OLED-skærme på vej til at blive printet i et enkelt lag

11. juli 2019 kl. 15:5411
OLED-skærme på vej til at blive printet i et enkelt lag
OLED-prototypen i et lag viser logoet fra Max-Planck-Instituts für Polymerforschung (MPI-P) Illustration: MPI-P.
Tyske forskere har udviklet en prototype af en organisk lysdiode med kun et organisk-halvleder-lag. Den nye metode kan skubbe på udviklingen mod printbare OLED-skærme.
Artiklen er ældre end 30 dage

Er du på jagt efter en ny OLED-skærm, enten til dit tv i stuen eller din smartphone, så har du flere forskellige mærker og brands at vælge i mellem. Men de er stort set alle produceret i enten Sydkorea eller Kina af elektronikgiganterne LG og Samsung.

I dag er det eksempelvis kun sydkoreanske LG Display der kan masseproducere OLED-tv-paneler fra sine to fabrikker, en i Sydkorea og en ny i Kina, som netop er åbnet og har kostet svimlende 25 milliarder kroner.

Det skyldes blandt andet, at fremstillingsprocessen der ligger bag OLED, er enormt kompleks, hvor op til syv forskellige lag af organiske halvledere skal placeres oven på hinanden, som igen skal forbindes i et gigantisk netværk af millioner af pixels på en fladskærm.

Men nu har tyske polymer-forskere fra Max-Planck-Instituts für Polymerforschung (MPI-P) i Mainz præsenteret et nyt, aktivt princip, der kan reducere antallet af af organiske halvleder-lag fra syv til bare en enkelt lag, som får strøm tilført via to elektroder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første prototype kan allerede konkurrere med eksisterende produkter med hensyn til effekt og lysstyrke. Sådan lyder det fra Dr. Gert-Jan Wetzelaer, der sammen med sine kolleger i tyske Mainz har udgivet sine resultater i en videnskabelig artikel i Nature Photonics.

Læs også: Retningsbestemte pixels giver hologrammer du kan gå rundt om

Kan printes i et stykke

OLED står for organic light-emitting diodes, altså organiske lysdioder, og består af organiske komponenter, primært af kulstof, modsat de konventionelle LED-dioder, der også indeholder gallium. Det betyder, at OLED-komponenter ofte vil have en lavere lysstyrke og levetid, hvilket begrænser udbredelsen af OLED i både store fladskærme og mobiltelefoner, fordi komponenter er markant mere besværlige at håndtere.

De tyske forskere er lykkedes med at reducere den kompleksite med et lys-lag, der er baseret på det fysiske princip Thermally Activated Delayed Fluorescence (TADF). Princippet har været kendt i årtier og har været undersøgt til OLED de seneste ti år, fordi det kan bruges til effektivt at konvertere elektrisk energi til lys. På den måde mener de tyske polymer-forskere, at de kan undvære de omkostningstunge sjældne jordarter, der i dag bruges til fremstilling af eksisterende OLED-skærme for at kompensere for den lavere lysstyrke og levetid.

2.000 timers levetid

I Nature Photonics-artiklen beskriver forskerne, hvordan de i et eksperiment er lykkedes med at udsende lys med en styrke på 10.000 candela/m2 (SI-enheden for lysstyrke, red.), hvilket er 100 gange stærkere end eksisterende OLED-skærme og betragtes som en verdensrekord, blandt andet fordi de samtidig kunne måle en ekstern effektivitet på 19 procent, som er den procentvise mængde af elektrisk energi, der er konverteret til lys.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterfølgende har forskerne testet levetiden på OLED-prototypen, som de har kunne anvende i 2.000 timer, med en lysstyrke der er 10 gange de eksisterende skærme. Over de 2.000 timer faldt lysstyrken med 50 procent.

»Vi håber, at vi yderligere kan forbedre konceptet og opnå endnu længere levetider. Det vil gøre, at konceptet kan bruges til industrielle formål,« siger Jan Wetzelaer.

Ved at fremstille organiske lysdioder med en TADF-baseret metode forventer de tyske forskere, at de på sigt kan printe OLED-komponenter direkte i ét stykke fra en inkjet printer, fordi dioden bliver endimensionel. Dermed kan det blive muligt at fremstille små OLED-skærme placeret i eksempelvis tøj eller på andre bøjelige flader til en rimelig pris.

Læs også: Nye små OLED-skærme på tøjet kan klare en tur i vaskemaskinen

11 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
12. juli 2019 kl. 16:51

Og jeg læser dem på en iPad. Det er bare ikke særlig relevant

10
12. juli 2019 kl. 10:42

Det står ikke direkte, men jeg tror godt vi kan antage der er tale om en accelereret test.

Det er nemlig rigtig interessant, for hvis man havde prøvet noget tilsvarende med eksisterende skærme, så havde man nok ikke talt om 2000 timer, men måske ganske få timer, før den var uigenkaldeligt død.

Måske det ville være mere seriøst at forholde sig til resultatet, end bare ævle om det er useriøst.

Og produktionsmæssigt må der da være rigtig store perspektiver i det, da det ikke er nødvendigt at tale om tre dimensioner når skærmene skal printes.

9
12. juli 2019 kl. 09:07

Det er interessant med dette forskningsmæssige fremskridt, men det mest spændende bliver om teknologien vil blive udviklet og produceret i EU, eller om endnu en forskningsmæssig success bliver endnu en pind til vores samfundsmæssige ligkiste! Økonomerne vil have at der skal justeres på de økonomiske og arbejdsmarkedsmæssige skruer for at få EU ud af dødvandet, men det er i virkeligheden hvorvidt know how og forskningsresultater kommer os til gavn eller bliver implementeret i Kina, der på den lange bane er afgørende for vor fremtid!https://videnskabeligindsigt.blogspot.com/2011/10/byg-ikke-et-hus-pa-sand.html

4
11. juli 2019 kl. 19:49

Hej.

BOE - og sikkert også andre - forsker i print ved OLED-produktion. Så det er ikke kun tyske forskere, der arbejder med dette.

Det er LG Display, der laver alle de paneler, som både LG og andre TV-producenter bruger til ders OLED TV. Her i 2019 er vi kommet til cirka generation 6 / årgang 6 eller deromkring m..h.t. OLED TV. Og i 2019 ligger start-priserne på 55 tommer OLED TV på ca. 16.000 - 25.000 kr. Ligesom de andre år vil priserne falde hen over året, så et OLED TV der har en start-prise på 18.000 kr kan måske købes for kun 8-000-9.000 kr efter at det har været på markedet et stykke tid.

Der findes nu OLED-TV, der kan rulles sammen i en aflang kasse. Når man så vil se udsendelser rulles skærmen op og så kan man se udsendelser som på alle andre TV.

OLED TV har sortere / mørkere sort end de LCD-TV, som man af os har hjemme i stuerne. Lysstyrken (nits) på OLED TV er lavere end på de bedste LCD TV. Det er der dog flere nørder eller fagfolk, der ikke ser som et problem. OG det med lysstyrken er mere indviklet end som så.

OLED TV har HDR hvilket giver lysere lys m.m.

OLED TV kan få burn in, hvor et "billede / logo brænder sig fast". Så hvis man er uheldig kan man skimte et billed eller logo på et OLED TV, som ikke burde være der. Dette er en af grundene til, at jeg ikke vil have OLED TV.

I flere år har de mindste OLED TV været 55 tommer. Men nu er der skriverier om, at LG vil lave dem i 48 tommer om relativ kort tid. Det bliver spændende at følge.

Hvis man vil vide mere om OLED TV og Samsungs QLED TV og LCD-TV vil jeg foreslå at besøge Flatpanels, som jeg her linker til. Det er den beste side, som jeg kender. Under alle omstændighder skal man passe på med at tage mod råd fra personalet i Elgiganten, Power med mere, da de dels har økonomiske intersser, dels af og til kommer med forkerte oplysninger. Det er vi flere, der har erfaret.

Kærlig hilsen Jan Hervig Nielsen

3
11. juli 2019 kl. 19:18

2000 timer er jo ingenting, ikke

Læs videre:

med en lysstyrke der er 10 gange de eksisterende skærme

Det står ikke direkte, men jeg tror godt vi kan antage der er tale om en accelereret test.

2
11. juli 2019 kl. 19:03

Som jeg læser det, ser det ud til at de har kunnet opnå 2000 timer med fuld lysstyrke, som er noget man jo ikke har hele tiden til de fleste formål. Så med mindre skærmen står med fuld blus på - med hvid skærm, så skulle den gerne holde lidt længere. Men indrømmet at det umiddelbart ikke lyder af meget - men igen - det er en prototype.

1
11. juli 2019 kl. 18:17

2000 timer er jo ingenting, ikke noget seriøst.