OL-ingeniør: Sådan sniger du toptræning ind i en hektisk hverdag

Vinter-OL i Sydkorea bliver nok Martin Møllers sidste optræden til langrend med de olympiske ringe. Illustration: Martin Møller

Du behøver ikke forlade din ægtefælle i continentalsengen om natten til fordel for en lur i et iltkammer. Ej heller spendere flere penge på en carbon-racercykel end på din benzinhakker.

Mindre kan gøre snildt gøre det, hvad enten dit mål er en supertid til et triathlon, et optimalt VO2-max eller bare at holde dellerne væk fra dit korpus.

Ofte er det faktisk de små velovervejede, gratis justeringer, som har den største helbredsmæssige effekt.

Det ved den dansk-grønlandske 37-årige civilingeniør Martin Møller muligvis bedre end nogen anden.

Læs også: Nye teknologier bæres ind til OL

Når vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea løber af stablen fra den 9. til 25. februar, står han klar ved startstregen.

Martin Møller har for tredje gang kvalificeret sig til langrend ved et OL. Sprint, 15 kilometer, 30 kilometer og 50 kilometer skal han forcere under legene.

Fokuserer på ski og træning

De seneste tre år har han fokuseret udelukkende på en tilværelse som professionel skiløber. Men før det har han skullet forene familielivet med sit arbejde som ingeniør og de daglige benhårde træningspas på løjperne og i vægtløftningsrummet.

»Det gælder om at lave en ambitiøs, gennemførbar plan. Det er en uendelig kamp for at optimere hverdagen, indhente kompetencer og evaluere på alle slags parametre,« siger Martin Møller.

Læs også: Hjalp cirkulær strøm Danmark til OL-guld?

Interval-øvelserne har betalt sig. Tre gange har Martin Møller klaret OL-kravene til deltagelse i langrend. Illustration: Martin Møllers Instragram-konto

Det er nok de færreste af os, som har alderen til det og er genetisk disponerede for overhovedet at kunne konkurrere på OL-niveau. Men derfor kan vi godt nyde godt af Martin Møllers erfaringer – hvad enten det gælder elitesport eller en plan for at sikre et godt helbred.

Talent er sjældent udslagsgivende

»Jeg har helt klart kunnet bruge mange elementer fra ingeniørbaggrunden. Elitesport handler meget mindre om talent, end de fleste forestiller sig. Det handler heller ikke kun om at ville mest eller ofre mest sved og flest tårer. Det handler i stor grad om planlægning, gennemførelse og evaluering.

Om at lave den bedste treårsplan, årsplan, mentale forberedelser, en konkurrenceplan, en detaljeret rejseplan, en kostplan, en dagsplan som giver tid til træning, spise, hvile, lege med børnene, sociale aktiviteter, at lave mad og så videre,« fortæller Martin Møller.

Læs også: Super-atleter: DNA-analyse og ny teknologi bedre end doping

Hvilke råd vil du give til dem af vores læsere, som også arbejder og forsøger at blive særdeles skrappe til en sportsgren?

»Hverdagen skal jo hænge sammen. Man må prioritere, og det betyder, at man ikke kan nå alt. Mit råd er: Sæt dig et ambitiøst mål. Træn ekstra hårdt, når du kan, og vigtigst af alt: stå tidligt op og gå ekstra tidligt i seng,« anbefaler OL-ingeniøren.

Baggrunden som civilingeniør er meget nyttig og en af grundene til, at jeg har haft succes med at kvalificere mig til to OL.

Når du begynder at trappe ned på livet som elite-sportsmand, hvad er så dine planer arbejdsmæssigt?

»Jeg har fået mange interesser i tillæg til de rent naturvidenskabelige. Matematik og fysik er stadig utrolig spændende, men jeg har specielt få øjnene op for mellemmenneskelige dynamikker og udnyttelsen af personlige resurser. Jeg føler, at der er mange områder, hvor jeg kunne finde inspiration og energi. Men jeg har ikke tænkt så meget på det. Lige nu handler det om langrend og OL,« siger Martin Møller.

Læs også: OL-atlet: Civilingeniør-uddannelse var med til at kvalificere mig