellem 1 og 6 bar. Isoleringen og trykket sikrer et minimalt tab.

Ifølge civilingeniør Søren Krüger Olsen fra Energinet.dk er det uvist, hvor lang tid kablet har lækket, men han vurderer, at revnen gradvist har udviklet sig fra en minimal revne til en flænge på en til to centimeter.

I løbet af vinteren konstaterede Energinet.dk, at trykket i kablet var faldet og pumpede derfor ekstra olie ind. I første omgang regnede teknikerne med, at det lave tryk skyldtes, at der ikke var hældt tilstrækkeligt olie på kablet under sidste års reparation. Den fandt sted, efter et anker fra et skib på Rostock Red havde ødelagt kablet.

»Men vi måtte konstaterer, at trykket faldt for meget, og derfor måtte forklaringen være en lækage,« siger Søren Krüger Olsen.

Tyskerne kan se frem til dyrere strøm

Efter kabelbruddet nytårsaftensdag 2006 steg strømpriserne i Danmark, fordi det var umuligt at importere billig strøm fra Tyskland. Men som situationen ser ud nu, så vil tyskerne komme til at lide under højere elpriser under reparationen fra 21. februar til 16. marts.

Siden nytår har Tyskland nemlig importeret billig strøm fra Sverige via Danmark, fordi strømpriserne i Tyskland er høje.

»Hvis der ikke sker andre ting, så vil kabelbruddet ikke hæve prisen på strøm i Danmark. Men det er svært at spå om,« siger Lene Sonne, marketingsdirektør i Energinet.dk.

Reparationen af kablet bliver udført fra kabelfartøjet HP Lading fra JD-Contractor, og selve kabelarbejdet udføres af NKT Cables.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først