OL: Basketballrobot med imponerende kastearm

Basketballstjernen CUE fik vist sine færdigheder frem under OL. Illustration: Toyota

Fredag 23. juli ​​startede de 29. olympiske sommerlege i Tokyo, og der er allerede blevet uddelt en lang række medaljer for forskellige fremragende sportspræstationer. For det er vel det, OL handler om – at fejre det enorme potentiale, vi mennesker har?

Nå, i år har også en menneskelignende robot også fået lov til at vise sig frem.

En ny basketballstjerne er bygget i Japan

Robotten hedder CUE. Den er 209 cm høj, vejer 91 kg, har et grønt øje og repræsenterer det japanske basketballhold iført deres sorte og røde trøje, nummer 95.

CUE er hård til straffekast, noget den viste frem i pausen under basketballkampen mellem USA og Frankrig.

Både fra trepointlinjen (ca. 7 meter fra kurven) og fra centerlinjen (ca. 14 meter fra kurven) lykkedes det CUE at ramme kurven med bolden. Robotten bevægede sig selv hen til bolden, tog den op med sine store robothænder og kastede bolden med én hånd.

Illustration: Toyota

Flere generationer CUE

Ideen til CUE kom efter en begivenhed i 2018 arrangeret af Toyota Engineering Society, Toyotas ældste interne frivillige organisation. Temaet for arrangementet var »absolutte nybegyndere tager udfordringen med at udvikle AI op fra bunden«.

Udviklingen af ​​CUE, »en robot, der ville ramme 100 procent af alle straffekast«, var så vellykket, at fire nye versioner er blevet udviklet de seneste år. Det er uklart, hvilken version af CUE der optrådte under OL, men trøjen, der viser tallet 95, kan antyde, at det er en helt ny femte version, der kastede. Så CUE5.

For tiden bliver CUE videreudviklet af Toyotas AI Athlete Robot Development Group, Frontier Research Center. Robotten bruger sensorer til at bestemme afstanden og højden til kurven, og i hvilken bue bolden skal følge for at ramme.

Denne artikel er oprindeligt bragt på tu.no.