Oldgammel svampesygdom truer verdens kornmarker

En frygtet svampesygdom, stængelrust, er vendt tilbage til kornmarkerne med fuld styrke og står nu på kanten til Pakistan og Indien.

I ni år har den særlige type stængelrust kaldet ug99 hærget i det østlige Afrika, men sidste år bragte cyklonen Genu svampesporer over Det Røde Hav.

Hvis ug99 begynder at hærge i Pakistan og Indien, kan det få konsekvenser for de milliarder af mennesker, som er afhængige af især hvede i regionen.

Pakistan og Indien står i dag for 20 procent af verdens hvedeproduktion, og svampesygdommen kan i teorien ødelægge hele produktionen af både havre, hvede og byg.

Ifølge Det Internationale Center for Forbedring af Majs og Hvede (Cimmyt) er mellem to tredjedel og tre fjerdedel af hvedeproduktionen i Pakistan og Indien modtagelig for ug 99.

Trods en intens indsats fra forskere i Storbritannien, USA og Canada for at udvikle resistente hvedesorter går der mindst fem år, fra en resistent kornsort er klar, til den bliver almindelig på kornmarker verden over, skriver det amerikanske landbrugsblad Farm and Ranch Guide.

Mens forskerne arbejder oplever landmændene, at stadig færre hvedesorter er resistente overfor ug99.

»Vi er ved at løbe tør for resistente gener til at sende i hovedet på denne stærkt ondskabsfulde sygdom. Mellem 75 og 80 procent af vores forædlingsmateriale er modtageligt over for sygdommen,« siger Jim Peterson, der gror hvede ved Oregon State University og er medlem af den nationale komite for forbedring af hvede i USA (NWIC).

Nobelprismodtager har advaret mod en ny invasion i flere år

Stængelrust blokerer karrene i stænglen og forhindrer kornsorterne i at optage næringsstoffer, og landmænd har kendt sygdommen i flere hundrede år. I den romerske tidsperiode var sygdommen så frygtet, at romerne bad til guden for stængelrust, Robigus, om at skåne dem for sygdommens ødelæggelser.

Efter en epidemi i 1954, der blandt andet udslettede 40 procent af hvedeproduktionen i Nordamerika, begyndte amerikaneren og nobelprismodtagerne Norman Borlaug at udvikle resistente afgrøder mod stængelrust, og det holdt sygdomme i skak.

Men nu hamrer forskerne på alarmklokkerne, fordi ingen har kæmpet for at få de få tilbageværende resistente afgrøder ud på markerne - et problem som Norman Borlaug allerede advarede mod i 2002, da sygdommen brød ud i Kenya, skriver Newscientist.

Udsigten til en ødelæggende svampesygdom kommer på et tidspunkt, da priserne på basale fødevarer stiger. World Food Program (WFP) frygter, at verdens fattigste vil købe mindre ernæringsrig mad eller slet ingen mad og dermed være tvunget til at leve af nødhjælp, skriver BBC.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Oldgammel svampesygdom truer verdens kornmarker. Sådan en overskrift får de fleste til at læse videre, og hvis man skulle tro artiklen nærmer vi os hungersnød med millioner af døde. Sensationen, eller jeg vil kalde det hysteriet,nærmer sig uanede højder. Hvad gør man ikke for indgyde frygt i befolkningen så vores tids ypperstepræster kan opretholde deres virksomhed og måske redde verden. Den oldgamle svampesygdom kan uden problemer bekæmpes med fungicider. En lille detalje som ikke blev nævnt i artiklen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten