En af medstifterne af Starship Robots (2014) er danske Janus Friis, som tidligere har stået bag get2net, KaZaA og Skype.
Fodgængere kan i fremtiden komme til at dele fortovene med selvkørende robotter, der skal aflevere mad, medicin og dagligvarer ved de danske husdøre.
Det er i øjeblikket ulovligt at bruge de selvkørende leverancerobotter på færdselslovens område i Danmark, men transportordførere i regeringen og Dansk Folkeparti bakker op om en ny forsøgsordning, der skal gøre det muligt for virksomheder at benytte sig af robotter til leveranceopgaver i stedet for varebiler.
Ifølge transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) kan de små robotter gøre leverancerne billigere og have en positiv effekt på både trængsel, trafikstøj og miljøpåvirkning i storbyerne.
»Markedet og teknologien er klar til, at vi på en sikkerhedsmæssigt forsvarlig måde kan afprøve små selvkørende leveranceenheder i Danmark. Så jeg er glad for, at vi er enige om at gå videre med udarbejdelsen af en forsøgsordning,« siger han i en pressemeddelelse.
I øjeblikket er ministeriet i gang med at undersøge rammerne for forsøgsordningen. Det indebærer blandt andet en fastsættelse af ansvarsfordelingen ved ulykker, regler for robotternes vægt og hastighedsbegrænsninger. Robotterne for forventes at køre med en hastighed på seks km/t.
Både i USA og Europa er der set eksempler på vareleverancer foretaget af selvkørende robotter.
I Tyskland og Holland køres en lille andel af fastfoodleverancerne fra eksempelvis Dominos ud med selvkørende robotter fra virksomheden Starship Robots.
En af medstifterne af Starship Robots (2014) er danske Janus Friis, som tidligere har stået bag get2net, KaZaA og Skype.
Om varerobot evner at sige " godmorgen, må du fortsat have en god dag " på en behersket og elskværdig måde, så hilser jeg den mere end velkommen, nede på gangstien en tidlig morgen.
Hvorfor tror nogen det er lettere at køre og navigere på fortove, end det er for selvkørende biler at køre på vejene. Der er stadig lysreguleringer der skal passeres, mennesker og cykler på smalle fortove. Periodisk er der vej/fortovsarbejde, trappeop og nedgange. Kan den overhovedet konkurrere med en cykel/knallertbud for 25 kr.
Hvorfor tror nogen det er lettere at køre og navigere på fortove, end det er for selvkørende biler at køre på vejene.
Den er da lige til højrebenet.
På vejene er der masser af bilførere, der lever i illusionen om egne og bils fortrinlige evner, resultatet skal så selvkørende biler forholde sig til, deri ligger udfordringen !.
Jeg har nok også større forventninger til dronelevering. Hvis de ellers kan undgå hinanden, er der ikke så meget at navigere udenom.
Flytter folk sig for en robot på cykelstien? Vil børn ikke lægge to mursten på hver side af robotten og grine? Jeg har svært ved at se en business case for andre end robot-producenten...
Flytter folk sig for en robot på cykelstien?
Er det ikke på fortovet, de skulle køre, eller mener du, at 'fortovet' også er cykelsti, da mange cyklister benytter det til at køre mod færdslen? (Se ofte på større veje med midterrabat) ;-)
Glæder mig til at se robotten aktivere portåbneren og selv kravle op på 3. sal med gigtmedicinen til fru Hansen.
Der kan ikke være meget i robotten - det bliver ikke pakkeposten den erstatter.
Jeg tror mere på et system, som lægges ned i vejene, eller under fortorvet. Da de lagde ny vej ned her i nærheden, blev der lagt to underjordiske tunneller ned til spildevand. De var rigeligt store til, at der vil kunne køre små biler i dem. Var man lidt fremsynet, kunne lægges tre ned, evt. med en strømskinne, så små biler med pakker, kunne køre ind i huset. Der vil kunne laves lagerpladser, kølepladser, og varmepladser, så man også vil kunne få bragt kølevarer og varme retter til døren. Hvorfor skal offentlig service begrænse sig til spildevand?
F.eks. når robotkøretøjet møder en barnevogn på et smalt fortov langs en kørebane. Hvem skal køre ud over fortovskanten og løbe risikoen - eller skal de begge vente for evigt?
Vareudbringende droner forekommer mere sandsynlige.
Sådan sagde alle i kloge hoveder sikkert også om Skype da det blev lanceret i 2003. Måske en god ide at studere folkene og teknologien bag Starship Technologies (som de hedder - ikke Robots) inden man udtaler sig? Levering kan gøres for $1 og de kører altså rundt i mange storbyer på kloden allerede.
Flyvende droner larmer og kan falde ned i hovedet på folk. Det Starship gør er at 95% autonomy er nemt at opnå, og når den bliver i tvivl om hvad der skal ske overtager en person styringen gennem de mange kameraer, mics og speakers remote fra et lavtlønnet land.
Der kan være 10 Kg varer, svarende til 2 indkøbsposer.
Vil børn ikke lægge to mursten på hver side af robotten og grine?
Der vil altid finde hærværk og tankeløshed sted. Når folk kan finde på at kaste 30 kilograms sten ned på biler på en motorvej, så kan alt tænkes.
Selvfølgelig vil der være drenge som morer sig med at spærre for en leverings-robot en gang imellem, men når først deres forældre har fået regningen for at en medarbejder skal ud og befri den et par gange, så hører det nok op.
Og så sjovt er det vel heller ikke...?
Hvor mange spærrer f.eks. for Metro'en, ved at lægge en flyttekasse fyldt med sten på sporene?
når robotkøretøjet møder en barnevogn på et smalt fortov langs en kørebane.
Eller: "Robot meets robot". ;-)
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard